Šodien vīrs mani veda pusdienās. Reāli tas izskatās tā - kaut kur uz četriem mēs izkūņojamies no mājas, iepērkam lampu priekšnamam (pašreizējā nestrādā, un mans tēvs katru reizi, kad atnāk ciemos, draud, ka aiziešot vīra zābakos, jo savējos pa tumsu nevarot atrast) un, apbrīnojot Dienvidu tilta balstus, dodamies uz Lido. Lido ir sākusies nacionālā histērija - piestājuši savi trīs lielie tūrisma autobusi no Daugavpils, visi vecāki atveduši bērnus, un vietējie gidi - savus ārzemniekus. Kauties līdz asinīm par ieiešanu vien nav mūsu interesēs, un man rodas spožā ideja aiziet uz Molu, gan jau tur varēs uzēst.
NB to myself - Mols nav blakus Lido!!! Tas ne tuvu nav blakus, tas ir drausmīgs gabals pa Krasta ielu, kur auto trokšņi ir lielāki nekā jūrai vētrā.
Turklāt arī Molā ir sākusies Ziemassvētku histērija, tur sapulcējušies kāds miljons cilvēku, un "Chilli pica" ir piecus metrus gara rinda. Stenot un kunkstot braucam atpakaļ, un suicidālā apņēmībā nolemjam iemēģināt piemājas "Klondaiku" - izkārtne sola "Tex-mex", un mums tāpat vairs nav ko zaudēt. Par milzīgu izbrīnu, Klondaika izrādās ļoti pieklājīgs, turklāt strikti latvisks ēstūzis - rajonā, kur par runāšanu latviešu valodā vairums kafejnīcu paaugstinās risks dabūt pa zobiem, tas ir vienkārši brīnums Apkalpojošais personāls ir latvieši, apmeklētāji ir latvieši, un maģis translē "Little Gunnar". Varbūt šeit pulcējās visos pārējos iestādījumos iekaustītie, es nospriežu.
Nelielu šoku izraisa pirmais ēdienkartes numurs - sivēns par 99.00.
- Mīļais, kādā valūtā ir ēdienkarte? - es izbiedēti čukstu vīram. - Vai tās ir kādas meksikāņu naudiņas?
- Latviešu, dārgā - drūmi atbild manas dzīves laime un prieks. - Labāk pameklē sev kaut ko meksikānisku.
Visbeidzot vīrs dabū sev pieklājīga paskata un nikna rakstura cepeti un es - milzīgu šķīvi ar zaļu, graudainu mērci, kuras piparainajos dziļumos, ja labi pameklē, var atrast arī vistu un kartupeļu biezeni. Vārdu sakot, ļoti pieklājīgi.
NB to myself - viens pipars, kas ēdienkartē apzīmē asu ēdienu, nav nekāds joks. Bail iedomāties, no kā sastāv ēdieni ar diviem un trim pipariņiem.