es pats personīgs ([info]maigs) rakstīja,
@ 2020-04-09 09:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
lielākās pārmaiņas ar jauno darbu ir tas, ka ir vieta dziļai un nesteidzinātai domāšanai. nu ar jauno režīmu tas sasniedz īpašus apmērus un beidzot (!) pēc 8 mēnešiem es sāku aprast ar šo space for thought kā pamatvajadzību veselīgiem rezultātiem ar tālejošām pozitīvām sekām. es jūtos brīva patērēt nesteidzīgai domāšanai tik daudz laika, cik tam ir vajadzīgs. un ja neizdomāju šodien vai rīt vai parīt, nav steigas, izdomāšu vēlāk.

šajā jaunajā augsnē sanāk daudz "filozofēt" un pēdējā laikā es domāju par diviem jēdzieniem "vergu mentalitāte" un "pacietība". Es pārāk negribu te izplūst garās filozofiskās apcerēs, bet manuprāt pārāk daudz cilvēki uzvedās itkā vergu mentalitāte ir (nejaušu) apstākļu sakritība, kurā tu esi ieslodzīts ne savas vainas dēļ. Tie neredz, ka ir tieši tur, kur viņi ir savas (neapzinātas) uzvedības vai darbību rezultātā. (es negribu vispārināt un tas neattiecas uz visiem. punkts)

pacietība, savukārt, latviešu kultūrā, manuprāt, ir absolūti pārprasts un nepareizi lietots jēdziens (bet varbūt es to esmu nepareizi savā sistēmā ietulkojusi un te kaut ko muldu, labojiet, ja es kļūdos). pacietību implicē kā aktīvu momentānas gribēšanas apspiešanu ilgā laika termiņā, to īpaši borē bērniem: pacieties, tad dabūsi stilā. tas ierosina tādu kā aktīvu gatavības un trauksmes, uzbudinājuma stāvokli: vēlnē, velnē, bet drīz, jā drīz, bļe, jābūt pacietīgam, vēl bišķiņ un tad būs. nu jūs padomājiet par orgasmiem - tie kuri baigi grib un kaut ko sev galvā mermelē un baigi aktīvi par to domā: vēl nē, vēl nē, jā tulīt, vēļ bišķiņ, ai, bļa, nesanāca.. šitā nekur nenonāk. es vispār nemaz nesākšu par sieviešu dzīvesstila žurnāliem, kur vārdu pacietība tik bieži nācās lasīt, kad dzīvoju lv vidē: esi pacietīga, īstais vīrietis lalala stilā, vispār nepareizi tulkotā pacietība, šķiet, ir latviešu sieviešu kredo, kas diemžēl velk aiz sevis sūdīgu karmas asti.

manuprāt pacietības esence ir daudz vienkāršāka un neietver apspiestas sajūtas, aktīvu uzbudinājuma stāvokli. ja kaut ko tagad nevar dabūt, ko gribētos, atslābsti. atslābt vispār būtu aktivitāte uz ko cilvēki daudz vairāk būtu jāmudina nekā "esi pacietīgs". atbrīvo saspringo smadzeni, iztaisno krunku pierē, atlaid savilktos plecus, atspiedies pret atzveltni, palūkojies uz griestiem, ieelpo un izelpo. atslābsti vēro un rīkojies īstajā mirklī, atnāks ja būs lemts, un ja nav lemts, značit būs kaut kas cits.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kemune
2020-04-09 16:26 (saite)
+1

un vēl paciešanās jau ir iekodētas 'ciešanas', bez tām taču arī latvietim nekas nenāk

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?