Wed, Feb. 5th, 2014, 10:46 pm
Šausmīgi gribas alu!

Subj.!

Vispār gribēju apjautāties, vai tā ir taisnība, ka latviešu valodā vokatīvs tagad I deklinācijas lietvārdiem ir pareizi ar galotni, par piemēru ņemot zināmo grāmatas nosaukumu, vajadzētu būt "Mazais cilvēks, ko nu?"

Wed, Feb. 5th, 2014, 11:52 pm
[info]pzrk

Kopumā es arī tā domāju, bet, redz, daži izņēmumi ir un varbūt runa ir tikai par tiem. Man pirms pāris dienām bija mutiska saruna par tēmu, sarunasbiedrs apgalvoja, ka tā tagad esot, tobrīd nebija laika meklēt piemērus un argumentus, bet tēma prātā aizķērās, ka vajag pārbaudīt, kas un kā.

Wed, Feb. 5th, 2014, 11:55 pm
[info]di_wine

Pagūglē.
Kāds pamatojums izmaiņām? Un kurš ir tiesīgs mainīt letiņvalodas gramatiku?

Thu, Feb. 6th, 2014, 12:02 am
[info]pzrk

Es teiktu, ka gramatiku ir tiesīgi mainīt valodas runātāji, un valoda tiešām nepārtraukti mainās — lai arī parasti visas pārmaiņas ir ļoti lēnas. Ja palasi 50 vai 100 gadus vecus laikrakstus, valoda liekas jokaina, bet arī tā ir bijusi tā laika "pareizā" latviešu valoda.

Bet ko tieši Tu iesaki pagūglēt? :)

Mans ir savs viedoklis par šo tēmu, bet es nenoliedzu, ka citiem arī var būt viedoklis, no manējā atšķirīgs. Gribu to izprast.

Thu, Feb. 6th, 2014, 12:31 am
[info]di_wine

Nu, man liekas, ja tiek pieņemtas izmaiņas valodniecībā, tām jābūt oficiālām, gan jau jāparādās lēmumos iekš gūgle, vai nu LV dzīvo nakts melnuma laikmetā.