Soikina muldētava - Palīdziet, lūdzu, ar teksta interpretāciju
Gudri d*** nav malku cirst.
soikins
[info]soikins
Add to Memories
Tell A Friend
Palīdziet, lūdzu, ar teksta interpretāciju
Comments
kautskis From: [info]kautskis Date: 19. Jūlijs 2006 - 08:36 (Saite)
Kur ko tādu atradi? Vispār izskatās aizgrābjoši.
Bet saistība abiem tekstiem tāda, ka abi skaidro kaut kādu savu pasauli. Redz, reālā pasaule ir nejēgā sarežģīta padarīšana, un zinātne ne tuvu nespēj to pilnībā izskaidrot (ja jau varētu, tad visus pētījumus varētu mierīgi pārtraukt, jo vairs nebūtu, ko pētīt). Bet cilvēkiem gribas skaidras atbildes, ko un kā, nevis visu mūžu domāt līdzi un šaubīties. To ļoti labi paskaidroja kāds mans paziņa kristietis, kad es ar viņu pārspriedu filozofiju un zinātni. Viņš teica, ka tie filozofi un zinātnieki gan ir nelaimīgi cilvēki, jo viņiem tā arī nav atbildes, viņi visu mūžu meklē, savukārt kristieši visu saprot tad, kad viņi pieņem Jēzu -- viņš pats to bija paveicis divdesmit gadu vecumā, un kopš tā laika viņš skaidri zināja visu, kas viņam jāzina. Feini, ne, divdesmit gadu vecumā sasniegt to, ko slaveni filozofi visu mūžu nav sasnieguši? Tas padara tās mācības tik ļoti pievilcīgas -- apziņa, ka tu visu saproti un tev ir visas atbildes. Tāpēc arī Līga raksta ar tādu pārākuma apziņu.
Bet, palūk, bēda: reālo pasauli tik vienkārši aprakstīt nevar, tāpēc ezotēriķi un reliģiozie cilvēki izgudro paši savu, ko var pilnībā izskaidrot, apgalvo, ka tā ir vienīgā patiesā, un tad skaidro to. Viņu apgalvojumus nevar ne apgāzt, ne pierādīt, jo reālās pasaules likumi uz viņu pasauli neattiecas, bet viņu pasaulē viss ir tā, kā viņi to vēlas. Man viens ezotēriķis skaidroja, kāpēc viņam patīkot Štokņa-Kalna mācība: tur viss esot loģiski, ja tā padomā, tas tik tiešām tā var būt. Štoknis necenšas to visu nekādi pierādīt, bet to arī neviens neprasa, galvenais, ka tas skan (puslīdz) sakarīgi un to stāsta ar lielu pārliecību. Ja esi kādreiz bijis uz ezotēriķu, homeopātu, saeintologu un kādiem tik vēl ne semināriem, noteikti būsi pamanījis, ka neviens necenšas neko pamatot; viņi tikai klāsta veselu kaudzi apgalvojumu un laiku pa laikam papildina ar gadījumiem no paša pieredzes vai galīgi nesaistītām lietām, kam ir daudz labāki skaidrojumi par viņu piedāvāto (piemēram, protams, ka reinkarnācija pastāv. Kā gan tu citādi izskaidrosi to, ka veseliem cilvēkiem piedzimst slims bērns? Turklāt es spēju atcerēties savas iepriekšējās dzīves.)
7 izsakās vai atļausies nepiekrist?
Profils
soikins
User: [info]soikins
Name: soikins
Kopsavilkums
Kalendārs
Back Janvāris 2010
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Чтоб мудро жизнь прожить, знать надобно немало./ Два важных правила запомни для начала:/ Ты лучше голодай, чем что попало есть,/ И лучше будь один, чем вместе с кем попало. /Омар Хайям/