sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2014-07-09 00:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
nezinu, kā lai labāk to pajautā, bet - vai jūs ticat estētiskiem kritērijiem?

jo visi art-people, ar kuriem nu man ir bijusi darīšana, šķiet, ka nesavaldāmi tic estētiskiem kritērijiem, kuriem es, protams, nekad neticēšu.

pareizā atbilde ir tipa kants - beauty lies in the eye of the beholder - jo tjip, ja kaut kas būtu skaists, tad mēs varētu pateikt, ka kaut kas ir skaists pēc vienkārša atstāsta (man šķiet, ka esmu jau kādus 10 cilvēkus nobesījis ar šo, kaut arī nepārzinu kanta estētiku, and after all he'll never be anything but a cunt). bet tā ir ļoti garlaicīga atbilde.

bet jautājums tāpat paliek atklāts. ir sliktais tonis cibā ko jautāt, bet, nu, kas kaut ko padara par skaistu?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]grizzly_bear
2014-07-09 08:43 (saite)
ko tieši tu domā ar estētiskiem kritērijiem?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2014-07-09 11:30 (saite)
nu, īpašībām, pēc kurām vērtēt kādu māxlas darbu vai parādību. piem īpašību kopums, kas kaut ko padara par skaistu. vai otrādāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]grizzly_bear
2014-07-09 13:45 (saite)
nu, un kā tam var ticēt vai neticēt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2014-07-09 14:48 (saite)
Tu nopietni? Ticēt tam, ka tādi pastāv, ticēt tādā nozīmē, kā ticēt sniega cilvēkam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]laaga_viirs
2014-07-11 11:24 (saite)
Manuprāt, tādi estētiskie kritēriji paši par sevi nepastāv. Protams, ir sabiedrībā pieņemtas "normas", ko atzīt par skaistu un neglītu, taču (!), katram pašam jānostāda savas vērtības. Iespējams, ka skaistās lietas (tās, ko paši uzskatām par skaistām) ir skaistas tieši tāpēc, ka liek justies mums labi. Skaistuma definīcija pati par sevi. Tas, protams, atkal ir cilvēku pieņemts, ka skaistais ir labs un otrādi (piemērs ir tā pati καλοκαγαθία).

Es varētu teikt, ka šī diena ir skaista, jo spīd saule, bet tu varētu man iebilst un teikt, ka šī diena ir pretīga, jo tā ir pārāk karsta/pārāk auksta/pārāk saulaina. Šādas diskusijas var ievilkties bezgalībā, un zini, tas man liekas sasodīti skaisti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2014-07-11 16:10 (saite)
+++ par kalokagatijas pieminēšanu.

abet vērtību nostādīšana man vienmēr šķitusi problemātiska. var pierakstīt lapas, rindas ar vērtībām, bet beigu beigās tas viss ir diezgan nejaušs, lai neteiktu 'arbitrary'. nemeklēju vienkāršu un monolītu pieeju, bet pat nezinu, no kura gala lai tam ķeras klāt. un saprast, kas tev ir svarīgs, ir drusku grūtāk, nekā atkārtot γνῶθι σαυτόν katrreiz, kad redzi citos cilvēkos plosāmies, tavuprāt, draņķīgas vērtības/prioritātes. man šķiet, ka izprast sevi ir pat neiespējami bez kāda domas/loģikas lēciena - vai ārēja spēka.

un tad vēl ir šķirošanas problēma. piemēram, drusku nelietīgi, bet man sagādā zināmu baudu auksti, ciniski joki. arī tie liek justies labi, bet, protams, es viņus neliktu skaistā kategorijā. tātad skaistais būtu noteikta veida bauda. kā to atpazīt? jo ir daudz māņu tēlu.

ceru, ka nav pārāk saraustīti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]laaga_viirs
2014-07-11 17:51 (saite)
Skaistums ir subjektīvs, tāpēc visiem tas nav viens.
Tāpat arī vērtības ne visiem ir vienas. Manas vērtības varbūt nemaz nelīdzinās tavām. Ir dažādi kritēriji pēc kuriem katram beigās iznāk sava Maslova vērtību tabula. Pirmkārt, jāņem vērā audzināšana un sabiedrība, kurā indivīds attīstījies, tad jāpievieno tam klāt tāds būtisks faktors kā - vai indivīdam vispār ir pašam savas domas?
Protams, tautībai un tradīcijām ir liela nozīme. Salīdzinot vien Āzijas/Eiropas/Āfrikas skaistuma ideālus, dažādas tradīcijas.

Katram sava izpratne par skaistumu. Palieku gan pie tā, ka skaistais ir tas, kas liek labi justies. Taču neuzskatu, ka ikvienai mūsu pasludinātai "skaistai" lietai ir jābūt vienlīdz nozīmīgai/svarīgai mums. Piemēram, tu vari uzskatīt par skaistu cilvēku, ko mīli, tu vari uzskatīt par skaistiem savus bērnus, taču tu vari uzskatīt par skaistu arī saulainu dienu, kādu mākslas darbu vai rakstu darbu. Taču vai visas šīs lietas tev ir vienlīdz nozīmīgas?

Nonākam līdz skaistuma kategorijām.
Domāju, ka ne viss ir vienlīdz skaists. Lietas var būt skaistas katra citā mērā. Uzrakstīju piemēru, bet nodzēsu, jo sanāk kaut kā muļķīgi.
Vai viena un tā pati lieta vienam un tam pašam cilvēkam var būt reizē skaista un neglīta?

Un varbūt, lai precīzāk definētu skaistumu ir jādefinē neglītums. Vai uzskati, ka ir kāds stāvoklis, kas atrodas starp abiem (un kas tas ir)?

Taču šis viss, ko te spriedelējam, citam ir pilnīgs mēsls. Vēlreiz gribu uzsvērt, ka skaistuma kritēriji visiem nav vieni, tāpat kā vērtības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?