mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2013-12-03 10:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
piparkūkas no Rairitas
bet vispār, es, šķiet, tā arī neesmu te ielikusi rairitas piparkūku mīklas recepti. pirms vairākiem gadiem atradu to cālī. recepti viņa esot dabūjusi no draudzenes mammas, kas, savukārt, esot to pārmantojusi. tātad, recepte ir diezgan veca, lai arī sastāvdaļas ir pielāgotas mūsdienās. piparkūkas sanāk ļoti garšīgas, kraukšķīgas un mutē kūstošas. mīklas pagatavošana nav pārāk sarežģīta, prasa ne vairāk kā stundu + nakts ledusskapī un sadalīšana pa porcijām. ielikšu oriģinālo rairitas recepti, ar piebildi, ka margarīna vietā mierīgi var likt sviestu. un visticamāk, arī cukura vietā medu/sīrupu utt (to gan es personīgi neesmu pārbaudījusi). kā būtu,ja liktu bezglutēna vai pilngraudu miltus, nav ne jausmas. ja kāds zina, padalieties.
ā un. šo recepti var atrast delfos. bet tajā ir nepareizi norādīts miltu daudzums. īstais ir 1,2kg.


Sastāvdaļas:
Mīklai:
1 kg cukurs
1 glāze ūdens
1,2 kg milti
500 g margarīns
4 ĒK skābs krējums
3 olas
1 TK soda
2 ĒK piparkūku garšvielas (1 TK kanēlis, 20 krustnagliņas, 10 graudiņi kardamons, 1 TK rīvēts muskatrieksts, 1 TK ingvers, 2 TK koriandrs, 10 pipara graudiņi, 5 smaržīgie pipari, kaltētas citronu, apelsīnu miziņas)
*garšvielu ziņā šī sanāk "bērnu" versija. iesaku ņemt VISMAZ 2x vairāk visu garšvielu.

Gatavošana:
MĪKLA:
Dzirnaviņās vai piestā samaļ garšvielas.
Sausā katlā ber cukuru un uz lēnas uguns nepārtraukti maisot izkausē un sabrūnina. Tas aizņem aptuveni 30 minūtes.
Cukura sīrups ir ārkārtīgi karsts, vēlams to taisīt tad, kad mājās nav bērnu, jo viņš ir nepārtraukti jāmaisa un jāuzmana. Krāsai jābūt pavisam tumšai, jo piparkūku krāsa būs par toni gaišāka. Jāuzmanās gan arī no pārvārīšanas un cukura sadedzināšanas. Parasti masa ir gatava, kad viss cukurs ir pilnībā izkusis.
Noņem no uguns un uzmanīgi pievieno ūdeni (var karstu, bet ne verdošu, lai mazāk burbuļo) un maisa līdz veidojas viendabīga masa.
Pievieno margarīnu un maisa līdz izkūst.
Pievieno mazāko daļu miltu, vēlams sijātu, kārtīgi izmaisa.
Masa, jau vairs nav tik karsta, pievieno garšvielas, krējumu sajauktu ar sodu un sakultas olas.
Kad masa ir kārtīgi izmaisīta, viendabīga, pievieno atlikušos miltus.
Izmaisa,mīkla ir vijīga, diezgan viegli maisāma, bet pagaidām miltus vairāk likt nevajag, ja otrā dienā šķitīs, ka ir par maz miltu, tad var pievienot.
Mīklu pārlej bļodā un liek ledusskapī. Mīklai vismaz nakti vajadzētu nostāvēties ledusskapī pirms cept piparkūkas.
Mīkla pa nakti ir palikusi cieta. Mīklu ņem ārā no bļodas.
Mīklu saveļ pa porcijām. Ja negrib visu vienā reizē cept, mīklu ietin pārtikas plēvē un uzglabā ledusskapī.

CEPŠANA:
Ņem plāts lieluma cepamo papīru, uzliek virsū palielu gabalu mīklas, ja vajadzīgs, pārkaisa miltus un izrullē pa visu papīru. Mīkla var iet pāri malām, vai kaut kur nesniegties līdz malām. Lai vieglāk izrullēt, tad vienu papīra malu var piespiest ar sānu pie darba virsmas malas, vai arī pārrullējot pāri papīram - pati mīkla it kā fiksē to papīru un viņš vairs neslīd pa galdu.
No izrullētās mīklas izspiež figūriņas un lieko mīklu noņem nost.
Cepamo papīru ar visām figūriņām uzslidina uz plāts. Cep ~200*C ~ 7 - 8 minūtes.
Cepoties piparkūkas uzpūšas, bet tas nekas, kad izcepsies būs atkal plānas.
Gatavas piparkūkas uzreiz no plāts neņem nost, jo viņas vēl ir mīkstas, pēc kādas minūtes būs kraukšķīgas, tad var ņemt nost. Kad atdzisīs varēs dekorēt ar olas baltuma un pūdercukura glazūru (1 glāze pūdercukurs 1 olas baltums, nedaudz citronu sulas, viss saputots).
Ļoti jāuzmanās, jo ātri var piedegt.
Piparkūkas ir kraukšķīgas, trauslas un mutē kūstošas. Ja pastāv ilgāk mitrumā, nu piemēram virtuvē, dienas 3 - 4, tad paliek tādas kā mīkstas un vijīgas.
* par glazūru - glazūru var iekrāsot ar biešu sulas pilieniem, būs rozā, vai kakao - būs brūna. Un jā, ar to vienu olbaltumu + pūdercukuru pietiek aptuveni 4 pannām, ja glazūru liek tik daudz kā es.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mirdza
2013-12-03 22:08 (saite)
Stulbais telefons ar grozigo ekranu..
Uzgooglejot izmeta kkadu recepti no 4 sezonam. Bet to jau kkad tagad jataisa. Luk, un es katru vakaru meginu atrast tam laiku. Pirms tam vel laikam medu deretu iepirkt. Jo iesala ekstrakts kka neuzruna.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?