Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2020-11-17 12:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
(Gandrīz) lokdauns
Nu re, Zviedrijā tagad arī ieviesīs stingrākus noteikumus. Maksimāli pulcēties varēs ne vairāk kā 8 cilvēki - tas gan attiecas tikai uz publiskiem pasākumiem. Cik sapratu, formāli koncertos utml pasākumos, kur ir noteiktas sēdvietas, spēkā ir līdzšinējais ierobežojums uz 50 cilvēkiem. Valdība tomēr iesaka visiem vadīties pēc noteiktā 8 cilvēku principa.

Daudzi vaicā (arī Zviedrijā), kāpēc nevar uztaisīt kārtīgu lokdaunu, kāpēc nevar slēgt veikalus, bārus, sporta zāles utml. Zviedrijas likumdošana to nepieļauj (un nē, to nevar tā vienkārši nomainīt, jo ir iesaistīti arī konstitucionālie likumi, kuru grozīšanai vajag divus parlamenta apstiprinājumus ar vēlēšanām pa vidu). Var ierobežot, bet ne pavēlēt kaut ko slēgt. Tāpēc arī bāros noteica liegumu tirgot alkoholu pēc 22:00. Faktiski tas ir līdzvērtīgs liegumam bāriem strādāt. Šo Zviedrijas vēsturiski izveidoto sistēmu katrs var vērtēt pēc saviem ieskatiem, taču labi ir tas, ka valdība necenšas iet kaut kādu autoritārisma ceļu, bet stingri ievēro tiesiskumu.

Protams, ir jau ticis uzdots jautājums, kā var aicināt cilvēkus neiet uz restorāniem, bāriem, sporta zālēm, ja tas viss (ar ierobežojumiem) ir vaļā. Tomēr te laikam nav cita risinājuma kā apelēt pie cilvēku godaprāta. Tāpat arī atsevišķas nozares jau pašas saprot, ka ir jādod sava artava covid ierobežošanā - kinoteātri jau ir izlēmuši slēgties. Tātad zināma pašregulācija darbojas.

Tikmēr noris darbs pie īpaša pandēmijas likuma, kas tad arī ļautu ieviest stingrākus ierobežojumus - taču tas prasīs laiku.

Es pats jau pagājušonedēļ izlēmu uz sporta zāli pagaidām neiet, un lūk, faktiski biju uztaustījis to noskaņu, kādā virzienā viss velk. Citādi jaunie noteikumi mani faktiski neietekmēs - uz bāriem es neeju, uz restorānu pēdējo reizi bijām kaut kad augustā.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2020-11-17 16:36 (saite)
Bļaģ! Kā man vēl jāraksta, lai tu sajēgtu?

"izgaismot ar salīdzināšanu konsekventi līdz absurdajam galam"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?