Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2011-04-05 10:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Šics: valsts pārvaldē strādā trīs dažādas kukuļņēmēju grupas
Valsts pārvaldē strādā trīs dažādas kukuļņēmēju grupas, kuras gan ir mazākumā attiecībā pret kopējo darbinieku skaitu, sarunā ar žurnālu Playboy atzina bijušais Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamenta vadītāja vietnieks, tagad valsts pārvaldes jautājumu konsultants Uģis Šics.
Pirmā grupa ir tie ierēdņi, kas ņem mazos kukuļus. Tie darbojas daudz vairāk pašvaldību daļā nekā valsts daļā. «Man ir daudzi paziņas, kas atstāj mašīnas Basteja bulvārī neatļautās vietās un ar Pašvaldības policiju sarunā, ka maksās 40 latu mēnesī, un neviens nepiesienas,» stāsta bijušais Valsts kancelejas darbinieks.

Otrā grupa, pēc U. Šica domām, ir «lielie grābēji un sīkgrābēji ap viņiem.» Šī grupa ir stipra un saistīta ar oligarhiem – tai ir ļoti stipras biznesa intereses, no tās ir atkarīgi daudzi cilvēki, kuriem ir daudz kompromatu vienam par otru. Šī grupa rada iespaidu, ka visa valsts ir slikta, lai gan valsts pārvaldē tādu esot tikai aptuveni divi procenti.

«Savukārt visa tā ierēdņu masa pa vidu neko tādu nedara, labākajā gadījumā paņem konfekšu kasti,» norāda U. Šics.
Atbildot uz jautājumu, kas tad īsti vada valsti – U. Šics norāda, ka tā ir kombinācija no mirkļa interesēm un spēlētējiem, kurš nu kurā brīdī ir stiprāks. Valdībā nevienam nav intereses par labāku valsts pārvaldi.
Nevar runāt par valsts pārvaldi izolēti no politikas. Partijām būtu nepieciešami analītiķi, jo ir milzīgs ideju bads. Tā pat ir jāatgriežas pie pie jautājuma par partiju finansēšanu – partijām būtu jāuzņemas saistības pret kādiem finansētājiem.
---
Un tagad jautājums uz iebēršanu - kuru no šīm grupām palīdzēs izvilkt gaismā nulles deklarācijas, ja atceramies, ka valsts amatos strādājošajiem deklarācijas ir jāiesniedz katru gadu un jau sen?

Vēl jautājums par KNAB - neiedziļinoties KNAB iekšējo konfliktu būtībā, kura pozīcija šķiet valstiski pareizāka - Vilnīša iniciatīvas par KNAB darbību reģionos vai Strīķes/Vilka pūliņiem kaut ko veikt pret lielajiem grābējiem?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kangaroo
2011-04-05 11:03 (saite)
Kas ir mazs? Par otro grupu skaidrs, bet kur pieskaitīt muitnieku, kurš nekustina ne prikstu, kamēr nav dabūjis piečuku un tad brīnumainā kārtā prece pati atmuitojas piecu minūšu laikā?

Nulles deklarācijas ir bulšic. No tām nebūs nekāda labuma, jo šaus pa vidējiem un mazajiem uzņēmējiem, nevis pa oligarhiem un viņu pietuvinātajiem.

Par KNAB-u... Protams, ka Vilnītim nav taisnība. Reģionos visi par visiem visu zina. To informāciju vienkārši ir jāsāk izmantot (ja vien būtu politiskā griba). Valstiski pareizi būtu tādu KNAB-u vispār likvidēt, lai nedublē ekonomikas policijas darbu. Lieki izdevumi. Savukārt speciālistus varētu kā reize tajā ekonomikas policijā nolikt, lai sapurina to guļošo daiļavu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]eermaniitis
2011-04-05 11:07 (saite)
tur jau tas sunītis bija paracies, ka ek pol pakļauta iekšlietu ministram, tobiš nekas nenotiek bez politiskā jumta - knabs bija paredzēts bez jumta, tad attapās, ka jumts vajadzīgs un tad notika šitas te ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]eermaniitis
2011-04-05 11:10 (saite)
derētu uzjautāt šicam, vai viņaprāt zinot par šādiem sistemātiskiem likumpārkāpumiem bastejkalnā, vai ir ētiski ieņemt vietu valsts pārvaldē, par to neziņojot kur pienākas? imho dēļ šitādiem šiciem tie mazie švaļi var atļauties ņemt maz, bet regulāri, vidējie, ja kāds atnes, bet lielie pat neraustās, jo gan mazos šics piesedz gan vidējiem skatās caur pirkstiem

(Atbildēt uz šo)


[info]unpy
2011-04-05 12:25 (saite)
Tā arī nesapratu, kura ir tā trešā grupa:))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-04-05 12:28 (saite)
Savukārt visa tā ierēdņu masa pa vidu neko tādu nedara, labākajā gadījumā paņem konfekšu kasti...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2011-04-05 12:37 (saite)
Nez vai to var īsti nosaukt par kukuļņemšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-04-05 12:44 (saite)
Gan jau ka var.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kangaroo
2011-04-05 12:55 (saite)
Skandināviem tādi gadījumi skaitās kukulis. Un lai to legalizētu- viņi šādas konfekškastes, alkoholu un tamlīdzīgu figņu (arī to, ko pie mums sauc par biznesa dāvanām- pildspalvas, mīkstuļus u.tt.) nes uz ofisu, un liek kopējā kastē. Vēlāk visi kopā uz Ziemassvētkiem iznīcina vai izlozē loterijā. Lai gan lielākajā daļā firmu ir politika neņemt pilnīgi neko. Pat tādus nieka suvenīriņus. Un viņiem tas tā pilnīgi dabiski. Vēl dabiskāk nekā pie mums šādas dāvaniņas dot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2011-04-05 13:01 (saite)
Mani tiešām izbrīna apgalvojumi no sērijas "pie skandināviem ir tā". Nu un kas? Pie turkiem, piemēram, ir savādāk. Vēl kaut kur - vēl savādāk.

Par tiem pašiem skandināviem - izteikšu pieņēmumu, ka lielās korporācijas lielus darījumus ļoti labprāt un bez jebkādiem kompleksiem veicina, apberot pircēju pusi ar visa veida dāvanām, par tādiem sīkumiem kā biznesa tūrisms nemazam pat nerunājot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]watt
2011-04-05 16:53 (saite)
Tāpēc ka pie skandināviem ir labi, un pie turkiem ir sūdīgi, dooh. Ja gribi lai būtu labi (kā pie skandināviem), dari kā pie skandināviem, vai nav loģiski?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2011-04-05 16:58 (saite)
Ahā. Ja, par šo kaut kā nebiju iedomājies. Tad saprotams.

Tiesa, ja man būtu jāizvēlas par savu mītnes zemi starp Turciju un kādu no Skandināvijas valstīm, droši vien, ka tomēr Turciju izvēlētos - tur siltāks :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?