tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2015-08-15 16:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:vkkf

Izskatās, ka, izbaudot savas garās brīvdienas, esmu palaidusi garām kārtējos kumēdiņus Latvijas kultūrtelpā.

Literārais žurnāls "Domuzīme". Tirāža - 1700 eksemplāri (viņu feisīša lapas sekotāju skaits - 670, o_O), lappušu skaits - 72. Plānotais izdošanas biežums - 4 reizes gadā.
Saskaņā ar žurnāla satura redaktores Rudītes Kalpiņas teikto, ar VKKF piešķirto summa 2015. gadā - 19,000.00 EUR pietiek diviem žurnāla izdevumiem.

Daži citāti no raksta tvnet.lv (http://www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/550508-iznak_jauns_literarais_zurnals_domuzime), kas mani sajūsmināja:

"Kalpiņa atklāja, ka literārais žurnāls «Domuzīme» izdots, jo šī niša Latvijā ir brīva. Nacionālā mērogā iznāk tikai viens literārs žurnāls - «Latvju teksti», kam vērojama arvien lielāka izaugsme. Viņa skaidro, ka Latvijā literārā vide, kur autoriem publicēt savus stāstus, pēdējos 15 gados ļoti sarukusi."

Niša ir brīva, vēl vairāk, tas ir nebeidzams melnais caurums, kurā mest VKKF naudu. Kā viņa pati saka, žurnāls vajadzīgs autoriem. Vai arī sabiedrībai?

un

"Žurnāla «Domuzīme» pirmajā numurā latviešu oriģinālprozu pārstāv Ingas Žoludes un Jāņa Ezeriņa noveles, un Gundegas Repšes romāna fragments;..."

Komentārs: Jāņa Ezeriņa noveles? Viņš kaut ko jaunu ir uzdrukājis pa tiešo drāti šim žurnālam no aizsaules? Gundega Repše - kur nu bez tās.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2015-08-16 22:15 (saite)
1) Ar frāzi "tie nav tie fenomenāli izcilie jaunie latviešu rakstnieki, jo tādus es īsti nevaru atrast" tu (sorry, uzruna Jūs man šķiet totāli nepiemērota cibai, bet nu saki, ja tu gribi, lai uzrunāju tevi max superpieklājīgi), šķiet, parādi pirmo problēmu. Praktiski visi autori, kas ir publicēti papīra formātā, šobrīd ir pieejami internetā (e-grāmatu formātā), bet tu, nebūdams losis, tomēr nespēj viņus atrast. Un man arī ir drusku jāpiestrādā, lai atrastu, kaut gan es pat zinu, kur meklēt (t.i., pirmā pietura las.am, un pēc tam var skatīties fastr vai izdevniecību mājas lapās). Internets pēc definīcijas ir miskaste, un vidusmēra lasītājam ir interesanti nevis rakāties pa turieni, mēģinot atrast kaut ko jēdzīgu, bet gan iebrist jau esošā sistēmā (piemēram, portālā/grāmatnīcā/whatever), kurā ir veikta kaut kāda priekšatlase. Izņēmums ir jau manis minētā flash fiction a.k.a. "smieklīgo kaķu video, tikai tekstā".

2) Portālā savukārt parādās problēma, ka ir nepieciešams redaktors, kas šo priekšatlasi veic + redaktori+korektori pašam tekstam + programmētāji, kas padara "publikāciju internetā" finansiāli gandrīz tikpat prasīgu kā papīra izdevumam. Un portāla formāts pats ir piemērots īsiem tekstiem (īsstāstiem, dzejoļiem), nevis pilna apjoma grāmatām (t.i., ideālais teksts ir tāds, kam ir viral efekts, nevis tāds, kuru tu lasi mēnesi un pēc tam varbūt nošēro, bet drīzāk jau ne).

3) Ja mēs skatāmies uz elektroniski pieejamām grāmatām, tad LV (dažādu iemeslu pēc, no kuriem viens noteikti ir ierobežotais tirgus, bet gan jau ir arī citi, kuros es neesmu iedziļinājusies, jo netaisos veidot savu e-grāmatu izdevniecību) e-grāmatas pagaidām nav aizgājušas kā pilnvērtīgs un patstāvīgs publikācijas veids (salīdzinot, teiksim, ar angliski pieejamo literatūru, kurā grāmatas publicēšana tikai elektroniski ir pilnīgi OK). T.i., garākam tekstam papīra publikācija vienkārši ir nepieciešama, lai sasniegtu lasītāju, un tas šobrīd ir fakts (man personiski nebūtu iebildumu, ja tas nebūtu fakts, bet ir tā, kā ir).

4) Pat ja mēs paņemam kaut kādu ideālo "brīvā tirgus" situāciju pietiekami lielā tirgū (piemēram, Kindle Direct Publishing platforma - kas gan pagaidām neatbalsta latviešu valodu), arī tur uzpeld visādas pretīgas problēmas
- nepieciešams labs redaktors, korektors un vāka autors, kas ir dafiga dārgi - ja tā visa nav, tad grāmatu vienkārši nepērk, jo vāks nav pievilcīgs un teksts neatstāj ideālu iespaidu (tātad kādam ir jāriskē ar savu naudu, lai šo grāmatu izdotu)
- ir nepieciešams mārketings - vienalga, vai tas ir ATL vai word-of-mouth, jo pamanīt jaunu tekstu šajā lieliskajā miskastē ir praktiski neiespējami. Kas atkal nozīmē vai nu naudu, vai to, ka autors ir atpazīstams - un atpazīstamība nozīmē vai nu iepriekšējas atzītas publikācijas (ieslēdzas Catch 24) vai arī kaut kādu ārprātīgu sociālo atpazīstamību (kas ir laiks un nervi) -, vai arī to, ka autors ir superatpazīstams citā jomā. Nu vai visus augstākminētos. (Pat tie cilvēki, kas iegūst atpazīstamību it kā nejauši, patiesībā pie tā ir nenormāli daudz strādājuši.)

Sausais atlikums ir tāds, ka, lai arī "davaj sabliežam visu lv literatūru internetā, un viss būs" izklausās pēc lōģiska risinājuma, patiesībā, lai sasniegtu to pašu lasītāju loku, visticamāk, nāktos ieguldīt vairāk naudas un darba, nekā to pašu izdodot periodikā/papīra formātā. Un jā, tas sūkā. Bet tāda ir LV lit situācija *šajā brīdī*.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?