tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2012-05-25 10:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:praktiski

Vakar"dienā" bija pielikums "Šķirošanas diena", kur bija dažas labas idejas.
Pagaidām es šķiroju tikai alus un PET pudeles (tuvu mājām ir vietas, kur tās nodot), baterijas. Nākamais solis - stikla burciņas, kartons un pārējie plastmasas trauki (no šampūniem u.tml.) Būs jānočeko, kur atrodas mājām tuvākie konteineri pēdējiem diviem.
Izrādās, ka pilnībā atbilstu tipiskajam Latvijas šķirotājam - "latviski runājoša sieviete ar augstāko izglītību un vidēji augstiem un augstiem ienākumiem", kura domā, ka "šķirojot es rūpējos par dabu un rīkojos pareizi".

Kaut arī vēl tāls ceļš līdz pilnībai ejams, ievēroju dažas lietas:

- līdz minimumam (ideāli - līdz 0) samazināt gadījumus, kad ir jāizmet laukā kāds produkts tāpēc, ka sabojājas, jo nav paspēts izmantot;
- uz veikalu eju ar auduma maisiņu un cenšos ņemt pēc iespējas mazāk mazos plastmasas maisiņus, kur salikt, piem., tomātus, kā arī cenšos šos maisiņus izmantot atkārtoti;
- ja iespējams, pērku lielākus iepakojumus;
- nepērku mantas mājai (jo parasti, 10x apdomājot ir skaidrs, ka mantas ir tikai lieks apgrūtinājums, bez kurām var mierīgi iztikt un galbeigās tās būs jāizmet).

Un jūs? Šķirojat un esat apzinīgi? :)



(Ierakstīt jaunu komentāru)

aga
[info]jan09
2012-05-25 19:18 (saite)
apstākļi piespiež ;)
sprīdīšu salās (UK) pilsētu noteikumi vairāk līdzinās Venstpilij - attiecīgi nešķirotus atkritumus neizved un liek maksāt sodu, par nesakoptu īpašumu liek maksāt sodu, ir izgāztuves/pieņemšanas vietas, uz kurām nevajadzīgās liel/maz/gabarīta mantas var aizvest un nodot par velti, pie lielveikaliem ir Ntie konteineri - pudelēm, bundžām, papīram, drēbēm utt ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: aga
[info]mazeltov
2012-05-25 19:43 (saite)
Tas būtu forši, ja man pie mājām būtu 5 dažādi konteineri. Uzreiz lielāka iedvesma. Pagaidām gan tā šķirošana ir drusku čakars, bet nu - ja grib, tad var. A ja negrib, tad piespiež, kā pie jums tur :)
Turklāt arī bomži būtu tīrāki - nebūtu tik traki jārokas :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antuanete
2012-05-28 11:09 (saite)
Patiesībā lielākais trūkums pašreizējai šķirošanas sistēmai pilsētās ir tas, ka nav iespējas nodalīt kompostējamos atkritumus. Sāc tikai spiest sulas un pārtikt no dārzeņiem, kā uzreiz pusi miskastes aizņem lietas, kas privātmājā ietu uz komposta kaudzi.
Es parasti nošķiroju papīrus atsevišķā kastē ar domu, ka nesīšu uz konteineri (pie manas mājas nav, ir blakus kvartālā), bet beigās aizvedu uz vecāku māju sadedzināšanai :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?