mafia ([info]mafia) rakstīja,
@ 2011-12-11 13:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
obvsly es totāli neesmu kristiete. man nav ne adventes vainaga, ne apsēstība 4 svētdienas līdz ziemassvētkiem dedzināt sveces un skaitīt 1-2-3-4.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gonzokidd
2011-12-11 15:15 (saite)
Advente jau nav kristiešu izdomājums & ieviesums, bet gan rituālais pielāgojums (pagānu ritam)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mafia
2011-12-11 19:04 (saite)
cik zinu adventi aizsāka kaut kāds tur luterāņu svētdienskolas mācītājs, kur sveci dedzināja katru dienu visu mēnesi, un beigās tas pārveidojās par adventes 4 svētdienām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gonzokidd
2011-12-11 20:56 (saite)
Kristiešu kontekstā aizsākums drīzāk būs ar gavēņa periodu pirms "Kristus piedzimšanas".
Pagānu kontekstā (kas ir senāks), tas ir apļa - saules cikla & pašas Saules simbols. Gada tumšākajā laikā cilvēki ar šādu mazu gaišuma avotu gaida atgriežamies Sauli, līdzīgi kā kristieši to personificējuši ar Kristus atgriešanos, tas ir, piedzimšanu.
Adventus ir nākšana, atgriešanās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mafia
2011-12-11 22:02 (saite)
Nuuu, es it kā lasu visādu info par pagānismu, bet adventes analogu nekur nebiju pamanījusi. Ziemā vienk tumši vakari un normāli, ka visi kādreiz dedzināja sveces katru dienu, bet ne jau rituāla sakarā :D Tas gan, jā, ka parasti dedzināja ugunskurus un uguns riteņus saulgriežu vakarā utml, aicinot Sauli atpakaļ. Bet tā ievilkšana 4 nedēļu garumā pirms z-svētkiem ir kristiešu figņa :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gonzokidd
2011-12-11 22:13 (saite)
Viss jaunais pamatos ir aizmirsts vecais. Viss zināmais ir daļa no nezināmā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]almighty_j
2011-12-11 19:34 (saite)
nu jau šī tradīcija ieēdusies cilvēku prātos krietni dziļāk par jēdzienu 'kristietība' kā tādu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mafia
2011-12-11 19:54 (saite)
vienu dienu braucu mājās un domāju par to, kā cilvēku prātos ieēdusies ziemassvētku skriešana pa veikaliem, lai sagrābstītu visiem kaut kādas dāvanas, un sapratu, ka mums vispār daudzas lietas ir pseido, nevis īstas. pseido intelektuāļi, pseido viedie osho un koelju-stail, pseido ziemassvētku svinēšana, pseido pārtikas medīšana, pseido savstarpējā komunikācija visādos internetos nevis dzīvē... utt. :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]almighty_j
2011-12-11 20:09 (saite)
Tas vēl nebūtu nekas. Bet, ja to visu burtiski uzspiež, jau vairākas nedēļas pirms noliktā mirkļa rotājot veikalu skatlogus svētku noskaņās, ietērpjot lampu stabus un uzstādītās eglītes lampiņu virtenēs.. Un viss darbojas tīri asociatīvi, aicinot atgriezties pie svētkiem, kādus tos katrs no mums atceras savā bērnībā.. tikai tur nebija nedz absurdas skriešanas, nedz kampaņu, nedz bezgalīgas lampiņu jūras. Kāds tur brīnums, ja rodas pretreakcija? Newton's third law. Visgrūtāk ir katru gadu apdāvināt savus mīļos, bet tieši uz to spiež un uz to masē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mafia
2011-12-11 22:05 (saite)
Es taisni šogad uz svētku laiku strādāju rūķu biznesā, un visa tā klientu dzenāšanās un dāvanu saiņošana viņu vietā man liekas tik stulba, ka vienu dienu sapratu, ka tos svētkus uztveru ne kā uz sevi attiecināmus. Un tad nāca apgaismības šoks, ka man tak arī vajadzēs visiem tās dāvanas :D Bet stulbi liekas, ka galvenais ir tikai aizskriet, pofig ko nopirkt, pat ne pašam iesaiņot un tad fiksi pabāzt zem egles - tipa re, kādi mēs visi rūpīgi un sirsnīgi viens pret otru.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]almighty_j
2011-12-11 22:07 (saite)
Cik interesanti sanāk. Nu jau vairs ne tikai nemākam dāvināt, nemākam pat vairs arī iesaiņot.
Un ja nu kādu dienu Tu pateiktu principiālu "nē"? Dāvanu nebūs un viss?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?