augļu/ziemassvētku kēkss
ziemassvētki gan teju jau pagājuši, taču šis ziemassvētku kēkss ir tik vienkārši un ātri pagatavojams, ka savā ziņā, pat pārstāj šķist "ziemassvētku". + tas ir diezgan satriecoši garšīgs, īpaši, ja esi "vairāk augļu mazāk mīklas" cilvēks.
tātad, sastāvdaļas 1 lielam vai 2 maziem kēksiem:
3/4 glāzes miltu (droši var ņemt pilngraudu)
3/4 glāzes cukura (ar brūno droši vien ir foršāk, bet es ņēmu balto un bija ļoti labi)
3 olas
1/4 tk soda
1/4 tk cepampulveris
1/2 tk sāls
vaniļa, jebkādā jums peejamā veidā
1/2 glāze žāvētās aprikozes
1/2 glāze žāvētās plūmes bez kauliņiem
3/4 glāzes dateles bez kauliņiem
1/4 glāzes žāvēto ķiršu vai žāvēto dzērveņu
1/2 glāzes žāvēto vīģu
3 glāzes ar riekstiem, es ņēmu valriekstus un indijas riekstus, var tikai pirmos, vai arī vēl kādus.
jābilst, ka žāvēto augļu izvēle, protams, ir atkarīga no preferencēm.
es gan iesaku pieturēties pie divām lietām: daudzuma proporcijas (kopā tiem jābūt ap 2,5 glāzēm žavēto augļu un ap 3 glāzēm riekstu (man gan bija nedaudz mazāk)) un +/- dažādības, lai nav tikai rozīnes. lai gan, kas zina, varbūt kādam garšos arī rozīņu kēkss :)
ķeramies pie gatavošanas.
oriģinālreceptē šitais nebija, bet es tomēr kādu brīsniņu iepriekš iemērcu vidēji sagrieztos žāvētos augļus alkoholā. man pa ķērienam bija moka, bet pieņemu, ka vanna tallin, rums vai konjaks būtu labāk. vēlāk tos mazliet rūpīgāk pasusināju (tiešām tikai mazliet).
krāsni liek sildīties līdz 150 grādu atzīmei.
miltus sajauc ar sāli, irdinatāju un sodu, ieber žāvētos augļus, cukuru un riekstus, kārtīgi samaisa.
ar mikseri saputo olas ar vaniļu, līdz to apjoms palielinās divkārt.
ielej olas sausajās sastāvdaļās un maisa, līdz visi žāvētie augļi ir pārklāti ar plānu mīklas kārtu.
formā ieklāj cepampapīru un liek iekšā mīklu, piespiežot, lai kēksā nebūtu tukšumi. likt krāsnī uz 70-75 minūtēm (1h, ja cep 2 mazos kēksus). ja virsma sāk brūnēt pārāk ātri, kēksu jāpārsedz ar foliju. galu galā tam jābūt zeltaini brūnam. gatavību, kā parasti, pārbauda ar koka irbulīti un arī pārbaudot, cik tas "ciets/mīksts".
gatavo kēksu atstāj atdzist formā, pēc atdzišanas iepakot cepampapīrā.
kēkss var glabāties diezgan ilgi, istabā mēnesi, ledusskapī trīs, saldētavā vēl krietni ilgāk. runā, ka ar laiku kļūst garšīgāks, bet es ēdu jau nākošajā dienā un par garšu nesūdzējos :))