Siderius Nuncius ([info]mapet) rakstīja,
@ 2010-02-01 10:39:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Subject.
And entry.
Novele - epikas mazā forma, tās pamatā ir neparasts, bet reāli iedomājams, notikums, kas tiek risināts spraigi un strauji, nenovirzoties, ar izvērstām atkāpēm no galvenās sižeta līnijas. Darbības norisi, kas balstās uz centrālo konfliktu, būtiski raksturo kulminācijas un pavērsiena punkti un necerēti/negaidīts atrisinājums. Noveles pamatā ir dramatisks notikums ar negaidītu atrisinājumu.Spilgts notikums, kas tiek risināts spraigi un strauji, īsā laika periodā; darbības norisi būtiski raksturo kulminācijas un pavērsiena punkti un negaidīts atrisinājums.
Nuvola apps kdict.png Šis ar literatūru saistītais raksts ir nepilnīgs. Jūs varat dot savu ieguldījumu Vikipēdijā, papildinot to.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kontrasts
2010-02-01 11:29 (saite)
man ļoti patika parunāties ar vienu literatūras skolotāju. reiz pavaicāju par novelēm. sarunvalodā- noveles noslēgums atšķirībā no stāsta var nebūt īsti skaidrs, tā, ka lasītājam pašam jādomā, ka varētu būt bijis tālāk. klasiskais piemērs, Blaumaņa novele "Nāves ēnā".
Šis nav nekāds jaunums. Vienkārši šobrīd tāds komentējamais garastāvoklis :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mapet
2010-02-01 11:37 (saite)
Man jau liekas, ka neviens telpā ierobežots literārs darbs nav noslēgts. un vienmēr paliek vieta jautājumam kas notiek tālāk.
Galvenais nekļūt stereotopainam, kā man. Lasu Ērika Ādamsona noveles un nesaprotu, kur tur ir noveles.
Un vēl viena lieta mani uztrauc ir tas, ka ir vārds pacietība (pa-ciets), bet nav opozīcijas vārds pamīkstība (pa-mīksts).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kontrasts
2010-02-01 12:48 (saite)
Arī no stereotipiem nepakam tā īsti neizvairīties. Tie šūpulī kārti, iežūžinot vēl mazotnē.
Vienkāršākais : ir antonīmi pretstatos, kā mazs- liels, silts- auksts un ir ar prievārdu ne, kā jauks- nejauks, pacietīgs- nepacietīgs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?