sālma ([info]narkoze) rakstīja,
@ 2006-03-27 20:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
"Staburaga bērni"
(...) Puisēni palika brītiņu klusu,it kā pārdomātu stāstīto.
Piepeši Jancis iesaucās: - Vai,kas tad tas,Marč? - Un sauktais ieraudzīja Janča rokā lielo apelsīnu.
Marčs nosarka.
- Tas jau apelsīns...- viņš teica lēnām.
- Kas ta viņu atnesa? - Jancis pētīja. - Vai tu?
- Jā... Man viņu iedeva lielmāte...
- Kāpēc tad pats viņu neēd? Tas tak tavs! - Un Jancis izstiepa roku,it kā Marčam apelsīnu sniegtu atpakaļ.
Bet Marčs palika mierīgi pie gultas kājgala stāvot.
- Nu,es domāju - tā kā tu esi slims un nekā neēdot,tad varbūt...Man jau tāpat māte dod baltu,baltu putru; es esmu vesels un varu visu ēst.
- Kāds tu labs,Marč! - Jancis teica,lēnām un domīgi ap mīksto augli knibinādamies. - Bet vai zini ko? Ēdīsim viņu uz pusēm!
Tai pašā brīdī noklaudzēja durvis,un,kad Jancis,galvu pacēlis,apskatījās istabā,- Marča vairs nebij.
- Vai,kāds tas Marčs! - Jancis norunāja pie sevis.
Tad viņš klusiem smaidiem apskatīja reto dāvanu,un Janča lielās acis raudzījās maigi un silti,kamēr bālie pirkstiņi lobīja suluto,dzīvē visai reto augli. (...)


Valdis. Staburaga Bērni. Pavasaris. Viens no maniem mīļākajiem fragmentiem. Interesanti,ka šo stāstu nevis lasīju no grāmatas,bet klausījos audiokasetē,brīnišķīgi ierunātu. Varbūt iepriekš biju lasījusi,neatceros. Šķiet,tas bija pavasaris un man varbūt bija kādi desmit vai vienpadsmit gadu,neesmu īsti pārliecināta,bet gandrīz droši zinu,ka biju slima. Tipiska pavasara saaukstēšanās ar temperatūru pāri trīsdesmitseptiņi,iesnām,sāpošu kaklu un galvu. Lasīt,slimam esot,bieži vien izrādās mokoši. Nav ne jausmas - kur,bet mani vecāki (nezinu - māte vai tēvs,varbūt abi kopā) pārnesa mājās audiokaseti ar šo pašu stāstu par Staburaga bērniem. Man jau no paša sākuma ārkārtīgi patika. Tās balsis ierakstā. Tik izteiksmīgas. Tik dzīvīgas. Stāsts pats par sevi. Brīnumskaista daba,lauki,laika ritējums,cilvēki,draudzība,attiecības. Toreiz vēl nenojautu,ka ar šo stāstu zināmā mērā tieku sagatavota Montgomerijas stāstu sērijām par Emīliju,kuras pēc pāris gadiem kļuva par manu prieka avotu un kam bija liela loma manas personības izveidē un pasaules uztverē (par to varbūt citreiz). Šis bija mans prieka un dzīvības avots tajā pavasarī un vēl kādu laiciņu pēc tam. Biju tik daudz reizes noklausījusies,ka teju vai zināju no galvas. Notikumus,frāzes,vēlāk jau teikumus. Un vienmēr,kā pirmo reizi,beigās raudāju. Jo abiem draugiem bija jāšķiras uz neredzēšanos.
Šodien,mizojot apelsīnu,tā sula aiztecēja aiz īsi apgrieztā naga,sāpēja tik ļoti,ka likās - no tādām sāpēm var pat nomirt,nudien! Cauri šai smeldzīgajai sajūtai un nu jau pulsējošo kaklu,nevien nabaga nelaimīgo pirkstu,spītējot sāpēm,domāju par apelsīnu. Par to,cik viņš garšīgs,varbūt pat garšīgākais auglis pasaulē,kā tas veldzē un kādu baudu sagādā to mizot un sadalīt smukās šķēlītēs,ja vien sula nešļakst uz visām pusēm. Un tā es atcerējos šo fragmentu.
Taujāju mātei,lai atrod šo kaseti,jo ja kāds zin,kur tā atrodas,tad tā ir vienīgi viņa. Atkal gribu dzirdēt. Klausīties kā senāk. Gultā,zem segas,spilvenu kalnos. Ar šķīvi,pilnu nomizotu apelsīnu,blakus. Lai gan es tās spilgti atceros tāpat,bez klausīšanās. Un šodien,pārlasot kaut tikai šo fragmentu,es tās saklausu tik pat dzidri kā toreiz kasetē. Padomā tik - tās dzīvojušas manī visu šo laiku. Omulīgi,bet reizē neuzbāzīgi un klusi,iekārtojušās kādā siltā sirds kambarītī.
Es nevienam to vēl nebiju stāstījusi. (Atmiņas pēkšņi - ne no šā,ne no tā - līdzšinējā miera un sastinguša klusuma iztraucētas,savādi mirdz atmiņu spogulī. Putekļu kārta uz spoguļa šo mirdzumu manāmi apslāpē. Esmu kaut kur blakus. Ar roku neaizsniedzamā tuvumā. Turklāt viņas izskatās samiegojušās un nokautrējušās. Piedodiet,mīļās.)
Kuram vēl patika? Varbūt vēl kāds ir dzirdējis šo kaseti un sajuties kaut mazliet līdzīgi?
...


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ladumdam
2006-03-27 21:06 (saite)
lai gan visu grāmatu pilnībā neesmu lasījusi, man šķiet, ka šis fragments ir vissirnīgākais un mīļākais. es pat tā vārdos to izteikt nevaru, to sajūtu, kas rodas to izlasot, bet ir tā silti ap sirdi.

kaseti diemžēl neesmu dzirdējusi. man labāk patīk lasīt pašai. iespējams, tas ir tāpēc, ka man vienkārši nav gadījies dzirdēt tik lieliskus ierakstus, kā tu stāsti par šo.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-03-27 21:13 (saite)
man toreiz pat prātā nebija ienācis,ka grāmatu var arī klausīties. lai gan pasakas audiokasetēs tolaik bija modē. :)
jā,šis laikam ir vissirsnīgākais - varbūt tāpēc visspilgtāk iespiedies atmiņā. un tad vēl beigas. atvadīšanās. šķiršanās. uhh. tajā kasetē droši vien nelasīja visu stāstu,jo tas ir pārāk garš priekš vienas kasetes ietilpības,manuprāt. ja nu man akurāt nebūtu citas grāmatas,ko lasīt,nedomājot ķertos klāt šai. tāpēc jācer,ka mamma atradīs kaseti!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-03-27 21:29 (saite)
Viņa ir izmetusi laukā!!!
Akdievs. Kā gan lai es tieku tam pāri? Tagad,pēc visa šitā. Man ir jādzird tā kasete!
"Kur tu izroc tādas sen aizmirstas lietas (lasi kā 'atmiņas')? Man taisni jābrīnās!" - tā mamma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ladumdam
2006-03-27 22:10 (saite)
mh. tas ir skumīgi. varbūt mēģini iekš pajautāšanas kopienas pameklēt? tas ir principā vienīgais, ko varu ieteikt, jo interneta lapās varētu nebūt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-03-27 22:15 (saite)
zini,man uzreiz ienāca prātā - iet uz lielo radio māju! ;) pat uz to es būtu gatava,tik tiešām. bet kopienā noteikti uzjautāšu. kas zin,ja nu...bet pārāk sacerēties gan nedrīkst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ladumdam
2006-03-27 22:22 (saite)
tik vareni skan - "Lielā rādiō māja" ! :))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-03-27 22:33 (saite)
bet tāda tā tiešām ir. vismaz man tā tāda liekas. varena. un aiz tām milzīgajām durvīm paveras pavisam cita,man nezināma pasaule. intriģējoša un noslēpumaina. līdzīgas sajūtas pārņem arī atrodoties teātrī. nevis zālē,nevis foajē,bet citās telpās. tādās,kur parasti nepiederošiem nav ļauts uzturēties. radio mājā ir nācies būt pāris reizes. pārsvarā kora sakarā. ieraksti,koncerti. vienureiz koncertu sniedzām tieši radio (1,2,Klasika) cilvēkiem. tas bija pirms gada.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]refused
2006-03-27 21:19 (saite)
"Staburaga bērnus" kaut kad ļoti,ļoti sen lasīju.dikti maza biju,tāpēc neko daudz neatceros.bet tagad šo visu lasot,tā jaukai palika:) būs jāmeklē gramata omes plauktos:))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-03-27 21:35 (saite)
silti un jauki paliek,to gan nevar noliegt. :)
burvīga ikona teu,nevar nepamanīt!
un vispār,ar tām sen lasītajām grāmatām ir tā jocīgi. no vienas puses - gribas lasīt vēlreiz,jo toreiz taču tik ļoti patika,bet no otras - varbūt nevajag? es pat nezinu. varbūt atstāt atmiņas pagātnei un dzīvot nākotnei vai vismaz tagadnei? bet es pēdējā laikā ķeros pie tikai pie pagātnes,pie bērnības,kā pie grimstošas laivas. grimstošā bērnības laiva. bēdīgs salīdzinājums,bet tas,ka tā aiziet un nenāks vairs nekad atpakaļ,tas ir skaidrs. tu gan vēl par to centies nedomāt,sarunāts?! ;)
es parasti tikai tā pāršķirstu,fragmentāri kaut ko izlasu,bet ne tā - no sākuma līdz beigām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]refused
2006-03-28 16:05 (saite)
paldies:)
zini,man jau tagad ir diezgan raksturīga gremdēšanās atmiņās tieši par bērnību.cik toreiz viss bija savādāk! es zinu,ka iegrimt sentimentālās atmiņās nav labi-ir jādzīvo tagad.tomēr ļaut grāmatām sevi aizvest pagātnē gan es ļauju labprāt:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?