- 20.6.09 09:47
- Tad atbildiet skaidri un gaiši beidzot: var vai nevar siet sieru no veikala piena? ne jau nu Lāses, bet kaut kāda "parastā"?
- 16 rakstapiebildīšu
- 20.6.09 10:15
-
Re ko stāsta mana bij. vīramāte - dižena kaucmindiete un pavārijas maniaks.
1) no lauku piena viss ir garšīgāks
2) pēdējos 10 gadus viņa šiem mērķiem lieto jebkuru pa rokai gadījušos pienu, bez sevišķas škirošanas
3) es kā galaprodukta lietotājs, spēju vien noelsties par to produktu - viņš vienmēr garšīgs un jauks!
__________________
5 litri piena
1 kg biezpiena (9%)
100g sviesta
2 olas
200g krējuma (35%)
Ķimenes pēc garšas
Oregāno pēc izvēles
Cietais siers ierīvēts
Uzliek vārīties pienu lielā katlā, uzvāra līdz 90 grādu temp.
Ieliek pienā iekšā visu biezpienu
nemaisa
atstāj lai turas 70% temp. seko līdzi, skatās kamēr sākas atsūkalošanās.
tad kad atsūkalojas, visu izkāš caur lielo sietu un marli
Sajauc citur kopā sāli, ķimenes, garšvielas, ko vēlas, sajauc ar krējumu un olām.
Šo maisījumu sajauc kopā ar nokāsto masu citā katlā
Vēlams ar smago tērauda dibenu
Izkausē sviestu un met iekšā masu. Rūpīgi maisa vislaik un seko procesam ļoti rūpīgi!
Ja šķiet, ka nerec - pieliek kaut ko skābu (2-3 ēdamkarotes kefīra, nelielu daudzuma etiķa, pirkšķīti citronskābes)
Jāmaisa kamēr paliek spīdīgs un veļas vienā masā (1h apmēram!)
nedrīkst pārkarsēt, tad paliek ciets
Nepietiekami izkarsēts paliek pārāk mīksts un drupans
kad uzskatsa, ka viss ir pareizi sadala porcijās un sasien mitrās marlītēs
Vislielākā jebļa procesā ir pēc tam mazgāt šo katlu, sūkalas zemē nelej, esot pats ideālākais puķu laistāmais!
No šāda daudzuma iznākot apmēram 3 nelieli ritulīši.
Marli vajag vienmērīgi izplacināt.
Tad liek vēsumā nopresētu ar smagumu un nostādina 12-18 h. - piebilst
- 20.6.09 10:19
-
Laba recepte. Der arī kastrolis ar ņeržas iekšu.
- piebilst
- 20.6.09 10:24
-
MANA MAMMA SAKA KA PROTAMS
- piebilst
- 20.6.09 10:25
-
UN VAIRĀK TO CITRONSKĀBI JO TAD NEVAJAG BIEZPIENU UN TAD IR GARANTIJA KA VISS SAVILKSIES
- piebilst
- 20.6.09 10:28
-
PALDIES! ES DZIRDĒJU!
- piebilst
- 20.6.09 10:33
-
man pats uzspiedās
- piebilst
- 20.6.09 10:29
-
Jo mazāk spiež uz Caps Lock, jo skaistāki svētki. :)
Un vispār - Čau!
un vēl divapskāviens. - piebilst
- 20.6.09 10:32
-
v1: (māņu siers - jo bez biezpiena) 10 l vēsa piena, karsē, uzvārīt nevajag. tiklīdz met burbuli jeb sāk mazliet kūpēt, var ielikt jēlu olu vai vairākas, tad pieliek citronskābi (vai 4 ēdamkarotes etiķa vai 2 tējkarotes esences). Maisa maisa (bez uguns) līdz atdalās dzidras dzeltenas sūkalas. Izkāš, liek zem sloga, ieberzē ar sāli, papriku vai dillēm.
v2: puskilograms biezpiena, sajauc ar 2 ēd k sviesta, krējuma, 1 olu un 1 tēj k sodu, uz lēnas uguns visu maisa. kad sāk putoties un celties uz augšu, tad ir gatavs, izkāš, liek zem sloga.
visas ķimenes utt var likt klāt kad ir izkāsts marlītē. - piebilst
- 20.6.09 10:30
-
atvainojos par gramatikas kļūdām, rakstīju pa taisno klabē no telefona sarunas.
Pēc tam vēl noprecizēju, ka vissvarīgāk ir ievērot pareizus temperatūras režīmus, kuram mērķim ir nepieciešams parocīgs termometrs.
Garšvielas, protams, drīkst lietot visas tādas, kuras pašam patīk - ne tikai ķimenes un oregāno; droši vien baziliki un sinepju sēklas un viss, kas pašam patīk, derēs tikpat labi.
Ja gribas iegūt lielākus daudzumus, skaidrs, ka visus apjomus var proporcionāli palielināt.
Par to recēšanu/nerecēšanu - skābuma pievienošana jādara uzmanīgi, jāskatās procesa gaitā. Ingrīda saka, ka visi, kas sienot sierus tirgum, šim mērķim izmanto etiķi, jo tas strādājot arī vēlāk kā konservants un ļauj tam sieram bišku ilgāk saglabāties, bet viņa pati parasti tomēr izmanto kefīru.
Rīvētā cietā siera pievienošana nav obligāta, taču mēdz piedot tam produktam 'interesantāku skatu'. Piem, sarkanā siera Ausma skaidiņu pielikšana padara to krāsaināku un ne tik bālu. Ja izvēlas to sieru likt, to dara kopā ar masas mešanu iekšā izkausētajā sviestā. - piebilst
- 20.6.09 10:32
-
Pa skaisto. Tu Ingrīdai pasaki, ka šitas bij vareni!
- piebilst
- 20.6.09 10:33
-
Ingrīda ir kruta!
Ja jūs kāds zinātu, kā garšo viņas ceptās mandeļkūkas! :)
AAAAAA! - piebilst
- 20.6.09 10:34
-
Bļac. Tā tak Aļņamamma, ar vai ne? Tu par to runā, ja?
- piebilst
- 20.6.09 10:39
-
nea! Otra. :)
- piebilst
- 20.6.09 11:17
-
es sēju no daugavas-aiviekstes, viss bija ok.
- piebilst
- 20.6.09 12:27
-
es neko nezinu par siera siešanu, bet zinu, ka Talsu piens parastais pārstāvējis termiņu ļoti smuki saiet rūgušpienā, atšķirībā no Valmieras vai citiem tādiem.
- piebilst
- 29.6.09 00:20
-
un kā šito, bez pogas, atmiņām pievienot? akvaivai... viss tik gards, tik gards izlasās ........
- piebilst