victim-blaming

« previous entry | next entry »
Monday Jul. 14th, 2014 | 14:23

Protams, ir grūti salīdzināt atšķirīgas lietas, bet atkarības upuru vainošana ir tikpat slikta kā, piemēram, izvarošanas upuru vainošana. Neviens neizvēlas kļūt atkarīgs.

link | comment | memorize


Comments {43}

penija

***

from: [info]penny_lane
date: Monday Jul. 14th, 2014 - 16:14
link

tādēļ, ka izvarošanas upuri cieš no CITU cilvēku lēmumiem, kļūdām, psihiskajiem traucējumiem utt. atkarību upuri (bērnību traumas aside) kādā brīdī ir paši pieņēmuši šos lēmumus.

reply | parent | thread


‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉Ingmārs‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉

***

from: [info]sramgni
date: Monday Jul. 14th, 2014 - 16:58
link

Es neteicu, ka būt izvarotam ir tas pats, kas kļūt atkarīgam no narkotikām, bet salīdzināju upura vainošanu abos gadījumos. Tu ar šo tu gribi teikt, ka arkarīgie ir pelnījuši vainošanu vairāk nekā izvarotie? Iespējams, bet tādēļ jau es minēju, ka ir grūti salīdzināt dažādas lietas. Vai atkarīgajiem vainošana palīdz pārvarēt situāciju, kurā viņi ir nokļuvuši? Vai tas kaut kādā veidā pievērš uzmanību problēmai pēc būtības un palīdz to risināt? Vai atkarīgo vainošana ir taisnīga? Es domāju, ka nē.

Neskatoties uz populāro viedokli, psihoaktīvo lietošana nenozīmē 100% iespēju kļūt atkarīgam. Dažas vielas vispār neizraisa atkarību, citas izraisa biežāk, un tas joprojām ir atkarīgs no citu faktoru klātbūtnes, tādēļ "kļūt par atkarīgu" nav tik tieša un acīmredzama izvēle un drošas sekas narkotiku lietošanai.

reply | parent | thread


penija

***

from: [info]penny_lane
date: Monday Jul. 14th, 2014 - 17:51
link

kāpēc tu reducē būšanu atkarīgai līdz narkotikām?

jā, es domāju, ka atkarīgie ir kādā brīdī pieņēmuši lēmumu, izvarotajiem šādas iespējas nav bijis.

un, jā, es vainoju savu vājumu savās atkarībās. un attiecīgi uzskatu, ka man jāuzņemas atbildība par sekām.

protams, vainošana vispār nav tāda pārāk kūl fīča, bet man besī no otras puses- ka atkarīgie neuzņemas atbildību par savu tapšanu atkarīgiem.

bet šis salīdzinājums nav adekvāts. izvēle lietot narkotikas nenozīmē izvēli kļūt atkarīgam. bet riskēt kļūt atkarīgam, to gan.

reply | parent | thread


‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉Ingmārs‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉

***

from: [info]sramgni
date: Monday Jul. 14th, 2014 - 18:18
link

Vispār es gribēju runāt tieši par psihoaktīvo vielu atkarību, bet piekrītu, ka to varētu paplašīnāt, runājot par jebkuru atkarību.

Tu saki, ka izvēle lietot narkotikas nenozīmē izvēli kļūt atkarīgam, un pieblisti, ka tas toties nozīmē riskēt kļūt atkarīgam. Diemžēl cilvēki saka arī, ka iet uz klubu seksīgā apģērbā nozīmē riskēt tikt izvarotam, un līdz ar to piešķir upurim atbildību par notikušo.

Kā jau es zemāk, āķīgais ir atbildība. Kurš būs atbildīgs par notikušo? Izvarošanas gadījumā ir skaidrs, ka izvarotājs var būt atbildīgs, bet psihoaktīvo vielu gadījumā viela nevar būt atbildīga. Vai varētu būt, ka neviens nav atbildīgs?

reply | parent | thread


penija

***

from: [info]penny_lane
date: Monday Jul. 14th, 2014 - 19:29
link

manā pasaulē cilvēks ir atbildīgs par savu rīcību.

riskēt ar to, ka pasaulē ir kaut kādi idioti psihopāti, kuri uzskatīs tavu svārku garumu par iedrošināšanu viņu seksuālo tieksmju realizēšanai no matter what, ir pilnīgi cita veida risks, kā riskēt ar to, ka tu izrādīsies piemērots upuris pats savām vājībām.

es neesmu paštaisna. man šķiet, ka es ļoti labi zinu, kas ir atkarība. un ka vainīga esmu tikai un vienīgi es pati. un, ka cilvēku vēlme tev paziņot, ka tu pati esi vainīga pie visa ir kaitinoša. bet, protams, mana atkarība stereotipiski pat nav uzskatāma par īstu atkarību, es zinu, es zinu.

reply | parent | thread


blond

***

from: [info]blond
date: Monday Jul. 14th, 2014 - 22:29
link

Es vēl arvien esmu drusku Falona raksta iespaidā, un viņš saka: "Es uzskatu, ka cilvēkam vienmēr jānes atbildība par to, ko vinš dara. Ir tiesa, ka neko daudz viņš sevi izmainīt nevar, taču vienalga - ja es ko daru, tad man par to ir jāatbild. Pat ja es lāgā nespēju sevi kontrolēt, es vienalga esmu atbildīgs par savu rīcību." Lūk, te ir tā milzīgā pretruna: no vienas puses viņš atzīst, ka gandrīz viss ir ielikts jau piedzimstot - neiroķīmijā, genomā - no otras, - ka cilvēkam par šo sasodīto mantojumu ir jāuzņemas atbildība. Diezgan briesmīgi. Tātad - atkarūgajam jāatbild par savas atkarības izraisītām sekām. Ar to varbūt atšķiras vardarbības upura atbildība, jo patiešām zināmā mērā runa ir par grūtu, brīžiem pat gandrīz neiespējamu, bet izvēli.

reply | parent


blond

***

from: [info]blond
date: Monday Jul. 14th, 2014 - 22:20
link

žēl, ka te nav pogas "patīk"

reply | parent