Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2013-01-06 19:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Politnekorektas pārdomas
Vispārīgas un vienlīdzīgas vēlēšanu tiesības (1 vēlētājs = 1 balss) nemaz nau laba lieta šodien, kad strādā un labumus rada mazākums, bet vairākums - dzīvo no dažādām pensijām, stipendinām un pabalstiem, vai strādā valsts pārvaldē, kura lielā mērā arī veic sociālo funkciju.
Faktiski izveidojas apburtais loks - ja partijas grib tikt ievēlētas un tikt pie varas, tām jāizpatīk vēlētāju vairākumam, bet vēlētāju vairākums ir naudas saņēmēji, kuri vienkārši vēlas saņemt vairāk, ilgāk, plašāk. Tas neļauj valsts budžetu pārdalīt par labu attīstības vajadzībām un tas tiek vienkārši "noēsts" un nav nekādu perspektīvu, ka kaut kas varētu mainīties uz labo pusi. Un uzturamo slogs uz katru strādājošo kļūst arvien smagāks :(
Varbūt ir vērts pamainīt šo sistēmu un ieviest kādu mantisko cenzu un arī pelnītāja cenzu? Nu, lai tie, kam kaut kas ir un tie, kas vairāk vai mazāk piedalās kopprodukta veidošanā un attiecīgi arī nodokļus maksā, lai tad ir ar divām, nevis ar vienu balsi. Vai arī kā citādāk.
Vispār, šī problēma nav tikai Latvijas problēma. Sakarā ar sabiedrības novecošanos tā ir visas "vecās" Eiropas problēma. Bet sabiedrības novecošanās ir tiešas sekas sociālās nodrošināšanas sistēmai, kad cilvēku iztika vecumdienās tika atrauta no ģimenē izaugušo bērnu skaita un viņu labklājības.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]petrovichs
2013-01-07 09:13 (saite)
Man šķiet, ka līdz kādiem 60. un pat 70-to gadu sākumam nekas vēl īpaši nenorietēja. OK, pamazām bremzējās. Viens no bremzēšanās iemesliem, manuprāt, ir plašās sociālās programmas un garantijas, kuras tika ieviestas relatīvās labklājības un pozitīvas demogrāfiskās situācijas laikā, bet kuras pamazām kļuva par nepanesamu slogu, kad dzimstība samazinājās un attiecīgi sabiedrība sāka novecot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2013-01-07 09:21 (saite)
Nu, tad jautājums, kas īsti ir "noriets". Kari nesa milzīgus iedzīvotāju un ekonomiskos zaudējumus un pielika punktu Eiropas koloniālajām impērijām. Ja tas nav noriets, tad kas ir? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2013-01-07 10:02 (saite)
imho "darbaļaužu sociālie iekarojumi" noveda pie plašām un bagātīgām sociālām garantijām, bet tās samazināja katra indivīda motivāciju individuāli rūpēties par savām vecumdienām, kā vecumdienu iztikas garantu izmantojot bērnus. Visādi pensiju fondi, protams, ir laba lieta, bet tikai tik ilgi, kamēr pa tajos uzkrāto naudu tu vari saņemt preces un pakalpojumus, kas pensijas gados ir nepieciešamas, bet šeit ir viens āķis, kas latviski saucas - Kopus cūka nebarojas.
Līdzībās situāciju raksturo anecs par žīdiem, kuri savam rabinam prasīja, kāpēc viņus apkārtējie nemīl. Rabīns padomāja un teica, lai uz nākošo reizi katrs paņem līdzi šnabja pudeli, ka visu atnesto salies lielā kublā un tad padomās. Nu, katrs žīds, protams, domāja racionāli un kāpēc gan nest degvīnu, ja var atnest ūdeni? Nu, kad rabīns visus traukus bija salējis kopējā kublā un nogaršojis, tur bija tīrs ūdens. Tad viņš deva to nogaršot arī pārējiem un vaicāja, vai jūs tagad saprotat, par ko mūs nemīl?
Zinu, ka Tu šo anecu zinu, tik mana vēlme vēlreiz to pastāstīt ir dēļ līdzības. Katrs racionāls eiropieties, ja viņam ir garantēta valsts vecuma pensija vai labs uzkrājums pensiju fondā, nav neko daudz ieinteresēts ņemties ar bērniem. Klapata, troksnis, neērtība, traucēklis karjerai, atpūtai, galu galā arī izdevumi, kurus labāk uzkrāt pensiju fondā. Un kad šādi sāk darīties vairākums, izrādās, ka vecā Eiropa strauji sāk novecot un izmirt. Un nevar vairs iztikt bez ievesta darbaspēka.
Nu, vai tas nau noriets? Un ja tas nav noriets, kas tad tas ir? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2013-01-07 10:09 (saite)
Ja atmiņa mani neviļ, tad liela apjoma imigrācija uz R-Eiropas valstīm sākās jau pēc 2.PK, kad novecošanās vēl nebija problēma, bet problēma bija darbaroku trūkums ekonomikas buma apstākļos :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?