Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2011-11-13 09:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ir viegli krieviem pārmest latviešu valodas neprasmi, bet paši latvieši jau nav daudz labāki. Visu šo gadu ir bijis par maz, lai Ufo (tas, kurš Kaspars Upacieris no Radio SWH) iemācītos daudzmaz pareizi latviski runāt.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]karuna
2011-11-13 13:32 (saite)
Visi izšķir reitingi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-11-13 13:55 (saite)
Nu un ko šie reitingi rāda? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-11-13 16:50 (saite)
Diezgan augsti, par ko liecina fakts, ka mēs viņu šeit karsti apspriežam. :)

Cilvēki ir dažādi un katra runas īpatnības tiek uztvertas pozitīvi vai negatīvi atkarībā no tā, kāda ir mūsu attieksme pret šo cilvēku. Visdrīzāk, ne jau valoda mums nepatīk, bet pats cilvēks. Tāpēc piekasīties tādām valodas iezīmēm, kādas piemīt 90% cilvēku, ir nedaudz liekulīgi un vistīrākā sīkmanība un vairāk pastāsta par pašiem kritiķiem nekā par šo cilvēku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-11-13 18:33 (saite)
Ja pie valodas īpatnībām pieskaitām dialektus vai retāku, neparastu vārdu lietošanu, tad OK, tas interesanti. Bet ja cilvēks, kura pamatinstruments ir valoda, to galīgi nekopj un lieto pavirši, tur nekā priecīga nav :(

Un ja nu esam pienākuši pie kritiķiem, tad ko tas viss pasaka par mani? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-11-13 18:51 (saite)
Lielākā daļa pašpasludināto valodas kopēju paši nemaz neprot labi izteikties, bet tikai traucē sarunas ar nevajadzīgām piezīmēm kā "runa neiet". Citi saklausās Kušķa murgus un vairo mītus par "pareizo" valodu.

Varbūt tieši tāds arī ir UFO mērķis runāt, kā runā 90% tautas, nevis izdabāt šauras elitistu grupas normām? Var diskutēt, vai tā ir pareizā pieeja, bet "lietot pavirši" realitātē nav nemaz tik vienkārši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-11-13 19:19 (saite)
Ja pareizi saprotu, tad valodas kopšana ir nosodāma nodarbe, bet brīvprātīgā veidā tā tuvojas jau noziegumam? :))

Par UFO mērķiem mums nekas nav zināms. Ir tikai rezultāts, kuru citi jau pieņem kā normu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-11-13 20:04 (saite)
Es esmu tikai par demokrātiju. Patiesībā valodā tā vienmēr ir darbojusies. Pat Cēzaram nepakļāvīgie gramatiķi nespēja novērst Latīņu valodas sazarošanos veselā Romāņu valodu grupā :)

Viena lieta ir vienots standarts, lai nerastos pārpratumi lietišķos tekstos, zinātnē utt., cita lieta ir papļāpāšana pa radio. Tas, ko šajā sfērā sauc par valodas kopšanu, visbiežāk ir tikai cīņa par varu – kuras grupas atzītās formas tad nu būs tās īstās un pareizās? Visi grib atdarināt augstākā slāņa valodu, jo tā ir kā simbols un apliecinājums piederībai šim slānim. Kad Švauksts centās savā runā iepīt vāciskās formas, viņš jau būtībā darīja to pašu, ko dara valodas pūristi. Atšķirība ir tikai tajā, ko katrs identificē par savu ideālu.

Kādreiz tie bija karaļi, karalienes un galms (Queen's English), tagad tā ir inteliģence, kas patiesībā runā daudz nenormētākā valodā nekā mēs to iedomājamies, un, protams, gramatiķu izveidotais valodas standarts. Bet nevienam nevajadzētu būt pārsteigtam, ka šīs normas ir tikai ieteikumi un ka ikdienā katrs runā nedaudz savādāk. Turklāt cilvēku uzskati par to, kādai jābūt "pareizai" valodai, arī mainās un ne vienmēr visi ir vienisprātis. Kāds lieto formas darīsit, citi tās uzskata par galīgi nepareizām un atzīst tikai darīsiet. Lielākā daļa rīdzinieku saka "darbu jādara", un par intruzīvo "kad" jau ir noskaidrots, ka tā ir tikai fonētiska iezīme, nevis gramatikas vai valodas nezināšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?