Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-03-21 12:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ekonomika

Pārdomas par devalvāciju
Pamanīju, ka bārdainais ir izteicies devalvācijas sakarā, ka ieņēmumu samazināšana iedzīvotājiem ir daudz nepatīkamāks ceļš nekā lata devalvācija. Pārdomāju viņa teikto, un nonācu, pie secinājuma, ka savā ziņā viņam piekrītu. Neenu, ja domājam valstiski, varbūt man citi argumenti būtu, ka devalvācija nav pieļaujama, bet tīri egoistiski devalvācija man būtu diezgan pieņemams variants, jo:
1. Devalvācija samazinātu ieņēmumus pilnīgi visiem, arī mazo algu saņēmējiem, atšķirībā no šībrīža variantiem, kad algas samazinājums vispirms skar vidējās un lielās algas, bet mazās - drusku mazāk;
2. Pensiju un citu sociālo izmaksu slogs Valstij ir smags. Tas mazinātos.
3. Imports, protams, sadārdzinātos, bet man lieli importa pirkumi nav paredzēti. Ar ikdienas vajadzību sadārdzinājumu gan jau ka tiktu galā.
4. Interesanti būtu ar kredītiem. Šobrīd intuitīvi šķiet, ka lielākās grūtības ar kredītu atmaksu ir tiem, kam nesen bija vidējas un lielas algas, un kuru algas šobrīd ir samazinātas vai pavisam izbeigušās. Devalvācijas gadījumā līdzīgas grūtības piemeklēs arī minimālo algu saņēmējus, jo viņiem būs tūlītējas grūtības ar savu nelielo patēriņa kredītu atmaksu, jo tipiska banka vai cits aizdevējs, cik zinu, parasti kredīta līgumā ir atrunājis, kas notiek devalvācijas gadījumā. Un bankas ciest negrasās.
Gan jau ir vēl kaut kas tikpat taisnīgs devalvācijā.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aizliegts_v
2009-03-22 20:31 (saite)
A jēga? Valdībai tak svarīgi ir budžeta deficītu samazināt, bet tur devalvācija neko nemainītu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-03-22 21:22 (saite)
Es tur jēgu nesaskatu. Bet ir daudz ļaužu, kas sludina, ka devalvācija būtu īsta svētība latvju tautai. Ka eksports uzplauktu kā krāšņa roze :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aizliegts_v
2009-03-23 07:57 (saite)
Tie sludinātāji varētu publiski atklāt, kur un kādā valūtā viņiem glabājas uzkrājumi :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?