karuna ([info]karuna) rakstīja,
Es esmu tikai par demokrātiju. Patiesībā valodā tā vienmēr ir darbojusies. Pat Cēzaram nepakļāvīgie gramatiķi nespēja novērst Latīņu valodas sazarošanos veselā Romāņu valodu grupā :)

Viena lieta ir vienots standarts, lai nerastos pārpratumi lietišķos tekstos, zinātnē utt., cita lieta ir papļāpāšana pa radio. Tas, ko šajā sfērā sauc par valodas kopšanu, visbiežāk ir tikai cīņa par varu – kuras grupas atzītās formas tad nu būs tās īstās un pareizās? Visi grib atdarināt augstākā slāņa valodu, jo tā ir kā simbols un apliecinājums piederībai šim slānim. Kad Švauksts centās savā runā iepīt vāciskās formas, viņš jau būtībā darīja to pašu, ko dara valodas pūristi. Atšķirība ir tikai tajā, ko katrs identificē par savu ideālu.

Kādreiz tie bija karaļi, karalienes un galms (Queen's English), tagad tā ir inteliģence, kas patiesībā runā daudz nenormētākā valodā nekā mēs to iedomājamies, un, protams, gramatiķu izveidotais valodas standarts. Bet nevienam nevajadzētu būt pārsteigtam, ka šīs normas ir tikai ieteikumi un ka ikdienā katrs runā nedaudz savādāk. Turklāt cilvēku uzskati par to, kādai jābūt "pareizai" valodai, arī mainās un ne vienmēr visi ir vienisprātis. Kāds lieto formas darīsit, citi tās uzskata par galīgi nepareizām un atzīst tikai darīsiet. Lielākā daļa rīdzinieku saka "darbu jādara", un par intruzīvo "kad" jau ir noskaidrots, ka tā ir tikai fonētiska iezīme, nevis gramatikas vai valodas nezināšana.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?