svesinieks ([info]svesinieks) rakstīja,
@ 2017-11-27 16:25:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Iesist guļošajam policistam
Pagājušajā nedēļā kādam pašvaldības policistam pagalam nepaveicās un viņam 15 gadīgs jaunietis, kā tautā saka, "izrakstīja pizdi". Pati par sevi situācija diezgan stulba un 15 gadīgais šmurgulis iegādājās mazu brīdi neīstas līdzbiedru cieņas un ļoti intensīvas dzīves pieredzes, un gandarījumu par piekautu milici apmaiņā pret ļoti agrīnu kriminālatbildību un loha statusu lielā daļā sabiedrības. Taču gadījums, kad kāds mēģina iekaustīt milici noteikti nav nekas pārāk biežs un pats par sevi nav nekas ievērības cienīgs - tik daudz, ka glīti un uzskatāmi uzfilmēts un stāsta antagonists ir 15 gadīgs jaunēklis, kas atradies smagā alkohola reibumā.

Tas, kas, manuprāt, ir ievērības cienīgi ir ļaužu attieksme pret šo, kas viennozīmīgi veido "krietnais milicis" un "sūdabrālis skolēns", kuru (vai viņa vecākus) vajag sapūdēt cietumā, bet skolas direktori, protams atlaist un vēlams sasist ar stekiem. Īpaši jauki un gaiši ir komentāri, kas cenšas šo gadījumu padarīt par ilustratīvu jauniešu attieksmei kopumā. Sist milicim, īpaši guļošam, ir sodāma un, lielākajā daļā gadījumu, gauži neētiska darbība, taču, manuprāt, trūkst kaut viena jēgpilna "sātana advokāta" viedokļa - ja neskaita "Ohhoho... dauzīt mentus, riktīgi kruti" tipa argu(mentus). Protams, ka nevar attaisnot jaunā censoņa rīcību, taču var saprast, ka vīrs droši vien nenāk no labvēlīgas vides, kas nepazīst vardarbību un iespējams nereti lietas nācies risināt tieši šādi. Droši vien var saprast, ka alkoholā peldošas, ne pārāk gaišas, pusaugu smadzenes droši vien var nepieņemt labākos lēmumus, īpaši gadījumos kad apkārtējie vienaudži, kas ir svarīgākā, ja ne vienīgā, 15 gadus veca internātskolas audzēkņa autoritāte, sagaida "drošu, izšķirīgu un vīrišķīgu rīcību". Var saprast, ka 15 gados jautājums "Vai die! Kur gan mēs ņemsim mazliet grādīgās dziras?! Turklāt to taču nedrīkst ienest skolā..." nav aktuāls arī dienas skolās, kuras pieņemts dēvēt par krietnām un normālām. Un droši vien var saprast, ka katram skolas direktori vai policistu klāt nepieliksi un pat tad, ja pieliksi,  tas var nedot gaidītos rezultātus.

Prātā nāk sens textu raksts par traģēdiju rēzeknē. Protams, iekaustīts milicis izklausās mazliet sliktāk, lai gan es neteiktu, ka ir būtiski vairāk bezatbildīgi, kā bez tiesībām, alkohola reibumā vadīt vieglo auto ar 7 cilvēkiem - iznākums ir, arguably, traģiskāks. Bet raksta morāle man šķiet ļoti piemērojama arī šeit - tas, ka kāds uzvedas kā lohs, nenozīmē, ka ir vērtīgi uz viņu uzkraut pilnu morālās atbildības slogu un par katru cenu atrast kādu īpašu vainīgo, īpaši, ja tam kādam jau tā dzīvē nav viegli gājis un par spēju pieņemt atbildīgus lēmumus liecina vien krimināllikuma atrunātā norma. 

Jūs kādreiz esat gribējuši iesist policistam? Es esmu un uzskatu, ka tas prasa mazliet pilsoniskās apziņas, cieņas vai vienkārši gļēvuma - lietas, kas mūsu stāsta "varonim" todien nebija pie rokas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2017-11-27 19:24 (saite)
Man savukārt liekas, kas stāsta morāle ir neņemt darbā par policistiem vārgus senīlus onkuļus, vismaz ne darbam ielās.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2017-11-27 22:49 (saite)
Skolas nav ielas. Taisnību sakot, atceroties savas skolas poličus, rodas sajūta, ka tas viņiem skaitās zemāks difficulty līmenis, kur nolikt tos, kam ielas varētu būt par grūtu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-11-28 00:10 (saite)
Zemāks okej, bet šitādiem onkuļiem der tikai darbs pie rakstāmgalda vai telefona. Citādi what's the point no viņa klātesmības tajā skolā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2017-11-28 09:40 (saite)
Nu, līdz šim šitādu problēmu nebija, tā kā doma, ka sīkajiem ir kaut kāds respekts pret formu, lai vai kāds kraķis to valkā, nemaz tik aplama nebija. Ņemot vērā, ka pa lielam skolu policistu funkcija ir trenkāt sīkos pīpmaņus un uzmanīt, vai pie skolas nav piebraucis busiņš ar uzrakstu "bezmaksas končas" un Imantas pedofīlu pie stūres, nav jābūt diez kādā formā, lai tiktu ar šiem uzdevumiem galā.
Pēc šī precedenta, protams, tāda pieeja vairs nederēs. Tīņu kretīnisms un stulbums ir plaši izplatīta parādība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]svesinieks
2017-11-28 13:02 (saite)
Man skolā durvis slēdza dežurante, kuru piekaut varētu arī neveikls bērnudārznieks. Es nedomāju, ka pēc šī gadījuma, vajadzēt ikkatrā skolā novietot pa labi trenētam policistam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?