Tue, Aug. 9th, 2011, 09:18 am

Nujā, tā ir tāda smalka un vispār jau vārdos neaprakstāma problēma.

Bagātība.

Daži melš, ka bagāts ir tas, kurš pelna vairāk nekā notērē. Nu, pilsonim A laimei vajag x latus mēnesī, bet providence viņam ienes x+1 latu mēnesī. Viss, bagātība!

Bet blakus parādās otrs pilsonis B, kuram providence ienes y latu, bet laimei vajag y+1 latus. Nu, vajag. Un pilsonis slīgst nabadzībā.

Aina nemainās no x un y vērtībām, to izmaiņām un tā vai x=y, vai x lielāks par y vai x mazāks par y.

Ir vēl attieksmes jautājums, protams. Nabadzībā grimstošais B var stīvēties un nopelnīt y+z latus, lai tūlīt pat notērētu y+z+1 latu un būtu vēl dziļākā annusā nekā pirms tam. Pilsonis B var apvainoties uz visu planētu un izdomāt, ka pie visa ir vainīgs pilsonis A, kurš noteikti ir tizls jampampiņš, jo negrib no dzīves pagrābt pēc iespējas vairāk, turklāt neparakstījās investēt kārtējā pilsoņa B ģeniālajā biznesa schēmā.

Tue, Aug. 9th, 2011, 10:01 am
[info]lavendera

pēdējā rindkopa norakstīta akurāt no dzīves

Tue, Aug. 9th, 2011, 10:38 am
[info]begemots

O, jā.

Dikenss.

Tue, Aug. 9th, 2011, 10:41 am
[info]sirdna

kurā vietā Dikenss?

Tue, Aug. 9th, 2011, 02:20 pm
[info]begemots

Annual income twenty pounds, annual expenditure nineteen nineteen six, result happiness. Annual income twenty pounds, annual expenditure twenty pounds ought and six, result misery.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wilkins_Micawber#Popular_culture

Tue, Aug. 9th, 2011, 10:42 am
[info]petrovichs

Kauč kad drusku senāk biju lasījis vienu žurnālistu atgremotu pētījumu, kur laikam Britu zinātnieki(?) bija apsekojuši loteriju uzvarētājus. Nu, diezgan daudzus, lai varētu runāt jau par statistiku. Un interesanti, ka liels laimests loterijā, ja tas gadījās visai trūcīgam pilsonim, paliekošu laimi parasti nenesa. Pilsonis tur sataisīja festivālu, nopirka māju vai vairākas mājas, milzīgus televizorus, lepnus auto un citas figņas, un pēc neilga laika, pēc dažiem gadiem ilgākais, nauda viņam izbeidzās un pilsonis strauji atkal atkrita atpakaļ nabadzībā. Un bieži vien sūrākā nabadzībā nekā pirms tam.
Tas tik vēlreiz apstiprina to, ka vienai lielai daļai nabadzības cēlonis ir galvā. Daudzi pat ir spējīgi kādu nebūt naudu nopelnīt, tikai neprot to saprātīgi izlietot. Kad ir nauda, tad ir svētki, kad naudas nav, tad... tad nekā nav.

Tue, Aug. 9th, 2011, 10:46 am
[info]lavendera

Jā, bet kāda tai naudai ir vērtība mūsu dienās? Sēdi uz sava konta un trīci par dolāra un eiro vērtību, atceroties iepriekšējās naudu krīzes...

Tue, Aug. 9th, 2011, 11:22 am
[info]petrovichs

Runa jau nav par prastu sīkstulību kā ieteicamo uzvedības modeli. Runa ir par to, ka ļoti daudzi cilvēki negaidīti uzradušos naudu izšķiestu visādās luksusa precēs un citos "skaistas dzīves" atribūtos. Galu galā pat māju var nopirkt ļoti dažādu - var nopirkt plašu, greznu māju, kuru pēc gadiem nespēsi uzturēt un var nopirkt/uzbūvēt tādu, kas būs samērīga un uzturēšanā ekonomiska, jo būvniecības laikā būs par uzturēšanu padomāts.

Tue, Aug. 9th, 2011, 11:33 am
[info]lavendera

galu galā nevis mantas pirkt vajag, bet teorētiski naudu vajag ieguldīt, lai tā vairo naudu, bet, paskatoties uz akciju fondiem, pilnīgi visi ir mīnusos.

eh, sāpīgs jautājums.

Tue, Aug. 9th, 2011, 11:47 am
[info]petrovichs

Viss ir atkarīgs no glābjamās naudas daudzuma :) Var, principā, nopirkt arī kādu zemi vai mežu tagad, kad cenas ir samērā zemas un cerēt, ka pēc kādiem gadiem 5-iem cenas būs izdevīgākas pārdošanai un arī ka pieprasījums būs.

Tue, Aug. 9th, 2011, 01:05 pm
[info]karuna

Luksusa preces ir vēl tas labākais. Daudzi loteriju vinnētāji vienkārši nodzeras un nonarkojas un vairs nekāda nauda nespēj viņus izraut no depresijas.

Galvenais iemesls ir tas, ka šādiem cilvēkiem ir gūti uzturēt labas attiecības ar cilvēkiem, jo visiem radiem un draugiem vajag tikai naudu.

Tue, Aug. 9th, 2011, 02:39 pm
[info]begemots

Man patika, ko nesen viens džeks teica:You know, even if we could divide all the world's money so that everybody has the same amount, I bet in a year's time everybody would be where they were before.

Tue, Aug. 9th, 2011, 03:12 pm
[info]petrovichs

Dikti pareizi tas vīrs teica. No malas izskatās, ka no vieniem nauda bēg, bet pie citiem uzkrājas pat bez īpašām kustībām ;)

Tue, Aug. 9th, 2011, 03:21 pm
[info]sirdna

Nauda šai ziņā atgādina liekus taukus. Dažiem nezkāpēc ir līdz kaklam, dažiem atkal nemaz.

Tue, Aug. 9th, 2011, 04:00 pm
[info]begemots

Man gan šķistu, ka kustības jāizdara gana, lai tā nauda paliktu un vairotos.

Aiz kamā arī man slinkums būt bagātam.

Tue, Aug. 9th, 2011, 11:17 am
[info]petrovichs

Pa pusei offtopiks, bet par nabadzības tēmu:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15289376,00.html