Šugā faiv
 
3.-Sep-2020 11:13 am
Ja kāds jums saka ka Japānā ir tīrs, jo, redz, šeit visu ātri novāc, tad neticiet nevienam vārdam.
Visu savu desmit gadu laikā es neesmu redzējis nevienu sētnieku. Nevienu. Pilnīgi. Neesmu pārliecināts ka viņi eksistē.
Sētnieku lomu pilda lietusgāzes un taifūni. Ja iela ir netīra, tad lietus to nomazgā. Ja pa ielu kas mētājas, tad vējš to aizpūš projām, uz okeānu, uz lielo atkritumu plankumu.
Parkus gan novāc pašvaldība un tos cilvēkus dažreiz var redzēt. Arī privātās teritorijas māju priekšā ir to māju iemītnieku atbildība.
Bet tādu pirmā septembra atmiņu kā Latvijā, kad tu svaigā uzvalciņā un prievītē, mazliet miegains un īgns soļo pa vēsajām ielām un sētnieki apkārt slauka pirmās apbirušās lapas, tādu atmiņu šeit nevienam nav. Var būt tāpēc, ka skola sākas no pirmā aprīļa.
Comments 
3.-Sep-2020 07:21 am
Anonymous
nu riktīgs 1.aprīļa joks!
3.-Sep-2020 08:32 am
Re kā!
3.-Sep-2020 09:00 am
bet kā tad ir ar pašiem japāņiem un tīrību - nemet uz ielas visu pēc kārtas? es atkal saskatījos kārtējo raidījumu, kur demonstrēja, cik smalki viņi šķiro savus mājsaimniecību atkritumus teju vai 10 veidos (daudzdzīvokļu rajonā), aiziet uz tādām konteinermājām ar savu spaini un tad pa 10 citiem izšķiro sava viena saturu
3.-Sep-2020 09:58 am
Japānā (vismaz Tokio un Kijoto) nav uz ielas atkritumu urnu. Karstumā nopirku saldējumu un biju nelaimīga, jo pusi dienas nācās staipīt līdzi iepakojuma papīru, līdz beidzot savas viesnīcas numuriņā varēju to izmest. Ielas tīras, nekas nekur nemētājās.
3.-Sep-2020 10:08 am
Miskastes ir visos kombini veikalos. Agrāk stāvēja uz ielas, pie ieejas, bet tad kāds izdomāja ka tas ir teroristu magnēts un paslēpa miskastes veikalā iekšā, bet tāpat viņas ir publiski pieejamas.
3.-Sep-2020 10:49 am
Japānā biju trakajā karstuma sezonā un viss atvaļinājums sastāvēja no pārskrējieniem starp atdzesētajām telpām. To nelaimīgo saldējumu nopirku mazā piparbodītē un sāku ēst, kad jau biju uz ielas. Gan jau Tev taisnība:) par miskastēm, bet es tās ar savu standarta tūrista aci nekur neredzēju.
3.-Sep-2020 11:33 am
A, un vēl par tīrību runājot, Kijoto baltās zeķēs izstaigāju trīs stāvu muzeju un zeķes pēc tam aizvien vēl bija baltas. Tas uz mani atstāja patiešām neizdzēšamu iespaidu:)
3.-Sep-2020 10:07 am
Visu pēc kārtas nē, bet ir rajoni, kur ir piemētāts. Parasti tur kur dauzās tūristi ir tīrs, bet kāds izsmēķis vai tukša bundža arī briesmīgs retums nav. Vismaz manā rajonā, kur tūristu nav, tādi sīkumi ir uz katra stūra, ja paskatās. Latvijā kopumā ir tīrāks.

Atkritumu šķirošana ir japāņu lepnums, bet, taisnību sakot, nekas tur liels nav. Atkritumu veidi ir atkarīgi no rajona. Piemēram, manā rajonā visi atkritumu iet kopā vienā maisā, izņemot dzelžus, stiklus un taml., jo tiem ir atsevišķa diena. Atseišķi iet arī pudeles, kur jāsadala stikla pudeles atsevišķi no plastikādta pudelēm un vēl skārda bundžas, arī atsevišķi. Kad dzīvoju Kavasāķos, tur bija jāatdala papīrs no plastikāta.

Izmešana arī ir dažāda. Piemēram, tagad man ir noteikta diena, parasti trīsreiz nedēļā, kad ir jānoliek atkritumi vienkārši ceļmalā. Čomi ar zilo kravas auto atbrauks un paņems. Agrāk, kad dzīvoju lielā mājā, ēkā bija atkritumu istaba, uz kurieni tos varēja izmest jebkurā laikā. Bieži vien tur varēja atrast pilnīgi lietojamas mantas, kuras kaimiņiem nebija vajadzīgas.
3.-Sep-2020 12:40 pm
Kad Tevi lasu, vienmēr ataust atmiņā filma https://www.imdb.com/title/tt0318725/
Gan jau laikam būsi redzējis.
Vienmēr domāju, nez cik tajā filmā parādīta skaudrā patiesība un cik piepušķots.
3.-Sep-2020 04:09 pm
Biju ļoti pārsteigts, kad minos ar velosipēdu pa kaut kādu Japānas maznozīmes šoseju un visa šosejas mala bija ar atkritumiem piemētāta.
3.-Sep-2020 05:08 pm
Ja negribi sirdslēkmi, nekad neskaties kas ir lielceļu malās. Pilnīga miskaste. Piemēram, manas mājas priekšā ir lielceļš. Ceļmalā mētājas ledusskapis ar izlauztu durvi.
This page was loaded Maijs 5. 2024, 7:56 pm GMT.