mapats - [entries|archive|friends|userinfo]
mapats

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[23. Feb 2018|21:50]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Lai ganāmpulks būtu izdevīgs, tam jāizkopj vajadzīgās īpašības un jāizskauž nevēlamās. Iedarbības metodes - izglītība, publiskie informācijas avoti oficiālie un privātie(tiešā un sleptā veidā), cenzūra sarunās(politkorektums), valsts represīvais aparāts, finansiālā atkarība(iespēja atņemt darbu un nomelnot cilvēku).

Kopumā - iedzīt bailes cilvēkā, izteikt savu veselajā saprātā balstīto viedokli, pakļaut sistēmai.

Kā parasti jautājums - ko darīt?

Manuprāt labs risinājums būtu iespēja brīvi iegādāties ieročus ar atbilstošām pārbaudēm, protams.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:24. Februāris 2018 - 00:14
(Link)
Ko tieši tas risinātu?
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:24. Februāris 2018 - 07:24
(Link)
Cilvēku attieksme mainās, gan ieroču nēsātājiem, gan tiem, kuri zina, ka jebkurš no sastaptajiem var būt bruņots. Mainās uz labo pusi.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:24. Februāris 2018 - 11:53
(Link)
Eh, ļoti apšaubāmi, manuprāt, bet tas tā. Mans jautājums vairāk bija par to, ko tas risinātu "ganāmpulka" situācijā - jo sevišķi ņemot vērā, ka tie, kas izlems, kurams būs, un kuram nebūs stroķis, būs tie paši "gani".
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:24. Februāris 2018 - 12:13
(Link)
Nu ASV gani pagaidām nav tikuši pie šādas iespējas.
Galvenais pluss ir tas, ka varai ir mazliet lielāka pietāte/bailes no ganāmpulka. Ja, piemēram, sākas kādi nopietni nemieri pret, tad var nebūt tik viegli visus izdzenāt ar ūdensmetējiem un gumijas lodēm. Valstij ir jābaidās no cilvēkiem.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:24. Februāris 2018 - 14:41
(Link)
Aha. Pārbaudes veic kas, citplanētieši?

Un ja sāksies nopietni nemieri, vienīgais rezultāts būs, ka varas pārstāvji nemaz necentīsies ķēpāties ar ūdensmetējiem un gumijas lodēm, apzinoties, ka nemiernieki ir bruņoti.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:24. Februāris 2018 - 18:00
(Link)
Pārbaudes neveic politiķi, kas pārbauda cilvēku politiskos uzskatus. Parasti tā ir kāds psihiatru konsīlijs vai kas tml. lai verificētu, ka cilvēks nav ķu ķū.

Tieši tā, nesāks ķēpāties, as in, visdrīzāk neko nedarīs un valstī iestāsies krīze, kas beigsies vai nu ar pilsoņu karu, vai politiķu atkāpšanos/kompromisiem etc.. Ja protestētāji ir neapbruņoti, tad tik tiešām var prosta fuck up their shit un turpināt pa vecam. Vai varbūt tu domā, ka ASV pret savu tautu izmantos armiju, tankus un dronus? Man tas liktos ticamāk Eiropā, tikai Eiropas valstu armijas ir samērā smieklīgas vairumā valstu.
Imo jebkurā gadījumā, kad nonāk tuvu vispārējais neapmierinātībai ar valdītājiem, valdītājiem tā vai šā nāksies vai nu mest kažoku uz otru pusi vai noiet malā. Ieroči tautas rokās vienkārši paātrina šādu lēmumu pieņemšanu, jo negribās redzēt savas asinis.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:24. Februāris 2018 - 18:49
(Link)
Pat "pērc lielveikalā divus šaujamos un trešo dabū par brīvu" ASV štatos ir arī background check par sodāmību. Teorētiski zem tā var pamest arī "pretvalstisku rīcību", kuru politiķiem ir iespējas definēt pēc saviem ieskatiem. Praksē, protams, ASV ir speciālgadījums ieroču aprites ziņā, un muh guns ir viena no svētākajām lietām.

Un štatos nav bijuši tādi protesti, kuros ir vajadzība pēc militāras iejaukšanās. Tiesa, Waco siege, kur viss sākās kā "parasts" ATF reids, izvērtās pats zini kā. Līdz ar to, es pārmērīgi pārsteigts nebūtu, ka gadījumā, ja analoģisks grupējums tā vietā, lai tupētu savā nometnē, izdomātu doties ielās, šaujamos vicinot, viņi sagaidītu tādu pašu, ja ne vēl nopietnāku pretestību no varas pārstāvjiem.

Bet tas tā, runājot par ASV. Latvijā ir bišku cita vide, maigi izsakoties, un ar visiem mūsu striktajiem ieroču aprites noteikumiem skaļākie gadījumi par tēmu ir viens, kurā čalim, acīmredzot, svarīgāka par pretsparu valsts vardarbības monopolam or whatever likās savu tiesību čāpstināt kinoteātrī popkornu aizstāvēšana, un otrs, kurā cits čalis nodemonstrēja, kā veikli atdāvāt savu pistoli neapmierinātam neapbruņotam džekam, kā kompensāciju saņemot sasistu seju. Tā kā, brīvāka ieroču aprite kaut kā galīgi nav domāta šai valstij, manuprāt.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:24. Februāris 2018 - 18:58
(Link)
Ar diviem neveiksmīgiem piemēriem liegt iespēju aizstāvēties visai tautai? Muļķīgi.

Valdībai ir jābaidās no savas tautas, savādāk valdības cilvēki(ierēdņi) kļūst pārāk iedomīgi un zaglīgi.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:24. Februāris 2018 - 19:54
(Link)
Situācijā, kad ieroci dabūt ir visai sarežģīti, un teorētiski idiotiem un personāžiem ar mazvērtības kompleksiem tāda iespēja ir liegta, arī divi gadījumi ir visai daudz. Diemžēl vidējais Latvijas iedzīvotājs ir patālu no apzinīga ieroča īpašnieka, un krietni tuvāks minētajiem gadījumiem, kur ieroča dotā vara sakāpj galvā, ar potenciāli traģiskām sekām.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:24. Februāris 2018 - 22:45
(Link)
Tukša demagoģija.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:25. Februāris 2018 - 00:05
(Link)
Tulkojumā no gnidro-valodas: "Man nav argumentu"
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:25. Februāris 2018 - 00:22
(Link)
Argumentu nav tev. Pāris anekdotes, kas pārtrumpo ģenerālu principu. Jā, šūr.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:25. Februāris 2018 - 02:22
(Link)
Pirmkārt, tev nebija absolūti nekā, so, ja tev ir kaut kas, kas atspēko manas anekdotes, liec nu galdā. Es pagaidīšu.

Otrkārt, tu dzīvo Latvijā, cik zinu. Pastāsti nu, lūdzams, kāds tad ir tas "ģenerālais princips", kura ietvaros būtu vēlams atvieglot ieroču pieejamību - tobiš, kuriem no ikdienā sastaptajiem cilvēkiem tavuprāt vajadzētu piešķirt stroķus, un kāpēc.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:25. Februāris 2018 - 10:28
(Link)
Es nerunāju par Latviju. ZInu, ka Eiropa ir cucklande, kas vienmēr gravitē uz totalitārismiem/despotijā,, tāpēc ieroču nēsāšana ar gudru ziņu vienmēr tikusi ierobežota priekš pleba.
Man nav jāatspēko anekdotes. Viens no ASV konstitūcijas pamatprincipiem (un tam jābūt demokrātijas kā tādas) ir pilsoņu tiesības izsargāties no valsts tirānijas. Kaut kādi skūlšūtingi ir smieklīgs iegansts to atcelt, īpaši ņemot vērā, ka paša fenomena cēloņi (amoka skrējiens n šit) netiek diez ko pētīti/preventēti no ģermokrātu establišmenta puses. Es pat teiktu, ka ir valīds arguments konsp. Teorijai par to, ka šie slaktiņi apzināti tiek pieļauti, lai nobanotu šaujamos. Pēdējais FIB case in point.
Ja skatās objektīvi, tad ASV gun-noziegumu īpatsvara štatā galvenais prediktors ir rase, nevis ieroču pieejamība vai pat nabadzība. Jap, nigam un čikō patīk šaudīties. Pie tam kripi un blodi nepērk savus stroķus lokālajā gun šoppē.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:25. Februāris 2018 - 10:38
(Link)
Nopietni? Tu divus komentus augstāk atļaujies kaut ko ļerkstēt par demagoģiju, un tad iepostē šo sūdu kluci? Lol.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:25. Februāris 2018 - 14:43
(Link)
Ja tev nepietiek smadzeņu saprast par ko iet runa, tā nav mana problēma. Nav jau pirmā reize.=]
btw, kas interesanti, saskaņā ar šo:https://www.brookings.edu/blog/social-mobility-memos/2015/12/15/guns-and-race-the-different-worlds-of-black-and-white-americans lielākā daļa nāvju no šaujamajiem starp baltajiem ir pašnāvības, kamēr ļoti maza daļa tādu ir starp meļņiem. Vot i secinājums: nevis ieročos problēma, bet tajā, ka pilns ar bandītiem attiecīgu populāciju apdzīvotos reģionos. Gang-warfare and all that. Normāli reģioni ar visu ieroču apriti nav ne par matu bīstamāki kā giropas valstis.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:25. Februāris 2018 - 17:48
(Link)
Dikti jau nu tev patīk spriest par citu smadzeņu jaudām. Vienīgais, ko es tiešām nesaprotu - vai tu tiešām tici, ka pats esi virs vidējā līmeņa pēc šī parametra, vai arī uzskati, ka tev tādu izdodas kaut cik pārliecinoši notēlot. Ne viens, ne otrs nav taisnība, btw.

ASV situācija mani stipri maz interesē, un mapats arī, domājams, nerunāja par ASV, jo tur atvieglot ieroču apriti varētu vienīgi, nez, ar skoču pietinot klāt pistoli katrai kolas pudelei lielveikalā, piemēram. Latvija ir stipri tālu no "normāla reģiona". Neesi no Marsa nokritis vakar, galu galā.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:29. Aprīlis 2018 - 09:24
(Link)
Ieroču brīva iegāde manuprāt normalizētu mūsu sabiedrību ātrāk un kvalitatīvāk kā Stambulas konvencija un citi represīvi papīri.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:29. Aprīlis 2018 - 13:07
(Link)
Neredzu, kādā veidā izdalīt urļikiem šaujamos (pa tiešo, vai izdalot tos tirliņiem, kuriem urļiki šos atņems/nozags) kaut ko "normalizē".

Nopietni, cik un kādas situācijas ikdienā tu esi redzējis, par kurām var pateikt "vot, ja visiem iesaistītajiem būtu bijuši stroķi, tas būtu izvērties daudz labāk"?
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:29. Aprīlis 2018 - 18:39
(Link)
1. Uzstādot absurdus nosacījumus neveidojas normāla diskusija - urļiki šaujamos nedabūs, jo pārbaudes tos atsijās(kriminālie, policijas uzraudzība, psihi, ...)
2. Tirliņi, ja iegādāsies būs spiesti mācīties ar ieroci apieties un uzņemties atbildību, ja gribēs un spēs nokārtot pārbaudes un liela iespēja ka tirliņš sāk apzināties sevi kā tizlu un arī mainīties.
3. Ja sabiedrībā parādās daudz ieroči, šie ieroči tiks lietoti, dažādās situācijās un ieroču lietošana veiks dabisko izlasi tizleņu rindās, ja tādi būs iegādājušies ieroci.
4. Dabiskā izlase sāksies arī saistībā ar noziedzību, kā grupu kura centīsies nesasmērēties, lai iegūtu "tīru" ieroci, bet ieroči atkal jau tiks lietoti un atkal jau darvinisms būs novērojams cilvēku lokā.
5. Ja būs iespēja uzrauties uz bruņotu cilvēku, noziedzniekiem nāksies riskēt ar dzīvību un riskēt dabūt lielāku sodu, ja viņš veiks bruņotu uzbrukumu.
6. Būs nevainīgi upuri.
7. Būs dota iespēja nekļūt par izvarošanas upuri.

Pirms ko atbildi padomā, lai man atkal nav jāaizrāda par absurdiem, kas pat nav pamatoti ar visnejēdzīgākajiem apsvērumiem un pacenties nepiesiet man to ko neesmu rakstījis, vai pamato.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:29. Aprīlis 2018 - 20:03
(Link)
Par tiem absurdiem - sāc ar sevi. Tu tikko runāji par brīvāku ieroču apriti, bet tagad atkal stāsti par pārbaudēm, kas ir tieši tāds šaujamo aprites brīvības līmenis, kāds tas ir šobrīd. Ko īsti tu saproti ar "brīvāku" apriti?
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:29. Aprīlis 2018 - 21:41
(Link)
Vai tad pats esi iedomājies, ka ieročus varēs nopirkt kopā ar maizi? Neesmu to nekad teicis.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:29. Aprīlis 2018 - 22:11
(Link)
Un es neesmu apgalvojis, ka esi teicis.

Jautājums paliek - ko tu saproti ar brīvāku ieroču apriti? Pats runāji par pārbaudēm, tātad šie aspekti, kā saprotu, paliek tādi, kādi tie ir pašlaik. Tad ko tieši tu gribi "brīvāku"?
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:30. Aprīlis 2018 - 19:15
(Link)
Sistēma vienkārša, kā slepkavība bez iepriekšēja nodoma.

1. Nokārto pārbaudes. Kas ir arī tagad.
2. Ej un pērc ko sirds kāro un maks atļauj. Tagad nav iespējams.
3. Nēsā ieroci(pistole, revolvers) atbilstoši noteikumiem, bet bez policijas atļaujas. Tagad tikai ar nēsāšanas atļauju.
4. Atvieglot glabāšanas nosacījumus. Bez seifa un policijas pārbaudēm.

To lūk es saucu par brīvāku (ne brīvu) apriti.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:30. Aprīlis 2018 - 23:36
(Link)
Par 1) tad skaidrs;
2) a ko tagad neļauj? Nu, no tāda, kas būtu aktuāli pašaizsardzības jautājumiem?
3) Varētu piekrist - principā, to glabāšanas atļauju varētu kārtot vienlaikus ar nēsāšanas atļauju, nav jau tā, ka prasības īpaši atšķirtos. Neredzu iemeslu dubultai birokrātijai.
4) Idiotisms. Sūdaini glabāti ieroči ir tieši tas variants, kas atvieglo piekļuvi tiem, kuriem tādai nevajadzetu būt (hormonu pārņemtie tīņi, kas apšauj skolasbiedrus, kaut vai). Spēja nodrošināt, ka ieroči tiek uzglabāti tā, ka tikai tev tiem ir pieeja ir daļa no "atbildīgas apiešanās". Nespēj? Nu tad ņehuj tev šaujamo.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:6. Maijs 2018 - 14:42
(Link)
2. Nepieciešama policijas atļauja katram pirkumam ar pamatojumu.
4. Tas ka nebūs oficiālu/obligātu prasību, nozīmē ka pašiem būs jāzin kā glabāt, lai izvairītos no nelaimes, bet nebūs kontroles un sodu sistēmas. Tas ka jāglabā droši un citiem nepieejami pats par sevi saprotams, bet atkritīs iespēja nākt policistiem uz mājām un piesieties(ir dzirdēti gadījumi) un būs iespēja glabāt ieročus veidā kas pašiem ērts un drošs. Nav jēgas no ieroča pašaizsardzībai, ja tas jāglabā seifā.

Izveidosies paradumi saistībā ar ieročiem, izveidosies šaušanas klubi. Būs negadījumi un ļaunprātības, bet tās ir arī tagad.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:6. Maijs 2018 - 19:46
(Link)
2. Un tā ir slikta lieta, jo? Papīri šā vai tā jākārto, kādēļ viens no tiem nevarētu iet caur policiju, kam vienkāršāk kā citiem dienestiem izvērtēt atļaujas prasītāja kriminālo pagātni, piemēram? Tiešām ir tādi varianti, kad kāds, kurš pēc visiem citiem parametriem atbilst visām prasībām, nedabū šaujamo tās policijas atļaujas pēc (t.i., bez pamatota iemesla)?
4. "Pašiem jāzin, kā glabāt, lai izvairītos no nelaimes" ir jauka fantāzija. Jā, ir jāzina. Tāpat, kā autovadītājiem pašiem jāzina, ka pie stūres nevar sēsties pālī, ka jāievēro noteikumi, ieteicamais braukšanas ātrums, utt, utjpr. Statistika pierāda, ka acīmredzot nezina vis, par spīti tam, ka "ir jāzin". Nu nav tā mūsu sabiedrība tik atbildīga. Un nē, neuzskatu, ka ir vērts pāriet pāri vienai līķu čupiņai, cerībā, ka varbūt izveidosies ieroču lietošanas/glabāšanas kultūra. Potenciālie zaudējumi neatsver potenciālos ieguvumus, lai kādi tie nebūtu.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:6. Maijs 2018 - 20:39
(Link)
Skaidroju vēlreiz.

Brīva aprite, kad 1. nokārto ieroča atļauju, 2. aizej uz veikala un nopērc ko vēlies, 3. glabā un nēsā atbilstoši drošības noteikumiem un daudz brīvākām likuma normām kā tagad, bet bez kontroles.

Ja sāc mētāties ar apgalvojumiem ka viss slikti, tad mums nav par ko runāt, jo izskatās ka cītīgi izvairies no visa, kas saistīts ar brīvu Cilvēka izvēli un vēlies pakļaut pilnīgai valsts kontrolei.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:7. Maijs 2018 - 08:15
(Link)
Nē, nav "viss slikti", ir slikti ar noteikumu ievērošanu, piemēram, diezgan elementārā transporta jomā. Cerēt, ka ar šaujamajiem gan visi rīkosies prātīgi un atbildīgi, ir naivi.

Un pašreizējais kontroles līmenis ieroču jomā man liekas apmierinošs. Tā nav tā lieta, kur vajag cilvēka brīvu izvēli, pat ja cilvēks ir tik naivs, ka ir noticējis tai valsts vardarbības monopola mazināšanai.
[User Picture]
From:[info]mapats
Date:8. Maijs 2018 - 20:27
(Link)
Viedoklis skaidrs un turpmāka saruna neiespējama dēļ pārliekas viedokļa atšķirības valsts kontroles pieņemamības apmēru ziņā.