Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2021-11-03 18:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
mind-body problēma
The nature of consciousness remains the biggest mystery in neuroscience and there won’t be any major revelation here. But one thing does seem clear: You won’t find your mind in any particular location within your body or around the world. Your brain runs its computations in coordination with the rest of your body, and one byproduct is a stream of conscious experience that is impossible to pinpoint.

https://ermanmisirlisoy.medium.com/the-illusion-of-self-b85b788f88d


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2021-11-04 11:03 (saite)
Es tev reāli uz dullo kaut ko rakstīju. Vēlreiz - es neesmu zinātnieks un zinātniskās metodes šajās smalkajās jomās (bioķīmija, fizika utml) es tiešām nepārzinu.

A tikpat labi par tavām apziņas pārcelšanas idejām var teikt - ir pamēģināts un nekas nav sanācis.

Patiesībā visnotaļ ticama ir tēze, ka nekāda tāda viena, nedalāma ego nemaz nav. Ka ir tikai ilūzija, kuru uztur smadzenes sadarbībā ar pārējo rumpi. Kad smadzenes izrubījas, tad viss, iestājas tumsa.

Vai tā tiešām ir? Nezinu. Bet nu reāli neviens un nekad nav parādījis un "aptaustījis" apziņu/prātu/ego. Aknas tu vari izņemt no ķermeņa ārā, kādu laiku mākslīgi uzturēt, var arī pārstādīt citā organismā, un tās var darboties - kamēr darbojas tas ķermenis...

Par apziņu/prātu ārpus smadzenēm - tā saprašanai klasiskais piemērs ir radio. Kad tu ieslēdz radio, tas skan, bet tā skaņa jau pati par sevi neģenerējas radio iekšā. Tie ir radioviļņi, kurus tas aparāts lokalizē. Nav radioviļņu - radioaparāts nedarbosies. Nav radioaparāta - skaņas nebūs, bet radioviļņi vienalga būs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-05 11:22 (saite)
Nu radio neģenerējas, datorā gan.

Ja mēs tomēr apskata iespējamo analoģiju ar radio, nu ka ir kaut kāds ārējs faktors un smadzenes ir tā uztvērējs, tad risinājums ir līdzīgs - uzbūvēt tādu pašu uztvērēju un tāpat skanēs.

Nu tu saproti, radio var uzbūvēt uz lampām vai uz tranzistoriem, var būt dažādas shēmas, bet skanēs vienādi, ja uztvers vienu un to pašu.

Protams, šāda hipotēze ``smadzenes - uztvērējs`` ir ar lielu evidences parādu, jo nekādu tāde ārēju lauku, starojumu vai kojaunutur neesam konstatējuši, tāpat cilvēks nepārstāj apzināties sevi ja viņu ievieto iezemētā metāla kastē [ elektromagnētiskais ekrāns]

Līdz ar to mēs paliekam pie ticamākās hipotēze, ka apziņa rodas no smadzeņu iekšējiem procesiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?