pastkartes ([info]pastkartes) rakstīja,
@ 2009-01-14 20:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:sapratne
Mūzika:The Clash - Lost in the Supermarket

Akmeņi un Tā
Pow. Vispirms - mani šodien patīkami pārsteidza Sandra M., jo negaidīju, ka viņai patiks manis dotās grāmatas. Liels prieks.
Bet tagad - par vakardienas notikumiem. Friendliste čalo, neba es palikšu klusu.
Es atbalstu puikas un meitenes, kas meta ar akmeņiem pa Saeimu, mēģinot izsist stiklus. Un demonstrāciju, un nemierus (?). Kāpēc?
Tātad, pirmkārt, pašreizējā situācija (ne ekonomiskā, ne politiskā) nav apmierinoša. Atbildība par ekonomisko situāciju daļēji gulstas uz pašreizējās politiskās elites pleciem, kamēr politiskā situācija to dara (gulstas, haha) visā pilnībā.
Otrkārt, ir nepieciešams demonstrēt to, ka pašreizējā situācija nav apmierinoša. Ja tauta raksta tikai interneta komentārus, Saeima drīkst (visai leģitīmi, ja lietojam svešvārdus) pieļaut, ka situācija nav nemaz tik traka un ka uzlabojumi nav pārāk nepieciešami.
Treškārt, mierīgas demonstrācijas, kurās piedalās desmit tūkstoši cilvēku, nestrādā. Lietussargi neko neizmainīja. Manuprāt, tas norāda, ka jāmeklē citas metodes, lai parādītu neapmierinātību. Radikālākas metodes.
Ceturtkārt, vardarbība ir nosodāma. Ar vardarbību es saprotu darbību, kas vērsta pret kādu indivīdu tieši (met viņam ar mašīnu) vai netieši (apgāž viņa akmeni). Miers uz zemes un cilvēkiem labs prāts ir t3h ultimate politikas mērķis.
Tomēr (piektkārt) jāatzīmē, ka vardarbība ir nepieciešama. Vienīgais veids, kā atturēt personas, kas vēlas izmantot vardarbību pret līdzcilvēkiem, lai sasniegtu savus mērķus, ir vardarbības drauds. Pie tam, šim draudam jābūt reālam (t.i. jābūt īstenojamam), lai ļaunie puikas tiktu sodīti un saņemtu disincentīvas ļaunām darbībām.
Sestkārt, jāņem vērā, ka uzbrukumi policistiem bija uzbrukuma Saeimai spill-over efekts (diemžēl ir problēmas ar tulkojuma piemeklēšanu). Ja policisti būtu ļāvuši uzbrukt Saeimai, neviens kauties neietu (manuprāt, visai ticams pieņēmums). Drīzāk būtu gaviles. Un, yeah, vēl viens negatīvs (un nosodāms) spill-over efekts ir uzbrukumi veikaliem, LNB, žurnālistiem, etc.
Tomēr notikušo uzbrukumu Saeimai es nenosodu. Pieņemot, ka Saeima ir ne tikai nekustamais īpašums (tautai piederošs), bet arī simbols (parlamenta un valdības), uzbrukums Saeimas namam kļūst par netiešu uzbrukumu pašreizējajai politiskajai elitei. Par nepārprotamu mājienu, ka kaut kas ir jāmaina. Par pierādījumu tautas neapmierinātībai ar pašreizējo situāciju.
Valdis Zatlers, šķiet, to ir uztvēris.
Un, yeah, ja valdība šo te mēģinās izmantot, lai ierobežotu tautas brīvības, well, nekādas leģimitātes tur nebūtu. Jo cita veida (legāli) pretošanās / neapmierinātības izpausmes tiek aktīvi ignorētas (NELEĢITĪMI ir, mīlīši, reprezentatīvā demokrātijā nereprezentēt). Jo valdība, ne tikai uzbrucēji, ir t3h outlaw, pie tam bez redzamas vēlmes mainīties uz labu. Paprasiet Džonam Lokam, haha. Dumpis nav dumpis, ja tas, ko nodod, pats ir nodevējs. Nosodāms ir tikai negatīvais spill-over. Un to jāsoda pēc pilnas likuma bardzības.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]brr
2009-01-14 23:10 (saite)
Klau, pēc tevis teiktā sanāk, ka valdība būtībā nav leģitīma, tad kas sodīs "negatīvo spill-over"?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]brr
2009-01-14 23:29 (saite)
p.s.

1. Paļauties uz neiespaidotu tiesas darbu būtu mazliet naivi. 2. Saeima (saeima un valdība cik saprotu šajā gadījumā netiek nodalītas) ir tā, kas ieceļ tiesnešus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-15 04:42 (saite)
Šis ieraksts ir melnbalts, tas gan. (Un, jā, "parlaments" un "valdība" nenodalu, jo grautiņi, šķiet, tika vērsti pret abiem. Tikpat labi var izmantot arī terminu "koalīcija".)
Tomēr, pieņemot, ka reprezentatīvās demokrātijas pamatprincips ir "cilvēku kopa Y deleģē apakškopu X pārstāvēt Y ilgtermiņa un īstermiņa intereses" un ka koalīcija jau ilgāku laiku ignorē tautas vairākuma intereses un/vai ir disfunkcionāla, kā arī nav novērotas izmaiņas uz pozitīvo pusi, ne arī ieinteresētība šajās izmaiņās, beigu beigās koalīcijas valdība tiešām nav leģitīma.
Tiesu vara (arī likumsargi u.c. valsts institūcijas) IR nodalīta no likumdevēja un izpildvaras, par spīti tam, ka tiesnešus ieceļ tieši Saeima. Galu galā, tiesu personāls netiek nomainīts, nomainoties koalīcijai. Tiesneši ir arī neatceļami, tādēļ politiskā spiediena iespējas ir samazinātas. + (visai svarīgs) tauta lielākoties UZSKATA, ka tiesas ir objektīvas, t.i. tauta dod savu mandātu tiesu varai, deleģējot tai to daļu savas suverenitātes, kas atbild par likuma piemērošanu.
Protams, šeit sākas lērums paradoksu: ja tiesas un likumi ir pareizi, tad kāpēc nesodīt VISUS grautiņu dalībniekus, ne tikai negatīvo over-spill?
Īsumā: jo anti-Saeimas grautiņpuikas un dāmas cīnījās, manuprāt, saskaņā ar Satversmes otrajā pantā noteiktajām tiesībām. Pret simbolu, nolaidību un leģitimitāti zaudējušu valdību. Un, jā, atkal paradokss - šīs darbības atkal ir pretrunā ar citiem Satversmes pantiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]arabesque
2009-01-14 23:12 (saite)
Man gan kļuva tā skumīgi, redzot, ka cilvēki nesaprot sev piešķirtās demokrātiskās tiesības dibināt politiskās kustības un ieņemt Saeimas namu ar leģitīmām metodēm. Protams, vieglāk ir iemest ar akmeni, nevis gūt pārsvaru ar spēcīgu argumentu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-15 04:18 (saite)
Nepatīkamākais ir tas, ka leģitīmās metodes ir izraisījušas vilšanos. Jaunu partiju dibināšana bez muļķīgi lielām naudas summām pirmsvēlēšanu aģitācijai liekas visai bezjēdzīga.
Mierpilnas demokrātijas un publiskais diskurss arī nav nesis augļus.
Tas, kas notika trīspadsmitajā datumā, ir daļēji izmisuma un vilšanās, daļēji muļīgas agresijas izpausme.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]coda
2009-01-14 23:47 (saite)
augstākesošais komentārs piebilst to, ko nācu piebilst es. tikai man tīk to skatīt citā gaismā - derētu ne tikai nosodīt esošos vainojamos, bet arī kaut ko pieprasīt. KO vakardienas notikumi deva?parādīja tautas neapmierinātību? great news, man. kamēr neprasīs ko izpildāmu, tikmēr tas arī netiks dots.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-15 04:24 (saite)
Pārmaiņas / vēlmi mainīties uz labo pusi. Un šeit ir trīs varianti:
a) pārmaiņas uz labo pusi NAV iespējamas, tādēļ kaut ko tādu ir muļķīgi prasīt (manuprāt, nepatiess apgalvojums);
b) pārmaiņas uz labo pusi IR iespējamas, parlaments nezina, kā tās panākt (un nekad neuzzinās), tauta nezina, kā tās panākt (un nekad neuzzinās);
c) pārmaiņas uz labo pusi IR iespējamas, parlaments nezina, kā tās panākt, bet var uzzināt; tauta - līdzīgi.
Variantā C), pat tad, ja šobrīd nav alternatīvas, grautiņi ir iemesls AKTĪVĀK MEKLĒT RISINĀJUMUS.
VZ nosauca pāris elementus, kas sabiedrībā arī ir guvuši plašāko rezonansi (KNAB, Satversmes grozījumi, vēlēšanu likums, valdības maiņa). Manuprāt, labs sākums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]coda
2009-01-15 11:04 (saite)
bet ļoti lēnīgs sākums. tādu var apcirst saknē.
zini, ar laiku aizmirstas, cik slikti ir, jo nav nemaz tik slikti, jo nav jau laika domāt par to, cik slikti īstenībā ir, jo ir jārūpējas par to, lai katram pašam būtu labāk.
moš man nevajadzētu runāt, bet iet un darīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]paredzams
2009-01-15 00:36 (saite)
Pie visa tāpat vainīgs ir Rodrigo Laviņš.
Vai arī tas, ka tu dzīvo kopā ar Paulu.
Izvēlies.

(Atbildēt uz šo)


[info]bird_cherry
2009-01-15 18:40 (saite)
Saeimas ēka tiešām ir visas tautas īpašums.
Ar kādām tiesībām daži jaunieši, urloni, radikālisti utt. drīkst bojāt MANU īpašumu???
(Tas NAV neslikti vai mazāk slikti, nekā bojāt manu reālu privātīpašumu, jo faktiski atjaunos tos logus šā vai tā pa MANU naudu- protams, mūsu, bet manu tai skaitā.)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-15 19:08 (saite)
Ja mēs pieņemam, ka lielākā daļa tautas vēlas izmaiņas esošajā situācijā un ir gatava vērsties pret koalīciju, šāds nodokļu daļiņas upuris visticamāk ir morāli (protams, ne juridiski) attaisnojams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]bird_cherry
2009-01-15 23:08 (saite)
Juridiski varbūt būtu iespējams, ja par to būtu referendums par Saeimas izdemolēšanu. :D
Bet es neatbalstīju to, tapēc es uzskatu, ka šie cilvēki pārkapa manas tiesības un ir pelnījuši sodu.
Manuprāt, mūsu valstī pret likumiem ir ļoti maz cieņas, kas arī noved pie daudzām problēmām.

"Tikai Latvijas iedzīvotājs spēj izlaupīt "Latvijas Balzāmu" un pēc tam ar pudeli rokās doties uz Saeimas namu, kliedzot: "Jūs visi esiet Zagļi! Zagļi, nekas vairāk! Atlaist Saeimu!" "

Jā, protams, ir atšķirība- izdemolēt Saeimu vai veikalu, bet, manuprāt, šis teikums parāda pamatproblēmu. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-16 02:26 (saite)
Mani mazliet kaitina visas frāzes "tikai Latvijas iedzīvotājs". Lielākajā daļā gadījumu tā nav, to dara visi. Arī šajā gadījumā.
Un, jā, es piekrītu, ka jāsoda tie, kas pārkāpa likumu pret ar valdošo koalīciju semiotiski nesaistīto īpašumu. Overspill.

Par to, ka cilvēki ir pārkāpuši Jūsu tiesības... Es teiktu (sk.zemāk), ka viņiem tomēr bija tautas mandāts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bird_cherry
2009-01-15 23:18 (saite)
Un vēl- morāli tas būtu attaisnojams nevis tad, ja lielākā tautas daļa būtu neapmierināta ar Saeimas darbu, bet tad, ja lielākā tautas daļa atbalstītu demolēšanu. Un tas nu gan nekādīgi neatbilst reālajai situācijai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-16 02:24 (saite)
Depends. Ja tagad lūgtu izvēlēties: a) nav Zatlera ultimāta, bet arī grautiņi nav notikuši; b) ir pašreizējā situācija - manuprāt, lielākā daļa nosliektos par variantu b. Bet tas (kā jebkura atziņa par Tautas Prātu) ir tikai minējums.
Es prognozētu citu atbildi tad, ja Zatlera ultimātu vai citas pārmaiņas varētu sasniegt citā ticamā veidā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?