Soikina muldētava - Palīdziet, lūdzu, ar teksta interpretāciju
Gudri d*** nav malku cirst.
soikins
[info]soikins
Add to Memories
Tell A Friend
Palīdziet, lūdzu, ar teksta interpretāciju
Iesaistījos interneta diskusijā par "déjà vu" ar dažiem ezotēriķiem. Diemžēl saskāros ar tādiem polemikas smagsvariem, kuru viedums no kājām gāž, tādēļ nepieciešama cibiņu palīdzība dažu ārkārtīgi dziļu un zinātnisku tekstu interpretācijā.

Viens no ezotēriķiem (sauksim viņu par Viesturu) izteica šādu viedokli par apskatāmo fenomenu:
"mans viedoklis varbuut nedaudz atshkjisrsies, tachu es uzskatu, ka visa muusu dziive ir matrica, un taa ir dzilji muusos.sapnii, kad muusu apzinjas dzirksts celjo pa muusu smalkajiem kjermenjiem dazreiz ielauzas shajaa matricaa un izdziivo kaadu konkreetu apstaakli, kas ir zeizbeegams un absoluuti reaals,tikai atskjiras tas, kapeec tas notiek, tas var buut arii briidinaajums,neaizmirsiisim, ka apzinjas celji ir atkariigi no muusu dziives piersdzes logjikas saiteem, tas ir, kaa mees uztveram pasauli, ar ko mums asocieejas shie sapnja simboli."
Viestura savdabīgās attiecības ar latviešu valodu nebija galvenais apgrūtinājums viņa teksta uztverē, man vairāk traucēja tas, ka pilnīgi nespēju uztvert teksta jēgu. Iespējams tādēļ, ka tajā lietotā terminoloģija man ir sveša. Kā pieredzējis interneta diskusiju dalībnieks, protams, devos uz Vikipēdiju un centos robus savās zināšanās papildināt. Sāku ar "matrica", saņēmis atbildi, ka termins "matrica" tiek lietots gan matemātikā (to es jau zināju), gan bioloģijā, gan ģeoloģijā un ķīmijā, es galīgi apjuku. Sapratis, ka pats saviem spēkiem nespēšu izprast teksta saturu, nolēmu apjautāties pašam autoram, ko viņš ar to domājis un uzrakstīju šādu atbildi:
"[..]
Viestur, Tevi var apsveikt ar bagātu fantāziju. Diemžēl no Tava teksta necik daudz nesapratu :( Piemēram, gribētos, lai Jūs konkretizētu par kādu matricu runājat un kā mūsu dzīve var būt dziļi mūsos? Kas ir apziņas dzirksts un kas ir mūsu smalkie ķermeņi? Ko nozīmē izdzīvot kādu konkrētu apstākli un kā to dara "apziņas dzirksts mūsu dzīves matricā, kas ir dziļi mūsos"? Kas ir "dzīves piersedzes [sic] logjikas saites"?

Diemžēl, ar manām pieticīgajām zināšanām nepietiek, lai saprastu tik sarežģītu tekstu un es būtu ļoti pateicīgs, ja Jūs man palīdzētu to izprast."

Diemžēl Viesturs pagaidām uz manu jautājumu nav sniedzis atbildi, bet par laimi diskusijā iesaistījās Līga, kura laipni piedāvāja interpretēt Viestura tekstu:
"es varu izskaidrot Viestura rakstiito,jo protu uztvert domu un lasiit starp rindinaam...tie notikumi,kuri ar mums atgadaas un mums skiet,ka esam tos jau piedziivojusi un redzeejusi,ir pieraadiijums tam,ka mees pirms piedzimsanas izveelamies vietu,kur dziivot,savus vecaakus(vai bez tiem),savu likteni,un sie deja vu mums apliecina,ka ejam pareizo celu savaa dziivee,ka to ieprieks jau esam izveeleejusies...bet piedzimstot,mees to visu aizmirstam,jo tas ir Dieva daavaatais briinums-dziivot,mekleet,priecaaties,miileet,raudaat...citiem pietiek ar vienu dziivi,lai izpildiitu savu uzdevumu,bet citiem ir nepieciesamas vairaakas,jo pastaav taa saucamaa karma,bet tas jau ir cits staasts...
[..]"
Diemžēļ Līgas mēģinājums man nespēja līdzēt, jo es apjuku vēl vairāk. Nekādi nespēdams sasaistīt Līgas interpretāciju ar oriģinālo tekstu, atbildēju:
"Jā, Līga Tu patiešām māki lasīt starp rindām un uztvert domu. Tikai, kāds Tavam tekstam sakars ar Vistura tekstu, man grūti saprast. Manuprāt, Tu tikai uzrakstīji savus reliģiskos priekšstatus, nevis lasīji Viestura tekstu."
Saņēmu šādu Līgas atbildi:
" ja es nebuutu lasiijusi,nebuutu arii izteikusies...
man tiesaam tevi zeel,ka nesaproti ne gudri,ne vienkaarsi izskaidrotus tekstus,tad kaada vispaar var buut runa par viedokla pausanu sajaa jomaa,meklee sev piemeerotaaku laucinu,kur izteikties..."
Tagad esmu nonācis bēdīgā situācijā - savu ierobežoto zināšanu (nesaprotu pat par kādu matricu ir runa :( ) un vājā intelekta (nu nespēju atrast kopsaucējus Viestura un Līgas tekstā) dēļ, nespēju turpināt diskusiju ar šiem ezotērikas speciālistiem :(

Tādēļ lūdzu cibiņu palīdzību, iespējams kādam ir idejas, kāds Līgas tekstam ir sakars ar Viestura tekstu? Lūdzu izsakiet savu viedokli komentāros. Ja sakaru neatrodat, nekautrējieties savas aprobežotības un tā arī pasakiet. Ja atrodat saistību, lūdzu apgaismojiet, būšu pateicīgs.

Tags: , ,

Comments
wowow From: [info]wowow Date: 18. Jūlijs 2006 - 17:11 (Saite)
Vareni. Saite acīmredzot ir kosmosā vai torsionos, kas vibrē Viestura un Līgas kopīgajā frekvencē.
sirdna From: [info]sirdna Date: 18. Jūlijs 2006 - 17:20 (Saite)
Polemikas smagsvari..."man tevis žēl...", tas nu reiz ir viens smalks arguments, rūpīgi izsvērts un daudzās diskusijās sevi pierādījis, kā izcils loģikas pīlārs.
antuanete From: [info]antuanete Date: 18. Jūlijs 2006 - 17:25 (Saite)
Labi vēl, ka nenorādīja uz "aizvērtām čakrām un prātu" un "nespēju izjust smalko enerģiju vibrācijas", tad [info]soikins vispār būtu iedzīts depresijā :)
From: [info]nazis Date: 18. Jūlijs 2006 - 17:40 (Saite)
Sakaru atrast ir iespējams, tikai diemžēl nevis starp Viestura un Līgas tekstiem, bet starp abiem augstākminētajiem diskutētājiem. Viņi abi ir ārkārtīgi aprobežoti.

Bieži nākas saskarties ar šādiem cilvēciņiem, kuri, nespēdami uztvert apkārtējo pasauli un apgūt jaunas zināšanas (bet protams - to, kas tiek atklāts mūsdienās, pēc sarežģītības nevar salīdzināt ar to, ko atklāja 17.gadsimtā), veido ap sevi tādas kā "kūniņas" un dzīvo savā iedomu pasaulītē. Tā kā viņu iedomu pasaulītes ir pilnīgi neloģiskas, to izskaidrošanai viņi sagramsta visus iespējamos svešvārdus, saliek tos kopā apbrīnojami "gudrās" frāzēs un tad nu paģēr, ka baisi gudrie iraid. Sīkums vēl tādi gadījumi, kuros šie pseidointeliģenti mēģina pamatot kaut kādu homeopātiju un, "aplaužoties" pret diskusijas pretinieku argumentiem, kuri balstīti elementārā Ņūtona fizikā vai pamatskolas līmeņa ķīmijā, paziņo, ka minētās pamatskolas izglītībā apgūstamās lietas nepārzin/neatceras,- ir arī šādi "brīnumi" sastopami, kuri, nespēdami pat izskaidrot kaut ko pseidozinātniskā līmenī (t.i., šarlatāniskā), ķeras pie pēdējā salmiņa - muļķību gvelšanas.

Tā piemēram, redzams, ka Viesturs ir pārskatījies filmu "Matrica". Pilnīgi noteikti. Varēji vien uzdot viņam jautājumu, vai viņš to novilka no DC/Torrentiem, vai arī viņam ir vismaz oriģinālie DVD. :) Eksistē minējumi par to, ka cilvēka smadzenes būtībā ir salīdzināmas ar aparatūru un "ego" ar programmatūru, tikai, ja arī aplūkotu šo pagaidām nepierādāmo minējumu nopietni, kļūtu skaidrs, ka tādā gadījumā mūsu apziņa ir komplekss programmaparātisks risinājums, pie kam programmatūra pati sevi attīsta. No šādu pieņēmumu viedokļa varam aplūkot programmatūras neironu tīklus - http://en.wikipedia.org/wiki/Neural_network
Diemžēl jādomā, ka tāds Viesturs par tādiem diez vai būs dzirdējis...

Par to, kas notiek pirms cilvēka piedzimšanas/ieņemšanas, diemžēl absolūti nevaru diskutēt (izņemot bioloģiju, kurā, jāatzīst, neesmu liels eksperts), tomēr jādomā, ka arī Līga nevar neko "pierādīt" šajā jomā, neraugoties uz to, ka apgalvo pretējo.

Visbeidzot, par sapņiem - jāatzīst, ka nezinu, vai mūsdienu zinātne ir spējusi izskaidrot, kas ir sapņi un kā tie rodas (drīzāk jau nav spējusi), tomēr jādomā, ka, smadzenēm atrodoties miega stāvoklī, notiek tāda savdabīga faktu/notikumu/emociju/utt. atskaņošana. Katrā ziņā par to nediskutēšu - nav šī tēma man tik tuva.
deep From: [info]deep Date: 18. Jūlijs 2006 - 17:54 (Saite)
delfi jau kaut ko raxtiija par halucinogeenajaam seeneem. tas liigas gadiijumaa. viesturam vienkaarshi zaaliite taada stingraaka gadiijusies.
From: [info]nazis Date: 18. Jūlijs 2006 - 17:55 (Saite)
Arī laba ideja :D
kautskis From: [info]kautskis Date: 19. Jūlijs 2006 - 08:36 (Saite)
Kur ko tādu atradi? Vispār izskatās aizgrābjoši.
Bet saistība abiem tekstiem tāda, ka abi skaidro kaut kādu savu pasauli. Redz, reālā pasaule ir nejēgā sarežģīta padarīšana, un zinātne ne tuvu nespēj to pilnībā izskaidrot (ja jau varētu, tad visus pētījumus varētu mierīgi pārtraukt, jo vairs nebūtu, ko pētīt). Bet cilvēkiem gribas skaidras atbildes, ko un kā, nevis visu mūžu domāt līdzi un šaubīties. To ļoti labi paskaidroja kāds mans paziņa kristietis, kad es ar viņu pārspriedu filozofiju un zinātni. Viņš teica, ka tie filozofi un zinātnieki gan ir nelaimīgi cilvēki, jo viņiem tā arī nav atbildes, viņi visu mūžu meklē, savukārt kristieši visu saprot tad, kad viņi pieņem Jēzu -- viņš pats to bija paveicis divdesmit gadu vecumā, un kopš tā laika viņš skaidri zināja visu, kas viņam jāzina. Feini, ne, divdesmit gadu vecumā sasniegt to, ko slaveni filozofi visu mūžu nav sasnieguši? Tas padara tās mācības tik ļoti pievilcīgas -- apziņa, ka tu visu saproti un tev ir visas atbildes. Tāpēc arī Līga raksta ar tādu pārākuma apziņu.
Bet, palūk, bēda: reālo pasauli tik vienkārši aprakstīt nevar, tāpēc ezotēriķi un reliģiozie cilvēki izgudro paši savu, ko var pilnībā izskaidrot, apgalvo, ka tā ir vienīgā patiesā, un tad skaidro to. Viņu apgalvojumus nevar ne apgāzt, ne pierādīt, jo reālās pasaules likumi uz viņu pasauli neattiecas, bet viņu pasaulē viss ir tā, kā viņi to vēlas. Man viens ezotēriķis skaidroja, kāpēc viņam patīkot Štokņa-Kalna mācība: tur viss esot loģiski, ja tā padomā, tas tik tiešām tā var būt. Štoknis necenšas to visu nekādi pierādīt, bet to arī neviens neprasa, galvenais, ka tas skan (puslīdz) sakarīgi un to stāsta ar lielu pārliecību. Ja esi kādreiz bijis uz ezotēriķu, homeopātu, saeintologu un kādiem tik vēl ne semināriem, noteikti būsi pamanījis, ka neviens necenšas neko pamatot; viņi tikai klāsta veselu kaudzi apgalvojumu un laiku pa laikam papildina ar gadījumiem no paša pieredzes vai galīgi nesaistītām lietām, kam ir daudz labāki skaidrojumi par viņu piedāvāto (piemēram, protams, ka reinkarnācija pastāv. Kā gan tu citādi izskaidrosi to, ka veseliem cilvēkiem piedzimst slims bērns? Turklāt es spēju atcerēties savas iepriekšējās dzīves.)
7 izsakās vai atļausies nepiekrist?
Profils
soikins
User: [info]soikins
Name: soikins
Kopsavilkums
Kalendārs
Back Janvāris 2010
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Чтоб мудро жизнь прожить, знать надобно немало./ Два важных правила запомни для начала:/ Ты лучше голодай, чем что попало есть,/ И лучше будь один, чем вместе с кем попало. /Омар Хайям/