sālma ([info]narkoze) rakstīja,
@ 2006-02-21 23:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
tu noteikti to zināji vai nojauti,mans draugs.
sen,sen atpakaļ bija mums skolā tādas veselības mācības stundas,no kurām spilgtā atmiņā palicis tests par temperamentiem. toreiz man sanāca kaut kas starp melanholiķi un flegmatiķi. atceros,kā kaunējos pateikt klases priekšā,kas es par zvēru,lai gan visi to tāpat zināja. jocīgi.

ko gan man dod apziņa,ka piederu šim vai tam tipam? patiesībā neko daudz. tas kalpo vienīgi kā sava veida attaisnojums manai uzvedībai,rīcībai,ko citādāk neesmu spējusi izskaidrot ne sev,ne citiem.
to nebūs mainīt. tā ir diagnoze.

no Melanholiķa rakturīgais:
* Melanholiķi ir noslēgti un atturīgi. * Melanholiķiem ir grūti iepazīties ar jauniem cilvēkiem, pateicoties kautrīgumam un nedrošībai. * Viņi nekad neizrāda iniciatīvu, lai gan pat sev tuvu cilvēku lokā šīs īpašības neizpaužas. * Melanholiķiem lēni veidojas attiecības ar citiem cilvēkiem, tam nepieciešams laiks. * Bieži raksturīga cieša pieķeršanās kādam cilvēkam. Cilvēki, kuriem melanholiķis pieķeras ir maz – parasti viens vai divi. Ja kādu iemeslu dēļ šīs attiecības izjūk, viņš spēcīgi to pārdzīvo. * Melanholiķiem arī ir samērā labi attīstīta empātija. * Melanholiķi pieder pie emocionāli nenoturīgiem cilvēkiem. Raksturīgi, ka viņi ir ļoti jūtīgi un viegli aizvainojami. Melanholiķi aizvainojuma sajūtu pārdzīvo ilgi, bet ne aiz ļauna prāta. * Melanholiķi ir neaktīvi. * Melanholiķim ir raksturīga nevēlēšanās komunicēt ar cilvēkiem. * Melanholiķi var atpazīt pēc klusas balss, neizteiksmīgas mīmikas un trūcīgām kustībām. * Saviesīgos pasākumos melanholiķis mēdz palikt malā un vērot, kas notiek apkārt. Viņš var stundām ilgi atrasties vienatnē un ar savu klātbūtni netraucēt citus. Ja arī melanholiķis iesaistās sarunās, tad parasti ar jautājumiem: “Vai drīkst? Vai es varētu?” * Darbā un mācībās melanholiķi ir viegli un ātri nogurdināmi, nespēj ilgstoši izturēt ne fizisku, ne garīgu slodzi. Tāpēc viņi labprātāk darbojas tādos apstākļos, kuros viņi var brīvi izvēlēties darba režīmu. Ja melanholiķi spiež ilgstoši darboties, paiet kāds laika sprīdis un viņa darbība kļūst neproduktīva. Šādiem cilvēkiem ir labāk, ja tad, kad viņi grib atpūsties, viņi var atpūsties un, kad vēlas strādāt, tad arī var to darīt. * Ja melanholiķim ļauj izvēlēties, viņš labāk strādās darbu, kur nav nepieciešams kontakts ar cilvēkiem. * Viņš ir viegli iežēlināms, viņā ir viegli izsaukt līdzjūtību, viņu var emocionāli iespaidot, ietekmēt ar balss intonāciju, sejas izteiksmi un žestiem. * Melanholiķiem parasti ir bagāta iztēle un attīstīta fantāzija.

* (?) Tipiska melanholiķa sejas izteiksme parasti ir viegli skumja. Ja melanholikis smaida, tad tas ir viegls, saprotošs un skumjš smaids: "Tāda jau ir tā dzīve." Jūtama viegla ironija, arī pašironija. (par šo neesmu droša,lai labāk spriež tie,kuri mani pazīst.)

Kas jāņem vērā saskarsmē ar melanholiķi? Noteikti tā ir vieglā aizvainojamība. Cita temperamenta pārstāvim tā bieži vien būs pilnīgi negaidīta, it īpaši, ja viņam patīk nedaudz pajokot par cilvēkiem. Tas ir bijis tikai joks, bet melanholiķis paliek vēl klusāks, nekā viņš bija, jo viņš šādus jokus nesaprot. Šādās situācijās vajadzētu būt uzmanīgākiem, jo melanholiķi parasti savu aizvainojumu neizrāda, neko nesaka, bet būs pagājis mēnesis un izrādīsies, ka viņi atceras gadījumu, kad tika aizvainoti.


salīdzinoši daudz mazāk no Flegmatiķa:
* Flegmatiķiem parasti ir vienalga,ko vilkt mugurā, viņu neinteresē citu attieksme. Ja kādam kaut kas nepatīk, to flegmātiķis neuztver par savu problēmu. * Ja gribam pamudināt flegmatiķi darīt kaut ko tādu, ko viņš iepriekš nav darījis, tad viņš parasti ļoti "spurojas" pretī, izrāda ļoti lielu pretestību un ir grūti pierunājams. Toties, ja flegmatiķis ir pie kaut kā ķēries, tad viņš izrāda apbrīnojamu neatlaidību, reizēm pat stūrgalvību un ietiepību savu mērķu sasniegšanā.
* Ja flegmatiķis ir viens, nevajag domāt, ka viņš uzreiz jūtas vientuļš, un nemēģiniet viņam just līdz. Bieži vien flegmatiskā temperamenta cilvēki neizjūt īpašu vajadzību pēc citiem cilvēkiem. Viņi ir it kā paši par sevi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mazzaa
2006-02-22 00:31 (saite)
parasti cilvēkos dominē 2vi šie tipi. man ir holēriķis un melanholiķis, viens vienmēr izteiktāk..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-02-22 00:35 (saite)
aha,un tas ir normāli,mēs taču neesam roboti,bet dzīvi,mainīgi cilvēki.
holēriķis taču ir pilnīgs pretstats. :) neesmu vēl izlasījusi par tiem,bet tā šķiet,zinot,kas ir trīs pārējie.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazzaa
2006-02-22 00:37 (saite)
tur jau tā lieta, ka tā ir: holēriķis-melanholiķis, holēriķis-flegmatiķis, sangvīniķis-melanholiķis, sangvīniķis-flegmatiķis un otrādāk..tādas tās lietiņas ;)

neatceries, kas tev otrs bij?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-02-22 00:47 (saite)
ā,pretstati! nebiju iedomājusies. man bija licies,ka manējie ir tikai tie divi iepriekš minēti,kas ir savā ziņā pat līdzīgi. tagad apmulsu. atliek vienīgi doties nākamnedēļ pie skolas psiholoģes pēc tām testu lapām. tad uzzināšu. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazzaa
2006-02-22 00:52 (saite)
mhm. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

(Nodzēsts puksts)

[info]narkoze
2006-02-22 18:46 (saite)
kādu TĀDU? ;) labāku,jeb tieši pretēji?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]narkoze
2006-02-22 19:27 (saite)
nu jā,es jau tikai tādā necilā interneta lapelē atradu informāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dzheina
2006-02-22 14:56 (saite)
pagājušo nedēlj pildīju arī temperementu testu- sanācu pārliecinōšākā flegmātiķes klasē:DDD bet šo flegmātiķa apziimejumam gan nevaru sev pieliidzinaat..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]narkoze
2006-02-22 18:53 (saite)
to,ko es rakstīju par flagmatiķi,kas man raksturīgs,tas nav uz tevi attiecināms,tā?
manuprāt,daudzi cilvēki vārdu flegmatiķis lieto negatīvā nozīmē. tāpēc jau kopš bērnu dienām veidojies stereotips par tādiem cilvēkiem. es labprāt gribētu būt flegmatiķis. tāds,kurš iesākto darbu rūpīgi un pacietīgi izstrādā līdz galam. emocionāli līdzsvarots un ne tik viegli ievainojams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzheina
2006-02-22 19:12 (saite)
man šķiet, ka es tiešām dažviet nesakrītu. kaut gan esmu emocionāli līdzsvarota pilnībā, iesāktos darbus pilnīgā kartībā novedu reti:) man ar šķiet, ka tas ir vienkārši liels stereotips- mums klasē vispār sanāca ļoti daudz flegmātiķu, bet es negribētu teikt, ka esam klusākie un lēnākie:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?