meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2022-01-08 22:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
Vai kāds var ko jēdzīgu pastāstīt par karēļiem? Vai viņi ir tādi kā somu latgaļi? Vai, ja viņiem būtu paveicies un viņi arī pēc Staļina būtu 16. republika ar drusku lielāku pašnoteikšanos, viņiem attīstītos literārā valoda, būtu sava kultūra – mākslinieki, rakstnieki, kino u.tml? Tur bija tam potenciāls? Vai viņi pēc impērijas sabrukuma pievienotos somiem, vai arī paliktu kaut kur pa vidu kā moldāvi ar savu valsti un dalību ANO un olimpiskajās spēlēs?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]jim
2022-01-09 00:50 (saite)
Neko jēdzīgu nevaru pateikt, izņemot to, ka vismaz viens no maniem vecvecākiem no tēva puses bija karēlietis, tad sanāk, ka kāda astotdaļa no manis arī ir. Neko sīkāk nezinu un tēvam vairs pajautāt nevaru, bet tēvs manā bērnībā mājās turēja karēliešu valodas ābeci, kuru laikam arī bija iegādājies impulsīvās ilgās pēc vecāku mantojuma saglabāšanas, ābeces nosaukums karēliski bija "Bukvari".

(Atbildēt uz šo)


[info]nova
2022-01-09 08:59 (saite)
Savukārt es kā latgaliešu pārstāve plus bijusi ekskursijā uz Karēliju varu bilst, ka karēļi no somiem atšķiras vairāk kā latgalieši no latviešiem. Es teiktu, tie tādi somu suiti.

(Atbildēt uz šo)


[info]vilibaldis
2022-01-09 12:39 (saite)
Es teiktu, drīzāk kā lībieši nevis latgaļi. Cik saprotu, no pa ausu galam saklausītiem stāstiem, potenciāls varbūt arī būtu bijis un sava autonoma kultūras bāze, bet... nez vai pie Staļina tas būtu uzplaucis, ņemot vērā ğeogrāfisko novietojumu un Staļina varas elites paranoju no nacionālajām pašizpausmēm.
Droši vien būtu kā ar daudzām mazajām, autonomajām kopienām PSRS plašumos - ņenciem, čuvašiem utt. It kā ir, bet...

(Atbildēt uz šo)


[info]piecis
2022-01-10 13:24 (saite)
Kādus gadus 10 atpakaļ ceļoju pie iedzimtamiem karēļiem. Manuprāt, viņi neatbilst nevienam no stereotipiem. Piemēram, karēļi vizuāli neizskatās pēc somiem vai krieviem. Krievu valoda viņu izpildījumā skan diezgan latviski. Krievus viņi ienīst ar aknām un dziļāk. Atkarība no Maskavas/Pēterburgas ir milzīga, bet vajadzības gadījumā spēj izdzīvot arī vāroties savā sulā, jo ir gan vietējā reliģija, gan milzīgi neaptverti resursi.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?