resort ([info]resort) rakstīja,
@ 2022-12-06 13:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pag, Rīta Panorāmā arī meiča apzavēlās augšpēdus? Tas ir tāpēc, ka saslēdz ceļgalus, un atslābinās kāju muskuļi, un bļe asintiņš sakrājas kājās. Vai arī no būstera. Tur divi iemesli var būt, jāskatās pēc trombiem lai pateiktu kurš.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2022-12-06 14:23 (saite)
Tur visdrīzāk nekas nebija. Dažreiz cilvēki noģībst no zema asinsspiediena, no pārāk ilgas stāvēšanas kājās, no emocionāla pārdzīvojuma, vai vienkārši tāpēc, ka ieiet pārāk karstā telpā.

Protams, vīrieši “varoņi”, kas viņu glāba, bet reāli tur neko darīt nevajadzēja. Noguldīt drošā vietā un tad jau pati atnāks pie samaņas. Nu varbūt pārbaudīt vai elpo, vai sirdsdarbība un asinsspiediens ir normāls, lai zinātu, ka tas nav nekas cits (piemēram, insults).

Ar šo bija interesanti, jo nesen klausījos radio, kur bija viktorīna – kādas zāles ārsti lieto, lai atmodinātu noģībušos, un pareizā atbilde bija ožamais spirts (amonjaks). Es uzreiz padomāju, nu tas gan nav pareizi. Varbūt padomju laikos tā darīja, bet saskaņā ar to, ko mums mācīja, neko tur darīt nevajag un amonjaks vispār ir kaitīgs cilvēkam.

Bet pēc pāris dienām es aizgāju uz farmaceita profesionālās tālākizglītības kursiem Rīgā, un tur lektors tiešām stāsta, ka Latvijā, kad cilvēks noģībst – piemēram, no tā, kad ierauga asinis – izmanto amonjaku. Pilnīgs aplauziens. Un tad viņš, pat negaudot manu jautājumu, turpina stāstīt, ka ārzemju kolēģi gan par to iebilst un jautā, vai jums tiešām cilvēka nav žēl? Viņš jau tā ir noģībis, un jūs viņu vēl te indējat ar amonjaku, pēc kura nav nekādas vajadzības. Un viņš pabeidz šo stāstu, ka tā jau ir – pierādījummedicīna nekādi neatbalsta ožamā spirta lietošanu, bet mēs Latvijā tā esam ieraduši, un diez vai mēs mainīsim savas tradīcijas.

Lūk, šis pēdējais punkts mani satrauca visvairāk. Tu vari mēģināt kaut ko argumentēt, kā ir labāk un ko saka pētījumi vai starptautiska pieredze. Bet ja Latvijā tā dara, tad dara. Tev nebūs to apspriest vai mēģināt kaut ko izmainīt.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?