Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2005-09-26 08:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:gaming, kreatiff nah

gatavojos uzrakstīt varenu eseju par tematu "agresija datorspēlēs un ESRB reitings"
pamatfiška: apgalvojums, ka datorspēlēs tiek izgāzta agresivitāte jau pašā saknē nav patiess, jo tādā gadījumā, kur gan izgāž agresiju visi pārējie?!
jautājums: vai tur vispār ir agresija kā tāda? /turpinu HK-47 balsī/
pieņēmums: a. tātad datorspēles spēlē indivīdi ar paaugstinātas agresivitātes koeficientu organismā.
a.1 tā ka kaunterstraiku močī visa piektā bē, bet kāds taču to ir uzsācis, izdaram kruto secinājumu, ka paaugstināta agresivitāte sabiedrībā ir pielīpoša. ja tavs biedrs trakos, tu arī sāksi.

pieņēmums: b. pieņēmums a nav spēkā, jo datorspēles spēlē indivīdi ar pazeminātu agresivitātes līmeni organismā (starp citu, arī ļoti populārs arguments gudrinieku vidū), kuru nākas kompensēt ar agresiju, kuru satur pati spēle itself.
b.1 - skaties a.1

nākamais jautājums: vai datorspēlēšanas procesā vispār pastāv agresija un ja pastāv vai tās ir vairāk nekā jebkurā ikdienišķā sadzīves situācijā a'la "nositīšu priekšnieku", "kur tas kroplis tramvajs nenāk", etc, etc

ha, tūlīt izdrāzīšu visus psihologus. es vēl pat neesu sācis te par ESRB reitinga nozīmi.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]shelly
2005-09-26 09:07 (saite)
Bija viens pētījums par datorspēlēm un agresiju armijas sakarā veikts, ļoti interesants. Galvenais, ko pētīja, bija jaunkareivja spēja nogalināt - tās robežas pārbarēšana, kad cilvēkam pirmo reizi mūžā ir jāšauj uz kādu. II pasaules kara laikā šī barjera bija ļoti augsta, un tikai neliels daudzums jaueniesaukto bija gatavi reāli uz kādu šaut. Savukārt 90. gados barjera bija stipri kritusies, un šaut bija gatavi gandrīz visi! Pētījuma autori apgalvoja, ka liela loma te esot datorspēlēm, kas ļauj veikt šaušanas imitāciju un it kā sagatavo cilvēku reālai nogalināšanai. Līdz ar to tēzes par agresijas samazināšanu neizskatās sevišķi reālas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2005-09-26 09:10 (saite)
ļauj veikt šaušanas imitāciju
------------------------------------
lai man nodemonstrē kā var paveikt šaušanas imitāciju (!) pa cilvēku (!!!) datorspēlē? murgs.
es saprastu, ja viņi tur cāļiem cirstu galvas vai ko tādu. tur taču ir pavisam cita fiška.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]shelly
2005-09-26 13:41 (saite)
Nav gan murgs. Varbūt es slikti atstāstu, bet runa ir par psiholoģisku gatavību. Par sižeta izspēlēšanu cilvēka galvā. Par to, ka tu sagatavojites noteiktam notikumam - tam, ka tu stāvi pretī ienaidnieku baram un tev viņi visi ir jāapšauj. Un tad, kad tā patiešām notiek, tu nejūties tik nepārliecināts un nedrošs.
Un ar cāļu galvu ciršanu ir cita fiška - tu jau šaujot uz cilvēku viņam nepieskaries, tāpat kā datorspēlēs. Viss notiek bez reāla fiziska kontakta. Savukārt cāļu galvu griešana - ja tu to darītu no rīta līdz vakaram sava prieka pēc kā datorspēli - tevi drīzāk psiholoģiski sagatavotu kāda uzšķēršanai ar nazi, ja nu mēs sākam fantazēt tik tālu. :))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2005-09-26 14:38 (saite)
tas, ka es 15 gadus geimoju un no sirds tev varu apgalvot, ka uz cilvēka nošaušanas gatavību tas nav atstājis ne minimālāko iespaidu - ok, tas nav pierādījums, tas ir vnk empīriskai pieredzei. Sižeta izspēlēšana cilvēka galvā. Stāvi pretī ienaidnieku baram... Nē, davai, Shelly, daudz vienkāršāk - tu esi kareivis, kurš stāv ierindā un kuram ir jānošauj cilvēks pie sienas, kaukāds nodevējs. Simulēsim, teiksim tā, bezmaz visvieglāko situāciju. Jo nav jau teikts, ka tu trāpīsi, visdrīzāk trāpīs kāds no tiem pārējiem 20.
Tātad - kā var simulēt šādu emocionālo izvēli datorspēlē?! Bars ar pikseļiem, cāļa galva un dzīvs cilvēks - tās visas normālā uztverē ir ļoti atšķirīgas lietas.Un nav iespējams datorspēlē nosimulēt arī cāļa galvu.

tu jau šaujot uz cilvēku viņam nepieskaries. Savukārt cāļu galvu griešana - ja tu to darītu no rīta līdz vakaram sava prieka pēc kā datorspēli - tevi drīzāk psiholoģiski sagatavotu kāda uzšķēršanai ar nazi, ja nu mēs sākam fantazēt tik tālu. :))
--------------------------------------------
nē, mēs šeit runājam par reālu dzīvības atņemšanu kaut kam. Cāļi trenētu atņemt dzīvību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]losthighway
2005-09-26 15:08 (saite)
speja nogalinat ir atkariba no ieksejas vainas apzinjas, izspeelejot sho sizhetu galvaa vai spelee, vainas apzinja noteikti samazinaas un izstajaa briidi uz deja vu bazes, ko pastiprinaatu bailes, dusmas vai nu vel nezin kas, es domaaju bremze nospiest to gaili butu samazinajusies, jo izsteniiba tas ir tas pats kas ar anonimajiem alkoholikjiem, lidz ko pirmo reizi ir atkal ierauts, nakamaas jau naak viegli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2005-09-26 15:11 (saite)
tātad visajai piektajai bē ir vainas apziņa

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]shelly
2005-09-26 15:34 (saite)
Jo cik zinu, dezertieru šaušana jau nav īsti jaunkareivju uzdevums, un tas tomēr atšķiras no kaujas apstākļiem, kas tiek imitēti spēlēs. Līdz ar to man atkal liekas, tu baigi putrojies un pievelc kaut kādas vāji derīgus piemērus, nu bet laikam es ar' nemāku lāga izskaidrot vai arī tu vienkārši negribi uzklausīt. :/.
Tikai tikai viena, toties būtiska piebilde - temats pats par sevi ir drausmīgi nožļembāts. Tur ir ļoooti daudz eseju, pētījumu, teoriju un kā tik vēl nē - daži saka vienu, citi pavisam pretējo un trešie vispār apgāž gan pirmos, gan otros. Ir vērts nebūt augstprātīgam un paskatīties uz dažādiem argumentiem, nevis mēģināt izgudrot divriteni. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2005-09-26 15:46 (saite)
nē, es gribu izfakot tos krutos džekus, kas sastāda esrb reitingu, un tā ka viņi nav izfakoti, esmu gatavs žļembāt tematu līdz, kamēr viņi būs. kaut vai šeit, šajā valstī.
--------------------
tas tomēr atšķiras no kaujas apstākļiem, kas tiek imitēti spēlēs.
--------------------------------------------------------------------
shelly, aizej vot tādos kaujas apstākļos, kuros tev zināmā izvēle arī jāizdara, un pēc tam pastāsti man, kā kaut kas identisks ir iespējams spēlē. identiski apstākļi. to tu man izskaidro, plz.

pievelc kaut kādas vāji derīgus piemērus
------------------------------
lūcu. iebildumi pret šiem piemēriem, izņemot to, ka viņi ir vāji derīgi, ir?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]jumanji
2005-09-26 09:14 (saite)
gaidām pilno esejas versiju :-)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?