Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2009-01-16 09:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:cinefilia

Revolutionary Road (2008, Sems Mendess)

Nē, visi pārmetumi Mendesam ir nevietā - tas ir perfekti nofilmēts, režisēts, notēlots "amerikāņu sapnis Gobu ielā", kino, kas pilnīgi pārliecina. Paliek tikai jautājums - parliecina par ko? Saistībā ar RR esmu izlasījis, ka pamatuzstādījums šeit ir nonkonformisma (var arī sašaurināt nozīmi) un labklājības attiecību diagnosticēšana. Tomēr tas ir drīzāk izskaidrojums, lai nekavējoties nenosauktu Mendesa jauno filmu par "American Beauty - 2" ("Revolutionary Road" un "American Beauty" tomēr ir divi dažādi zobrati, lai arī neapšaubāmi vienā elles mašīnā); lūk, čujī, ka tas tā nav, bet iemeslus nākas pievilkt aiz matiem.

Šeit darbība notiek 50-jos gados. Visinteresantāk būtu, ja tā tiktu pārcelta 20 gadus atpakaļ: tā vien redzu, piektā filmas minūte, Keitas Vinsletas varone ar blīkšņi izgāžas uz teātra skatuves, zāles vidū sēdošā Dotija Pārkere izvelk no rokassomiņu kaujas flomāsteru un aizsūta savu kārtējo recenziju, kas sastāv no divām rindiņām, tur uz "New Yorker"'u, vai kur viņa tobrīd rubījās. Un viss, žopa, vai nu jāiet taisīt pašnāvība, vai jāsāk mazgāt traukus un audzināt bērnus. Filmas beigas. Bet konformisma ziedu laikos, 50-jos, tev nav pat ar ko parunāt, tādēļ paliek kaut kādas zināmas ekspektācijas zemapziņā, iluzoras, protams. Ekstrapolēt šos mesidžus uz mūsdienām kaut kā var, bet ļoti mākslīgi un savādāk izskatās. Vai cilvēks var strādāt par ekskavtoristu un lasīt pa vakriem Verlēnu? Vai vidusklases pilsonis, kurš divreiz nedēļā pa vakariem apmeklē teātri var uzskatīt sevi par augstāku radību, nekā savu darba kolēģi, kas pēc darba dzer alu un lūr teļļukā? Par mietpilsonisku bidlo? Tikai viņš pats tādā gadījumā nav daudz atbaidošāks? Protams, ka ir. Un vēl nav teikts, kurš tur ir mietpilsoniskais bidlo. Lūk, visa šo inteliģento pārcilvēku krīze.

Tikai filma neiztur šādu problēmu uzstādījumu - RR būtībā ir tīra drāma par ģimenes dekonstrukciju, kurā plaisa rodas nevis dažādo uzskatu vai "raksturu nesaskaņas" dēļ, bet kaut kur fluīdu ziņā, lūk, neplūst no cilvēkiem vairāk un viss, un pat nekāda savstarpējā atklātība tur nepalīdz. Iedodiet viņiem "Oskaru", nevis indiešu diskotēkai vai "Milkam"!

 in 2009 martcore says
treškonteiners!/ sēdies, divi / otrreiz nesaņemtos / apm.ņurd./ afigkino



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]f
2009-01-16 09:53 (saite)
uztaisi pollu, kur tikai divas izvēles iespējas - revolutionary road un slumdog millionaire - kam dotu oskaru.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2009-01-16 10:02 (saite)
es neesmu pārliecināts, ka RR tiks nominācijās
iespējas kādi 20%, domāju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]f
2009-01-16 10:10 (saite)
filma tik un tā ir lieliska.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2009-01-16 10:12 (saite)
ļoti, ļoti kruta

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]madame_silence
2009-01-16 13:51 (saite)
tiks tiks

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2009-01-16 16:03 (saite)
BB, indiešu disko, frost/nixon, wrestler un...
un variantu dafiga
tur milks ir, piemēram

scenāristu un producentu awardos reservation road nemanīju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2009-01-16 16:04 (saite)
paga nē, es taču nolanu aizmirsu
vispār vāks

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]madame_silence
2009-01-18 21:31 (saite)
22. janvārī paziņos nominācijas. tomēr neskatoties uz to ka šogad ir lielāks filmu birums nekā pagājušo gadu es tomēr esmu pārliecināta ka pie kādām nominācijām šī filma tiks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ingaile
2009-01-21 11:41 (saite)
Man baigi patika. Man liekas, ka tā filma bija arī par to, ka mēs pārāk daudz prasām no otra cilvēka - paši nespējam savus sapņus peipildīt, tad tam otram jāpacenšas, jo tā notika alu laikmetā, kad vīrietis nesa mājās mamutu. Man tikai pašas pašas beigas likās mazliet par vienkāršotu, kur vīriņš nogriež dzirdes aparātu. Vinsleta droši vien dabūs "Oskaru".

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?