Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2021-05-25 12:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
kancelēšanas bulšits
Lūk, Marks Mensons precīzi noformulē to, ko es jau ilgu laiku neveiksmīgi mēģināju noformulēt. Proti, kas tas ir, kas ir greizi ar visiem šitiem "akvaimanuvai mani kancelē jo es paudu atšķirīgu viedokli" cilvēciņiem. Viņi vienkārši grib par velti, bez piepūles saņemt vispārēju piekrišanu, nesaprotot, ka tas tā nenotiek, ir jāpastrādā, un ir jāpieņem, ka būs arī uzbrukumi. Salmanu Rušdiju par grāmatu gribēja noslepkavot. Vai viņš kliedza par kancelēšanu? Nē, viņš turpināja rakstīt.

An unfortunate fact of life is that you will receive hate from others in proportion to the audacity of your goals. The more ambitious and unconventional your aims, the more people will try to deter you, tear you down, criticize you, and so on.

It’s easy to sit here and complain that this shouldn’t happen—but actually, it should. Humans are a social species, and we are strongly biased towards the status quo. That’s because the status quo is likely more stable and beneficial than most alternatives.

Therefore, when someone comes along with a big, bold idea that challenges the status quo, most people will instinctively look for reasons why it’s wrong or won’t work. They will challenge it, criticize it, ridicule it, and make lame jokes about it on Twitter.

And I would argue this is a good thing. For one, most ideas are bad. Therefore, if an idea can’t survive being dunked on a few dozen times, then it’s better off being left for dead.

But second, as the audacious-idea-haver, it forces you to have a deep conviction in what you’re doing.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2021-05-26 12:12 (saite)
Rušdi, tāpat kā tu un es, dzīvo un strādā uz šīs planētas. Teikt, ka viņa profesionālo darbību fatva "neatceļ", ir tukšs apgalvojums - jo tad jau nevienu rakstnieku nekādas pretdarbības nevar ietekmēt, jo viņš var turpināt rakstīt. Nu, kādu nepublicēs kāda izdevniecība. Bet publicēs cita.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2021-05-26 13:09 (saite)
Vājš arguments.

Kancelēšana, kur vien esmu saskāries ar šo terminu, tiek izmantota, lai aprakstītu situāciju, kurā tiek būtiski traucēta cilvēka ikdienas dzīve un apdraudēti viņa iztikas līdzekļi. Kā es arī paskaidroju iepriekšējā komentārā.

Ja Rušdi ikdienas dzīvi fatva tiešām ļoti ietekmēja, tad viņa iztikas līdzekļi apdraudēti netika.

Papildus tam, -- cik redzu, kancelēšana vienmēr tiek izmantota, aprakstot lokālus fenomenus -- cilvēka stāvokli lokālajā sabiedrībā, kur notiek +/- viņā ikdienas dzīve.

Ja tu dzīvo, piemēram, Latvijā, tad tevi diez vai uztrauks, ka tevi mēģinās šādi aizbāzt kaut kur ASV. Atskaitot gadījumu, kad tu, piemēram, strādā ASV kompānijā.

Es piekrītu tev tai ziņā, ka Latvijā diez vai var runāt par šādu fenomenu. Tai pat laikā links uz ko tu sākumā atsaucies, nebūt nerunāja par Latvijas situāciju, līdz ar to man, loģiski, tas nebija skaidrs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-05-27 12:40 (saite)
Nav tam vajadzīgs jauns termins. Latvijā arī ir profesors Tumans, kurš apgalvo, ka esot nokancelēts. So what?

Jāskata katrs gadījums atsevišķi. Ja atlaists no darba, tad varbūt pamatoti, varbūt nē. Ir pietiekami daudz amatu, kuros ir ierobežojumi publiskām performancēm, un cilvēkam ar to ir jārēķinās.

Ir jau esoši termini, character assassination, piemēram.

Kopumā es domāju, ka cilvēkiem jāsāk saprast, ka internetā pilnīgas anonimitātes nav. Otrkārt, visiem vajadzētu pamazām nomierināties un drusku vairāk čillot par cilvēku visbiežāk jau neapdomīgi (vai pat dzērumā) paustām lietām online. Treškārt, cilvēkiem mazāk vajadzētu izpausties online, var rakstīt savu dienasgrāmatu un to turēt mājās skapī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2021-05-27 14:09 (saite)
> Ir jau esoši termini, character assassination, piemēram.
Kas raksturīgi, abiem šiem terminiem grūti piemeklēt latviskus tulkojums.


> Treškārt, cilvēkiem mazāk vajadzētu izpausties online, var rakstīt savu dienasgrāmatu un to turēt mājās skapī.

Kādēļ gan? Trakoti preskriptīvs sanāc. Diez, kas tu esi, lai norādītu citiem, ko viņiem darīt :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-05-27 14:39 (saite)
Es to par mazākrakstīšanu online pirmkārt attiecinu uz sevi, tā ka nesatraucies.

Par termin tulkojumiem - jā, ir tāda problēma, bet tas jau ir cits jautājums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?