Sep. 10th, 2021 @ 11:40 am (no subject)
Latvijā jau izsenis pastāv obligātā vakcinācija. Šobrīd spēkā esošie "Vakcinācijas noteikumi" stājās spēkā 30.09.2000. - un pat jau pamata versijā 3.pantā bija noteiktas obligāti vakcinējamās personas - tajā skaitā arī personas - pēc saskares ar dzīvniekiem vai cilvēkiem, kuri ir slimi vai tiek turēti aizdomās par saslimšanu ar trakumsērgu.
Noteikumi pieejami te - https://likumi.lv/ta/id/11215#piel1 .

Un es arī būtu to darba devēju vidū, kas darbiniecei, kuru sakodis svešs suns, bet kura atsakās iet vakcinēties pret trakumsērgu, teiktu "Vakcinējies vai arī es tevi atlaidīšu". Viņas dzīvība ir viņas izvēle, bet man ir jāatbild par pārējo darbinieku un savu klientu drošību.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]lavendera
Date: September 10th, 2021 - 12:30 pm
(Permanent Link)
Obligātā vakcinācija šādā gadījumā nozīmē obligāti nodrošinātu bezmaksas vakcināciju.
Vai tā darbiniece varētu sakost klientus? :) Trakumsērgu pārnes ar siekalām!

Kopš 2012. gada trakumsērgas gadījumi Latvijā nav konstatēti un Latvijai
piešķirts no trakumsērgas brīvas valsts statuss. Pēdējais trakumsērgas
gadījums dzīvniekam reģistrēts 2012. gadā, bet cilvēkam 2003. gadā.
[User Picture Icon]
From:[info]neraate
Date: September 10th, 2021 - 01:23 pm
(Permanent Link)
Tur ir runa par vietējo, ievestas trakumsērgas gadījums ar letālu iznākumu un 60+ vakcinētām kontaktpersonām bija nemaz ne tik sen. Ne senāk kā pirms 3 gadiem
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: September 10th, 2021 - 01:31 pm
(Permanent Link)
Tiešām? 1.punktā noteikts: Šie noteikumi nosaka infekcijas slimības, pret kurām obligāti veicama vakcinācija, vakcinējamo personu loku (tai skaitā atsevišķās profesijās nodarbinātās vai paaugstināta riska grupās ietilpstošās personas) un vakcinācijas kārtību, kā arī obligātās minimālā nodrošinājuma prasības vakcinācijas veikšanai.

Apskatījos arī Epidemioloģiskās drošības likuma 30.pantu:

"30.pants. Vakcinācijas vispārīgie noteikumi

(1) Infekcijas slimības, pret kurām personas vakcinējamas obligāti, kā arī šīs vakcinācijas kārtību un vakcinējamo personu loku nosaka Ministru kabinets. ...
(2) Personas, kuras tiek nodarbinātas darbos, kas saistīti ar paaugstinātu inficēšanās risku, kā arī audzēkņi un studenti, kuri mācību vai prakses laikā saskaras vai var saskarties ar infekcijas slimību izraisītājiem, vakcinējami obligāti. ...

(3) Ja sākusies epidēmija vai pandēmija vai pastāv tās draudi, var izsludināt papildu obligāto vakcināciju Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

(4) Vakcinācijas, kas nav paredzētas šā panta pirmajā un otrajā daļā, ir brīvprātīgas, individuālas, un visus izdevumus, kas saistīti ar tām, sedz vakcinējamā persona vai tās darba devējs, vai citas fiziskās un juridiskās personas....

(Ar grozījumiem, kas izdarīti ar 30.03.2000., 06.04.2006. un 07.06.2007. likumu, kas stājas spēkā 11.07.2007.)

Man, lasot šos normatīvos aktus, sanāk, ka tikai tās vakcinācijas, kas nav paredzētas likuma pirmajā un otrajā daļā, ir brīvprātīgas.

Vai darbiniece varētu sakost klientus?

Maz ticams, taču inficēties varot arī citos veidos - "Zināmi arī citi inficēšanās ceļi – inficētā dzīvnieka siekalām nokļūstot uz acu, deguna vai mutes gļotādām, ieelpojot vīrusu kopā ar putekļiem telpās, kurās uzturas slimi dzīvnieki (nereti šādi gadījumi aprakstīti saistībā ar sikspārņu apdzīvotu alu apmeklēšanu)." - avots te - https://eveselibaspunkts.lv/lv/Article/Read/trakumserga .

Tas, ka Latvijai ir piešķirs no trakumsērgas brīvas valsts statuss, neko nenozīmē, jo cilvēki ceļo un saslimt var arī ārzemēs.

Pēdējais cilvēka nāves gadījums no trakumsērgas ir konstatēts 2019.gadā.
... 2019. gada cilvēka nāves gadījums no trakumsērgas nav vietējas izcelsmes, bet tas ir tā saucamais “importētais” cilvēka trakumsērgas gadījums, t.i., cilvēks ar trakumsērgu inficējās ārvalstīs, kur to sakoda ar trakumsērgu slims suns, kā rezultātā, atgriežoties Latvijā, cilvēks saslima un nomira no trakumsērgas. - avots te - https://www.pvd.gov.lv/lv/media/1109/download .
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: September 10th, 2021 - 02:06 pm
(Permanent Link)
izklausās, ka tu atbalsti varmācību, piespiedu potēšanu. un, klasiski, piesedzoties ar "drošību".
bet cilvēki lieto nažus, dzer alkoholu, brauc ar mašīnām, ēd treknus ēdienus. visas šīs lietas noved pie daudziem upuriem. tāpēc cietumā nav atļautas.

ir cietuma drošība un brīvības drošība.
[User Picture Icon]
From:[info]shelly
Date: September 10th, 2021 - 04:22 pm
(Permanent Link)
Izklausās, ka Tu tā arī nesaprati, ka savu brīvības drošību esi pazaudējis jau ļoti ļoti sen - ar misalise piesaukto likumu vismaz, bet nez kāpēc agrāk tas nevienu nesatrauca...
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: September 10th, 2021 - 06:55 pm
(Permanent Link)
šobrīd, izmantojot kovidu, tiek visādi samazinātas brīvības. izņemot - brīvība lielākam aprīt mazāko. man tas nav pieņemams un tamdēļ uzrakstīju misalisei indīgu komentāru. un ar masveidīgu veselu cilvēku potēšanu pret trakumsērgu neviens nav saskāries, bet tu jau to zini.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: September 10th, 2021 - 09:14 pm
(Permanent Link)
Attiecībā uz vakcināciju un epidēmiju es vairāk uzticos ārstiem, kas ar to strādā ikdienā, epidemiologiem, kuri ir speciālisti par šiem jautājumiem, jo es savā dzīvē esmu pieradusi darīt tā - ja es kaut ko nezinu vai nesaprotu, tad es meklēju par to informāciju. Un no dažādiem avotiem. Ja no dažādiem avotiem informācija sakrīt vai saliekas kopā puzlē, tad varbūtība, ka šī informācija atbilst patiesībai, ir visai liela. Tāpēc es atbalstu vakcināciju, jo no tās informācijas - dažādu valstu ārstu viedokļi, pazīstamo cilvēku stāsti par savu slimības gaitu, statistikas datiem, man tas liekas saprātīgāka variants. Tāpēc es pati esmu vakcinējusies- attiecīgi es uzskatu, ka tas man bija labākais variants, ko darīt.
Un ja man būtu teikšana un man būtu jāliek svaros mana reputācija - ka cilvēki mani ienīdīs, rakstīs indīgus komentārus, bet toties būs dzīvi un bez smagām sekām no Covid, un tas, ka es pakļaušos viņu vēlmei, bet viņi smagi saslims un nomirs, tad labāk lai raksta indīgus komentārus.
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: September 10th, 2021 - 10:24 pm
(Permanent Link)
Ja Tev būtu teikšana - vai Tu aizliegtu cukuru, taukus, alkoholu? tie ir galvenie nāves cēloņi, ārsti par to nemitīgi kladzina. vai pati nelieto? čušs - liekulība.

man šķiet, ka kovidticīgie pēkšņi legāli var lamāties, citus par muļķiem saukt, dažādi varmācīgi un agresīvi izturēties. un tu šo dēmonu nekritiski laid sevī iekšā.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: September 10th, 2021 - 11:39 pm
(Permanent Link)
Es stāstu savā cibā, kāpēc es vakcinējos, bet Tu manā cibā raksti indīgus komentārus. Tad kurš no mums ir agresīvs? :(

No cukura, alkohola, taukiem pa lielam nomirst katrs pats individuāli (šeit es neapskatu noziegumus dzērumā, bet tikai veselību), turklāt es nekad neesmu apgalvojusi, ka kaut ko no tā nelietoju, tāpēc nesaprotu - kur te liekulība? :( Bet no vīrusa pats var nenomirt, bet kāds cits gan. Un ne viens vien, bet daudzi.
Un vēl - kāpēc par cukuru Tu ārstiem tici, bet par Covid nē? :(

Neatceros, ka būtu kādu kovidnoliedzēju nolamājusi vai nosaukusi par muļķi. :(

Un, ja Tu manī saskati dēmonu, Tev jebkurā laikā ir iespējas mani atdraugot. :(
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: September 11th, 2021 - 07:14 am
(Permanent Link)
Tā gluži nav - Latvijā alkoholisms politiskā līmenī tiek veicināts. Ir tāda partija Attīstībai/Par, kuri panāca akcīzes nodokļa samazināšanu un nobanoja alkohola tirdzniecības ierobežojumus.
Piem. Somijā, Zviedrijā (to esmu pats redzējis) pārtikas vai celtniecības veikalā, benzīntankā šnabi neredzēju. No Somijas iebraucot Igaunijā, uzreiz var redzēt sakropļotus, šķībus cilvēkus un - brīvu alkohola tirdzniecību.

No alkohola mirst ļoti daudz cilvēki, statistikā viņi parādās kā sirds slimnieki, pašnāvnieki, avārijās cietušie utt.

Es visapkārt redzu alkoholiķus, aptaukojušos un slimus cilvēkus, bet nezinu nevienu nomirušo vai pat saslimušo ar kovidu. Ja jau kovids būtu tāda epidēmija, tad vismaz 1/3 saeimas deputātu būtu nomiruši. Bet kā skolotājs redzu ierobežojumu graujošo ietekmi uz izglītību, tāpēc man nepatīk tādi ieraksti, kur cilvēki aicina uz varmācību (drošības vārdā) vai kādiem ierobežojumiem.
Tajā pašā Somijā vai Zviedrijā nav maskas un varmācīgi ierobežojumi. Tāpēc - lūdzu nepūt ļauno spēku stabulē.
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: September 11th, 2021 - 10:37 am
(Permanent Link)
Manuprāt, šī ir novirzīšanās no tēmas par vakcināciju.

Neesmu iedziļinājusies jautājumos par alkoholu, jo manā apkārtnē, paldies Dievam, tas nav īpaši aktuāls (cik atšķirīgi mēdz būt burbuļi pat Latvijas ietvaros).
Es domāju, ka Ziemeļvalstīs cilvēki ir saprātīgāki. Viņi jau ir nogājuši to attīstības ceļu, kas mums vēl tikai jānoiet. Viņiem nav jāuzspiež vakcinācija, jo viņi paklausās ārstus un paši aiziet vakcinēties. Lasīju ziņās, ka Dānijā atceļ ierobežojumus, jo tur 80 procenti, kas vecāki par 12 gadiem, ir vakcinējušies. Nevaru pagaidām Latvijā iedomāties ko līdzīgu.
Un es nesaprotu, kur Tu Latvijā redzi alkoholisma veicināšanu. Pēc neatkarības atgūšanas pret alkoholu ir aizvien stingrāki nosacījumi. Promiļļu ierobežojums šoferiem, tirdzniecības aizliegums pēc 22. Agrāk tā taču nebija, tagad ir. Un es domāju, ka ar laiku - jo saprātīgāka kļūs tauta, jo vairāk mēs tuvosimies Ziemeļvalstīm. Bet tā pēkšņi un drastiski ierobežot alkoholu arī nevar - gan Gorbačova, gan ASV sausā likuma sliktie piemēri to pierāda. Pret alkoholu galvenā metode būtu - palīdzēt cilvēkiem atrast to sfēru, kurā viņi var sevi realizēt un justies vērtīgi. Ja tu jūties foršs, tad nav vajadzības aizmirsties alkoholā.
Savukārt akcīzes nodokļa paaugstināšana veicina kontrabandu, kā arī visādu krutku dzīšanu un kaut kādu odekolonu dzeršanu, kā rezultatā cilvēki var nomirt vai kļūt par invalīdiem. :(

Bet, ja Tu uzskati, ka es pūšu ļauno spēku stabulē- atdraugo mani.
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: September 12th, 2021 - 10:02 am
(Permanent Link)
atdraugot vai nobanot komentārus - tas nav dialogs. es tev piedāvāju citu (varbūt kādreiz sakošinātu - labākai uztverei) skatījumu uz lietām.

atbalstot obligāto vakcinēšanos, iestājoties pret brīvu izvēli, tu atbalsti sodus, iebiedēšanu un vajāšanu. bet padomā - ja tavs pienesums pasaulē ir vardarbība, tad pēc nāves tu vari nonākt nevis paradīzē, bet šķīstītavā. tā ir starptelpa, kurā jāizpērk grēki pret citiem cilvēkiem. vai tu tur gribi pavadīt 10 000 gadus?
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: September 12th, 2021 - 11:08 am
(Permanent Link)
Izlasi vēlreiz normatīvos aktus - Latvijā JAU pastāv obligātā vakcinācija. Ja Tu esi pret obligāto vakcināciju, tad - sakošinot krāsas- Tu esi pret obligāto vakcināciju pret trakumsērgu. Viena indivīda tiesības nevakcinēties Tu vērtē augstāk par citu cilvēku tiesībām neinficēties un dzīvot. Ja izgudrotu vakcīnu pret HIV, Tu arī būtu pret obligāto vakcināciju?
Un jautājums - ja Tev skolā bērni taisītos veikt eksperimentu, kura rezultātā varētu sevi sakropļot vai saslimt - Tu iejauktos, jo zinātu, ka viņiem būs slikti vai noskatītos - sak, galvenais ir brīva izvēle?
Un es personīgi neticu ellei, bet reinkarnācijai.
Iesaku izlasīt šo rakstu- .https://www.apollo.lv/5916298/interesanti-fakti-par-vakcinacijas-vesturi .
[User Picture Icon]
From:[info]iokaste
Date: September 12th, 2021 - 01:26 pm
(Permanent Link)
labi, labi, nestrīdēsimies.

man patiktu, ja katram, kurš grib potēties, iedotu 250€ + 5 brīvas darba dienas. būtu daudz foršāka atmosfēra.
bet tas vairs nebūtu feodālisms.