Spilvens ([info]spilvens) rakstīja,
@ 2004-03-29 15:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mēs tikai spoguļojamies cits citā, saredzot savu attēlu, šausmās novēršamies, noturot savu attēlu par to otru cilvēku un izrādam neizpratni.

Uztvere, redze, dzirde utt ir tik subjekīva. Cilvēks redz to kas viņam ir galvā, to ko viņš patiesībā grib redzēt. Un ierauga sevi, brīžiem nepazīstot.
Cik mēs sevi slikti pazīstam un jaucam ar citiem, uzskatot, ka tam kas ir ieraudzīts tajā otrajā cilvēkā nav nekāda sakara ar paša būtību, bet patiesībā tas ir tikai paša spouļattēls...

/nelielas pārdomas lasot komentārus pie [info]bleeding_angel pēdējā posta http://journal.bad.lv/users/bleeding_angel/8124.html

Ir vērts izlasīt Narayanas un Elviras komentus.


Ielikšu šeit lai nepazūd
[info]narayana
ko Tev (jā, tieši Tev) nozīmē žurnāliekārtojums? kādu vērtību Tu piešķir šai sistēmai? - vai ir kaut kur izveidojies kāds nerakstīto likumu un pazīmju kopums, kas ļauj projecēt un provocēt kādu cilvēku pēc viņa žurnāluzvedības? (vai šī sistēma jau ir kļuvusi par Tavu galveno vērtību kritēriju arī dzīvē? vai, dzīvojot dienā, Tu domā, kā to aprakstīt žurnālā? ko Tev tas kompensē/sniedz?)
un tagad iedomājies, ka šajā milzīgajā komūnā, kas kustas kā milzu strops - iemācījušies vienā ritmā un pēc vieniem simboliem, tēliem un likumiem (respektīvi, bailēm un nepieciešamības just atbalstu savai rīcībai), ka šajā komūnā ienāk kāda būtne, kas nezina, cikos pie jums pierasts celties un ko smērēt uz maizes. uzskatu, ka šāda psihoanalīze ir nepilnīga. vienpusīga un vērsta izpausmē "es ar aizmuguri (vairākums ir drošības apliecinājums manām domām) pret balto/melno zvirbuli, jo viņš ir viens un viņš noliedz manu baru, tātad arī manas vērtības".
vai nav pilnīgi vienalga, kādi šai personai (bleeding angel) ir 'friendi' @ lj un vai viņa lasa vai nelasa viņu rakstus. kas ir 'niecības'? vai šis vārds visiem šeit ņirdzējiem ir uzdevis pa niknuma nerviem? vai jums vajag dzirdēt, ka personas iekšējā pārākuma izjūta ir atklāts naids un turpat fiziska 'niecību iznīcināšana'? vai jums vajag, lai vārdi ir arī darbi? kāpēc jums vajag?
- šos antipolus, 'visu vai neko'?
kādēļ jūs neprasāt paši sev, cik daudz no jūsu tekstiem ir meli pašiem pret sevi? kādēļ jūs baidāties, ka kāda prieks par sevī apjausto spēku ir tikai 'klišejiskām frāzēm' pilns stāstiņu komplekts?

reklāmindustrijā pastāv diva veida reklāmas:
šoka elements un emociju elements
100iem jūzeru šajā komūnā runā emocionālājā valodā, mēs pie tā esam pieraduši un tāpēc vēl varam tikai mazliet pastrīdēties, cik 'es tevi mīlu' un 'aj, kā noguru' izklausās banāli un literāri tukši.
un viens tagad runā šoka valodā - bet tā visa ir spēle, spēle (p)ar varu, spēku un distances izjušanu, un ir pilnīgi pohuj, vai tās ir dzīvē vai domās izdzīvotas vīzijas. tas ir prieks no simbolu kopuma, kurus šis cilvēks ir sevī sajutis par distancēšanos no tā, kas neapmierina viņa prātu, par vienotību ar līdzīgajiem, par pasauli, kurā aiz melnuma var paslēpties un kurā var izaudzēt sev spēku (spārnus, garīgu brīvību), un, saucot to tieši klišejiskos vārdos, atrast līdzīgos.
visa sabiedrība kustās pēc klišejām. vispārināti nosaukumi un tēli. hipija tēls un ģimenes tēva tēls. popseris un anarhists. redzi, kā mainās Tava attieksme. Tava subjektīvā attieksme. pasaules vienotā notrulinātā subjektīvā attieksme, kurai mēs esam pielīdzinājušies, nevis kurā mēs esam izauguši par suverēnām personībām.
un 'viņa lasa niecību postus' ir jaunākais nosaukums, ko jūs esat izdomājuši.
sauksim lietas īstajos vārdos. jūsu vārdiem un nosaukumu spēlēm ir nahuj nekāda nozīme kāda cita cilvēka dzīvē, vienīgi pašapziņā, bet šim cilvēkam sociāli ar to ir viss kārtībā (kā šķiet)

visas labās lietas ir vienkāršas. sīkumi ir bezjēdzīgi. citu dzīves nav Tavējās. peace & war!

[info]elvira
Man patika, kā Narayana uzrakstīja :) Daļa taisnības ir arī citiem, jo vienas patiesības jau nav :P katram sava. Un domubiedrus mēs atrodam tikai tāpēc, ka viņu patiesība vairāk vai mazāk līdzinās mūsējai.
Negribu aizvainot NEVIENU, tomēr šeit der sakāmvārds "Kas vainīgs, tas bailīgs" improvizētā kontekstā. Kā izņēmumu var minēt cilvēkus ar iekšējiem mazvērtības kompleksiem, kas pat pret sevi tieši nevērstu kritiku uztver kā pret sevi vērstu. Bet pārējie - viņa nav ne vienā vietā teikusi, ka par niecībām nosauc tieši savus frendus (jāatzīst gan, neesmu manījusi, ka Bleeding_angel būtu kādam kāreiz uzrakstījusi commentu).
Rodas jautājums - cik liels pamats jums katram uzskatīt, ka ar vārdu "niecība" viņa domājusi tieši jūs? Varbūt kāds sirds dziļumos baidās, ka tā varētu būt patiesība un iedarbojas automātiskais aizsardzības mehānisms - noliegšana? Persona, kas pati ļoti labi zin, ka nav niecība, to arī neuztvers kā pret sevi attiecinātu.
Vai jūs maz zināt cik daudz tiešām STULBEŅU lasa šos žurnāļus un debilus commentus neraksta vien tāpēc, ka ir uzlikts anonīmiķu bans?
Es personīgi nepiekrītu lielākajai daļai Bleeding uzskatu, bet tādēļ jau uzreiz necenšos tos noliegt, jo katram ir tiesības uz savām domām un uzskatiem, un tam jau Ciba paredzēta, lai tos arī izteiktu. Lasīt/nelasīt ir katra brīva izvēle.
Ceru, ka nevienu neaizvainoju.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]elina
2004-03-29 17:01 (saite)
narayanai parasrti sanāk ;).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]spilvens
2004-03-29 17:03 (saite)
Elvira arii labi pateica.
Pilniibaa piekriitu par to 'vainiigs-bailiigs'
:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]elvira
2004-03-29 17:41 (saite)
*nosarkst no lielas slavēšanas*

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]spilvens
2004-03-29 17:42 (saite)
:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kjeerpis
2004-03-29 18:29 (saite)
Par tiem spoguļattēliem tev taisnība. Arī es esmu līdz tam aizdomājusies. Neviens nezin, kāds patiesībā ir otrs civēks, jo katru redz caur sevi, cauri savam parasti jau vairāk vai mazāk greizajam spogulim, sašķobot īstenību. Tāpat arī tevi katrs redz savādāku. Un arī pats sevi cilvēks redz savādāku, jo tas greizais spogulis ietekmē arī redzējumu pašam uz sevi. Iedomājies - klīst pa pasauli daudz dažādu Spilvenu :)) Un kaut kur ir arī īstais

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]spilvens
2004-03-29 18:31 (saite)
:)) kuru patiesiibaa nepaziist taa pa iistam neviens, arii es nee.
Brr, nedaudz baisi...
Bet taapeec jau var visu muuzhu meeginaat iepziit sevi un varbuut taa arii labaak saprast citus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjeerpis
2004-03-29 18:37 (saite)
Tieši tāpēc ir šausmīgi negausīga vēlēšanās iepazīt citus, lai caur to palīdzētu pašam sev iepazīt sevi. Lai varētu paskatīties uz sevi no cita skatupunkta. Ne jau pareizāka, bat vismaz cita, no 100 puspatiesībām cenšoties uzkonstruēt vienu īsto. Tāda spoguļu slīpēšana visa mūža garumā :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]spilvens
2004-03-29 18:40 (saite)
Kaapeec gan negausiiga veeleeshanaas?
Manupraat laba metode ja nemaak veel sevii taa objektiivi iesktiities, savaa buutiibaa.
Meginaat otraa ieraudziito identificeet ar sevi, sevii esosho, varbuut pasleepto un noliegto.
Jauka, varbuut saapiiga speeliite.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjeerpis
2004-03-29 18:59 (saite)
Kāpēc negausīga? Tāpēc, ka nekad nav gana, tāpēc, ka gribas tieši dziļāk cilvēkus iepazīt, bet virspusēji iepazīt nemaz neinteresē, gribas visu izprast - kas ir izraisījis uzskatu maiņu, dzīvesveida maiņu, kā ir ticis gala ar sāpēm, aizvainojumu, negodīgumu pret sevi, kā tiek galā ar dzīvi un sevi? Tāpēc arī negausīga :) Jā, un tad salīdzināt ar sevi, mācīties - no kļūdām, no spēka, no varēšanas.
Dažreiz liekas, ka varu sevī ieskatīties, dažreiz samulstu. Salīdzinot, manuprāt, sanāk redzēt no tādiem skatupunktiem, līdz kuriem pats nebūtu aizdomājies.
Un, protmas, interesē arī tas spoguļattēls, kā citi redz mani.
Tas viss ir tādu mazu gabaliņu kolekcionēšana un kopā likšana.
Protams, spēlīte. interesanta :)
Kam sāpīga? Sevis meklētājam?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]spilvens
2004-03-29 19:08 (saite)
Nu un vai tad te nesleepjas visa jeega kaapeec dziivojam - lai saprastu sevi, pasauli, cilveekus, lai maaciitos un iepaziitu, ar vien vairaak un vairaak. Kraat zinaashanas.

Shodien nonaacu pie secinaajuma, ka varbuut nav veerts uztraukties par to ko citi redz manii, jo tas jau ir vinju viedoklis(spoguljattels) vinju probleema. Ja kaads redz manii slikto, tad tas ir ari vinjaa pashaa un ir vinja probleema galu galaa
Un nav man jeegas un vajadziibas par to lauziit galvu. Gribees pats saskatiis un tiks ar to galaa, negribees - cits nespeej ar varu kaut ko mainiit.
Lai gan no otras puses, kritika arii ir laba lieta.
Sarezhgiiti.

Saapiigi reizeem uzzinaat nevisai glaimojoshas lietas par sevi, bet no taa briizha jau var virziities uz priekshu lai to arii mainiitu, izlabotu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?