Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2009-01-16 09:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:cinefilia

The Curios Case Of Benjamin Button (2008, Deivids Finčers)

Visdīvainākais Finčera jaunajā filmā ir tas, ka to ir uzņēmis pats Finčers. Varētu sākt saukt veselu plejādi ar režisoriem, kuriem tas būtu izdevies ja ne labāk, tad vismaz jautrāk: tas pats Nolans, Aronofskis, Zemekis vai Spīlbergs, ņem kuru gribi, bet Finčers! Finčers, kas neko tamlīdzīgu dzīvē nekad nav filmējis: no viņa te ir tikai savdabīgie kameras braucieni un tumši, vēsi krāsu toņi. Padomājiet, biedri, ar galvu, triumfālais kulta režisors (kulta ne jau kinokritiķiem, bet cilvēkiem) teicami prot izkārtot trillera scēnas, noregulēt īstos ātrumus, un iegāzt skatītājam ar augstsprieguma kabeli, kad tas ir vajadzīgs, šeit viņš neprot...nezinu, acis varoņiem parādīt. Finčers un drāma - tie nesavietojami jēdzieni.

Šajā nodarbē viņu teicami atbalsta scenārijs, par kuru varu pateikt, ka tas ir tik nekāds, cik vien var būt. Ja "Forestā Gampā" (a BB ir tieši Foresta Gampa gadījums) viss tika vēl kaut kā būvēts uz asprātīgām epizodēm un vietā lietotām frāzēm, BB personāži nodarbojas ar literāri ciešamu, taču pilnīgi neko neizsakošu bubināšanu pie sevis. Filmas plūdumam ir kaut kāda netverama analoģija ar budistu pasaku, kurā apgreidots mūks trīs stundas vēsta māceklim pasaku par to, kā vecais Čuaņs reiz ēzelīša mugurā devās ceļojumā uz Čžou provinci, un nonācis galā nokāpa no ēzelīša. Uz mācekļa jautājumu, par ko gan šī pasaka bija, seko mūka hrestomātiskais sitiens ar bambusa niedri pa galvu, un ieteikums iet pasēdēt strauta malā un padomāt par to, ka ir cilvēki, kuru liktenis ir pasēdēt strauta malā un padomāt.

Aktieri - arī dziesma. Kad beidzas Bendžamina vecās bērnības mežonīgās dienas, un ekrānā parādas aktieris Breds Pits, viņš ar savu Švarcnēgera (arī aktieris) mīmiku visu turpmāko laiku atstāj tādu iespaidu, it kā ik pēc stundas nodotu asinis donoru centrā, kamēr līķa bālajai Blānšetai tur, šķiet, ir gada abonements. Liktenīgi romantisko attiecīgu ticamības ziņā viņus uz ciparu "viens" pārspēj ne tikai mehāniskās būtnes Valle un Eva, bet arī mūsu visu mīlētais robots Kalkulons no seriāla "Futurama". Visbeidzot, tur vēl ir balets mēnesnīcā, kuru rāda bez režisora P.T.Andersona kopīraita ekrāna labajā stūrī. ko ar to visu iesākt? Nu, ejiet, paskatieties, tur tehnoloģijas skaistas, cilvēks dzīves beigās pārvēršas par zīdaini, nu un far pafanot par tematu "Finčers un drāma".

in 2009 martcore says
treškonteiners! / sēdies, divi / misdirektings / apm.ņurd. / afigkino   



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]martcore
2009-01-16 11:51 (saite)
oh neesmu ne šo ne gran torino
būs jālabojas vīkendā!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2009-01-16 11:59 (saite)
super - gaidiishu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?