the lament configurator ([info]morloku_karalis) rakstīja,
@ 2013-11-25 21:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
"Vēja vārds" ne vienā vien ziņā ir līdzīgs Endera spēlei. tikai sliktāks.

pat vēl sliktāks, tā laikam jāsaka.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2013-11-25 22:54 (saite)
whoa, kur tu tur novilki paralēles? [man patīk gan viens, gan otrs, un salīdzināt nebija ienācis prātā]

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]morloku_karalis
2013-11-26 01:06 (saite)
ok, bišķi par ambiciozu izteicos - ar "ne vienā vien" domāju vairāk vai mazāk divos.

viens ir... nu, teiksim, varoņa attiecības ar iedzimti ļaunajiem skolas huligāniem. Enderam, protams, daudz mazāk un, kas vissvarīgāk, pamatoti, kaut arī tie negantnieki ir mazāk cilvēki, nekā tie kosmosa kukaiņi ir cilvēki. bet nu nav arī nekāds "tas čalis sēž blakus smukai meitenei? rrriebīgais nelietis, acis tādiem izdurt, stabili, ka reipists vēl arī izrādīsies, visas meitenes taču grib tikai mani!", kā Vēja vārdā.

anyway, tā tāda lieta, ko pamanīju, nevis mana galvenā kritika Endera spēlei - kura man nepatikai, bet pārsvarā citu iemeslu dēļ. tomēr "tu esi labāks par viņiem visiem, un viņi visi tiks sodīti par stāšanos tev ceļā" mesidžs - nu tas ir diezgan riebīgs un tas ir diezgan izteikts abās grāmatās. kaut arī, vēlreiz, Enderā tam ir pamatojums, tādēļ nepiesienos.

otra un galvenā lieta ir tas, ka abas šīs grāmatas ir populāras, turklāt nevis twilight populāras, bet arī, kā redzam, tipa saprātīgu cilvēku vidū. sasodīti populāras, pat. un es līdz galam nesaprotu, kādēļ. teiksim, da Vinči kodus un tādus es saprotu, daudz ko saprotu, bet šos abus, kādēļ no visām bišķi above average savā žanrā grāmatām šīs abas ir tik nejēgā populāras, tā man ir mistika.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2013-11-26 08:23 (saite)
Nu, manuprāt, tas, kas paķer "masas" ir tas, ka tas ir high concept, high stakes + ir viegli identificēties ar varoņiem
Nu, un tas, kas paķer, teiksim, mani, ir tas, ka šis koncepts ir ne vien globāls, bet arī eleganti izstrādāts un atrisināts gan vienā, gan otrā - t.i., man patīk spekulatīvā daļa un tas ir primārais lasīšanas mērķis; noskaņojumā "gribas palasīt kaut kop par attiecībām ar klasesbiedriem" es drīzāk ņemtu citas grāmatas, nevis SF/F
Bet attiecībā uz varoņiem - es tā arī interpretēju, ka šie varoņi ir sick, sick people, īpaši jau nu Name of the Wind gadījumā - kad pie tam autors ir aš ar pirkstu acī iebakstījis, ka tas ir varoņa stāsts, nevis "šitā patiešām notika un tā bija jānotiek"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]morloku_karalis
2013-11-26 09:48 (saite)
nu, "high stakes" Enderā jā, Vēja vārdā totāli nē, es teiktu. tā identificēšanās ar varoņiem, kā jau es te cepos, arī liekas tāda bišķi misguided :) un nav runa par varoņu labumu/sliktumu kā tādu - Faulza Kolekcionārs, piemēram, man mega patīk.

par to varoņa skatpunktu esmu apceri vedis, bet nu... ja aiz tā stāsta tā smuki rēgotos vēl kaut kas cits, liegi noģiežams, tad būtu pat ļoti labi, bet kaut kā neredzu. ņemot vērā, cik smuki harmoniski tas viss notiek, varētu padomāt, ka nekas man tur arī nebūtu jāredz. un, ja tā, tad, nu - ko tas maina? ok, tehniski tātad tas nav autors, bet viņa varonis, kas mani nokaitinājis. labi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?