Saspēra velns to zaļo krūzi - Sēras - Latvijas Nokia [entries|archive|friends|userinfo]
Hlorēts ūdens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Sēras - Latvijas Nokia [Nov. 25th, 2013|09:32 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nedomājiet, ka šī būs atkal kāda augstprātīga paskvila no klaida, kādu rakstīšanā mīļie tautieši mani un vispār ārzemēs dzīvojošos brāļus un māsas iekš to dzimten' un tautīb' pamatoti un biežāk tomēr nepamatoti apsūdz.

Bet tā mūsu(?) jūsu(?) sēru kultūra ir affigennā fīča, mīļie. Novērtējiet to un lepojieties ar to - nevis tā puskaunīgi, puslecīgi, bet riktīgi, stalti un pa īstam. Sēras - mūsu Nokia! Kapu svētki un Svecīšu jeb Mirušo piemiņas diena - mūsu eksportējamais Helovīns un Svētā Valentīna diena!

Kad Latvijā tika izsludinātas oficiālās trīs sēru dienas un atcelti izklaides pasākumi, godinot 54 Maksimas traģēdijā bojāgājušo piemiņu, pirmajā mirklī man kā latvietei tā likās visorganiskākā, visdabiskākā lieta - klusas, skumīgas mūzikas fonā noraust pa asarai un gremdēties pārdomās par visa pastāvošā traģisko īslaicību un par neparedzamo Likteni, kura priekšā mēs esam niecīgi pīšļi un putekļi. Bet tad es mirkli apstulbu un pārjautāju vīram: "Vai Filipīnās [pēc, iespējams, spēcīgākās vētras, kas jebkad skārusi sauszemi, - taifūna Jolanda, kurš tikai nesen, 7.novembrī, saskaņā ar oficiālajiem datiem nogalināja 5235 (pieci tūkstoši divi simti trīsdesmit piecus) cilvēkus] tika izsludinātas oficiālas sēras - atcelti šovi, izklaides pasākumi, reklāmas medijos u.t.t.?" Šāds jautājums savukārt pilnīgi apstulbināja manu vīru: Ko? Kā? Tas ir kā - apturēti šovi? "Tādi nu bezsirži mēs esam," atsmēja vīrs. Taifūnu, zemestrīču un citu dabas stihiju, kā arī cilvēku izraisītu katastrofu, piemēram, terorisma aktu un ķīlnieku sagrābšanas drāmu ar lielu upuru skaitu bieži piemeklētajām Filipīnām Jolanda bija milzīgs šoks. Visa valsts šausminājās, lūdzās katrs savus attiecīgos dievus (katoļi u.c. konfesiju kristieši savējo, musulmaņi - savējo), zumēja kā bišu strops; tauta vienojās palīdzības organizēšanā cietušajiem un atbildīgo par katastrofas seku likvidēšanu un glābšanas operācijām lamāšanā. Bet sērot tādā izpratnē, kā to pazīstam mēs, pilnīgi noteikti ne tuvu nesēroja. Bļaustīgie TV šovi ar uzmācīgām reklāmām griezās kā griezušies, karaokes bļaustīklas trokšņoja kā trokšņojuši, un vispār filipīnieši bija tie paši mūžam dzīvespriecīgie, jautrie atkarībā no vērotāja garastāvokļa konkrētajā brīdī ārkārtīgi kaitinošie vai neizsakāmi apbrīnojamie ļaudis.

Mūsu latvietes un filipīnieša septiņus gadus ilgstošā laulības dzīve ir visnotaļ politnekorekta. Mēs uz pilnu klapi mēdzam ironizēt gan viens par otra, gan kopā katrs par savējām nacionālajām un rases īpašībām. Ironija un pašironija gāja vaļā arī Maksimas traģēdijas dienās un naktīs. "Tu taču saproti, dārgais, - es nevaru tagad darīt to, to vai to, jo man tagad jāsēro," tā latviete. "Labi, labi, ej, mīļā, izsērojies, cik vien spēka," saprotoši svētību dod novārtā pamestais filipīnietis. Un latviete, pasmējusies par sevi, iet un nododas pilna laika sērošanai ar'.

Tikai šeit, mūžam jestrajās Filipīnās dzīvojot, esmu ieraudzījusi, cik savāda ir latviešu sērošanas kultūras un tās elementi. Un cik īpaša. Žēlabainā gauduļošana viena pati varētu izraisīt neizpratnes pilnu vīpsnu citas kultūras pārstāvim, taču kopā ar svecīšu gaismiņu un ziedu jūru tas ir neizmērojams un vienreizīgs skaistums. Pilnīgi noteikti eksportējams. Tādēļ es gribētu aicināt tautiešus ne tikai pašironizēt par mirušo piemiņas un nāves pielūgsmes kultu, bet ar to arī patiesi lepoties kā ar unikālu kultūras iezīmi un to aktīvi promotēt. Lai citiem riekstiņš, pīrādziņš un Riodežaneiro karnevāls - mums, luktur...
linkregister

Comments:
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:November 25th, 2013 - 04:45 pm
(Link)
katram savs. Ja filipīnieši sēros par katru orkānu, jamiem nepaliks laika nesērot. Ibo jamiem orkāns ar tūkstošiem līķu iestājas katru ceturtdienu un svētdienās divreiz, tur neko daudz nesasēros.

A mums tādi sulīgi kumosi trāpās reti, tā ka jāsēro no sirds un rajona.

Un vispār, kas mēs par sērotājiem...vot, emm, es pat nezinu...tie tur..nu, gandrīz kā arābi, tikai bez naftas, toties ar apelsīniem un kodolieročiem...vot, tie prot sērot!
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 25th, 2013 - 05:09 pm
(Link)
Nu nē. Salīdzinājumam, Jolanda šeit tomēr bija līdzvērtīga Latvijas Maksimai, kamēr pārējie taifūni un vētras ir kā Latvijā kāda pasmagāka, paskaļāka autoavārija.
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:November 25th, 2013 - 04:57 pm
(Link)
Latvieši sēro sērīgi un bēdīgi un piedienīgi- ar grūtsirdīgiem dzejolīšiem, ar skumjām sejām kapusvētkos.
Savukārt meksikāņi riktīgi rauj vaļā pa kapiem savā Dia de Muertos - izgreznojot kapiņus ar košiem ziediem veidojot galvaskausus, tērpjot nāvītes skaistās drānās, utt.
Negribu teikt, ka viens veids ir labāks par citu, vienkārši tā nu ir sagadījies, ka mums ciešanas un skumjas ir kults. Moš, ja saule spīdētu biežāk un laukā būtu siltāk gada ietvaros, tad tusiņš kapos būtu vairāk dzīves svinēšana.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:November 25th, 2013 - 05:00 pm
(Link)
Paskaties uz čigāniem - viņiem arī Latvijas klimats netraucē kapos klāt galdus un svinēt dzīvi :) Protams, varam domāt, ka viņi no saulainās pirmdzimtenes izceļojuši vēlāk un nav tik ļoti saauguši ar mūsu novembra miglām.
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:November 25th, 2013 - 05:01 pm
(Link)
Viņi,droši vien, piedzimst kopā ar džindžalu un akordeonu.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:November 25th, 2013 - 05:01 pm
(Link)
a ko, vai ta mēs kapos neklājam galdus un nesvinam dzīvi?

nē, nu sākumā visi tā svinīgi pa vinčikam un tad jau aiziet bēru lustes.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:November 25th, 2013 - 05:02 pm
(Link)
bērēs, ne kapos!

kapos laikam galdus vēl neklāj, nē...8)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:November 25th, 2013 - 05:05 pm
(Link)
Kapusvētkos tak ir riktīgi pikniki. Nu, labi, nedanco un neziņģē laikam.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 25th, 2013 - 05:05 pm
(Link)
mēs šovasar uzklājām vienu piknika galdu. tikai nevienam nesaki!
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:November 25th, 2013 - 05:08 pm
(Link)
Čigāniem akurāt pie kapu vietām ir akmens galdiņi, kur kapusvētkos klāt galdu ar šmigu un zacīti. Latvieši vispirms rātni pastāv pie kopiņām, aprunā kaimiņus, kas nav gana smuki kopiņas uzpucējuši un ar grābeklīti rakstiņus smiltīs savilkuši, un tad dodas piknikā aiz kapsētas mūra.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:November 25th, 2013 - 05:29 pm
(Link)
tur ne tikai pikniki, tur viss kas notiekas. Bērnu ieņemšana un tamlīdzīgi.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 25th, 2013 - 05:03 pm
(Link)
Mana doma ir tāda, ka vajag riktīgi no sirds lepoties ar grūtsirdīgumu un to eksponēt. Lai tie meksikāņi ālējas - mums vajag izdarīt tā, lai pasaule mūs zina dēļ mūsu īpašās sēru lietišķās mākslas un lai mūs pielūdz un mēģina ķēmoties pakaļ (bet nekas viņiem, protams, nesanāktu, haha) mūsu vienīgajai dziļajai nopūtai un vientulīgajai asarai.
[User Picture]
From:[info]tapetes_puksts
Date:November 25th, 2013 - 07:03 pm
(Link)
dīvaini par tām sērām, jo man apkārt ir tikai sašutuši un dusmīgi cilvēki, kuri mēģinat saprast situāciju un rīkoties. un sēras pazib, protams, bet tā kā tu apraksti, tā man likās, ir tikai tiem 54 cilvēku radiem, draugiem, kā arī pārējiem ievainotajiem. jo lielākoties pārējiem sēras ir liela līdzjušana un nevēlēšanās pieļaut vēlreiz tādu situāciju. sēras/skumjas/pārdzīvojumi->sašutums/dusmas->rīkošanās.
un ir liela atšķirība starp dabas katastrofu, kuras priekšā cilvēks vienmēr būs bezspēcīgs un kļūdaini uzbūvētu ēkas projektu,kas vairākkārt mainīts, lai samazinātu izmaksas.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 25th, 2013 - 07:25 pm
(Link)
Tempļa drupu bildēs un video var redzēt ir baigo, baigo svecīšu un ziedu jūru. To visu noteikti nav sanesuši bojāgājušo tuvinieki. Tur ir tāds masu pavilciens. Tad vēl skatījos LTV sēru ziņu izlaidumos visādus savdabīgus materiālus, piemēram, sižetus un intervijas par svecīšu likšanām pie maksimām citās Latvijas pilsētās. Katrā ziņā, manuprāt, tiešām ļoti unikāli.

Dabas katastrofām jau arī iespēju robežās var iepriekš sagatavoties, evakuēties, pārvietot un nostiprināt iedzīvi, ēkas drošas un attiecīgajiem hazardiem atbilstošas būvēt u.t.t. Pēc dabas katastrofām cepšanās tāpat ir līdzīga - par valdības, visādu dienestu neizdarību vai nepietiekamu izdarību, par korupciju un krāpšanos būvniecībā, kā rezultātā nepietiekami drošas ēkas uzceltas u.tml. nejēdzībām.
[User Picture]
From:[info]tapetes_puksts
Date:November 25th, 2013 - 07:32 pm
(Link)
Pie Daugavpils Maximas svecītes lika visi viņas radi, draugi, draugu draugi, kuri nevarēja atbraukt mātei līdzi uz Rīgu. Tā meitene bija tikko aprecējusies un gaidīja bērniņu, turklāt aktīvi piedalījās visādās sabiedriskās aktivitātēs,dejoja tautas dejas. loģiski,ka viņas nāve tiešā mērā satrieca ļoti daudzus. Manu draugu lokā ir ļoti daudz viņas draugu, cienot draugu ciešanas es arī būtu gatava nolikt svecīti.

Paskaiti-ir 54 miruši cilvēki, paskaiti cik katram cilvēkam parasti ir radi, draugi, un latvijā ir tā,ka arī draugu kolēģi, draugu draugi jūt līdz sērās. ir tikai loģiski par tādu svecīšu pienesumu.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 25th, 2013 - 07:40 pm
(Link)
Bija sižeti no Jelgavas, Tukuma, vai tik Kuldīgas ne. Daudzi svecīšu licēji intervēti, kas teica, ka nevienu bojāgājušo nepazīst, bet vienkārši sēro.
[User Picture]
From:[info]tapetes_puksts
Date:November 25th, 2013 - 07:47 pm
(Link)
un kas viņiem liedz sērot. un laukos cilvēku domāšana vienmēr ir bijusi daudz emocionālāka. no vienas puses var lieliski saprast šo cilvēku rekaciju. kā nekā 63 gadu laikā lielākā traģēdija.
http://en.wikipedia.org/wiki/2013_Riga_Maxima_superstore_collapse
jebkurā gadījumā es neuzskatu, ka tavā rakstā izteiktā doma ir viennozīmīga tendence, kas būtu jāuzlipina katram latvietim kā atpazīšanas zīme.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 25th, 2013 - 07:51 pm
(Link)
Tik tiešām. Kas viņiem liedz?
[User Picture]
From:[info]tapetes_puksts
Date:November 25th, 2013 - 07:34 pm
(Link)
es ļoti atvainojos, bet tavs raksts un secinājumi izklausījās pēc absolūtas neiedziļināšanās un vienkārši savu jau sen nosēdušos stereotipu reflektēšanas.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:November 25th, 2013 - 07:42 pm
(Link)
Es neironizēju un nevienu necentos aizskart. Gluži otrādi.
[User Picture]
From:[info]evy
Date:November 26th, 2013 - 10:58 am
(Link)