- 20.6.09 10:15
-
Re ko stāsta mana bij. vīramāte - dižena kaucmindiete un pavārijas maniaks.
1) no lauku piena viss ir garšīgāks
2) pēdējos 10 gadus viņa šiem mērķiem lieto jebkuru pa rokai gadījušos pienu, bez sevišķas škirošanas
3) es kā galaprodukta lietotājs, spēju vien noelsties par to produktu - viņš vienmēr garšīgs un jauks!
__________________
5 litri piena
1 kg biezpiena (9%)
100g sviesta
2 olas
200g krējuma (35%)
Ķimenes pēc garšas
Oregāno pēc izvēles
Cietais siers ierīvēts
Uzliek vārīties pienu lielā katlā, uzvāra līdz 90 grādu temp.
Ieliek pienā iekšā visu biezpienu
nemaisa
atstāj lai turas 70% temp. seko līdzi, skatās kamēr sākas atsūkalošanās.
tad kad atsūkalojas, visu izkāš caur lielo sietu un marli
Sajauc citur kopā sāli, ķimenes, garšvielas, ko vēlas, sajauc ar krējumu un olām.
Šo maisījumu sajauc kopā ar nokāsto masu citā katlā
Vēlams ar smago tērauda dibenu
Izkausē sviestu un met iekšā masu. Rūpīgi maisa vislaik un seko procesam ļoti rūpīgi!
Ja šķiet, ka nerec - pieliek kaut ko skābu (2-3 ēdamkarotes kefīra, nelielu daudzuma etiķa, pirkšķīti citronskābes)
Jāmaisa kamēr paliek spīdīgs un veļas vienā masā (1h apmēram!)
nedrīkst pārkarsēt, tad paliek ciets
Nepietiekami izkarsēts paliek pārāk mīksts un drupans
kad uzskatsa, ka viss ir pareizi sadala porcijās un sasien mitrās marlītēs
Vislielākā jebļa procesā ir pēc tam mazgāt šo katlu, sūkalas zemē nelej, esot pats ideālākais puķu laistāmais!
No šāda daudzuma iznākot apmēram 3 nelieli ritulīši.
Marli vajag vienmērīgi izplacināt.
Tad liek vēsumā nopresētu ar smagumu un nostādina 12-18 h.