Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2009-07-16 10:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ēdamlietas

Harčo
Pirms 16 gadiem es mitinājos Ķīpenes kojās, Juniors bija sīks, bet kaimiņu blokā dzīvoja vēl kāda jaunā māmiņa - Jūlija. Viņa bija vecāka sieviete (tb viņai tobrīd bija 28/29 gadi;)) no Kurskas, kas precējusies ar latviešu puisi. Mēs toreiz ļoti sadraudzējāmies. Tā bija viņa, kas man iemācīja vārīt Pareizu boršču. Un no viņas recepšu grāmatām es šo to pārrakstīju savās recepšu grāmatās. Piemēram, kā pagatavot harčo. Bet līdz vakardienai es tā arī nevarēju sataisīties to izvārīt. Vakar beidzot saņēmos. Iznāca garšīga, bieza (ar dakšiņu ēdama;)) zupa. Vispār gan ieteiktu tomēr to vārīt kaut kad rudenī vai ziemā;)

Lasot nesabaidieties - tāda lielāka pēršanās ir tikai pēdējā pusstundā!;)
800 g liellopu gaļas sagriež +/- plaukstas (neskaitot pirkstus!) lieluma gabalos, aplej ar 3 l ūdens, vāra 1,5 stundas.
Tad gaļu izņem, buljonu izkāš, ieber tajā 0,5 glāzes noskalotu rīsu, sāla pēc garšas, kad uzvārās, saliek gaļu atpakaļ. (lieki teikt, ka es izņemšanu-kāšanu-ielikšanu neveicu, tikai piebēru rīsus).
Pēc 10 minūtēm pievieno 4 vidēja lieluma sīki sagrieztus sīpolus, kas apcepināti eļļā ar 1 ēdamkaroti miltu; sarīvētu pētersīļa sakni; lauru lapu un 10 saspiestus piparu graudus (es iemalu ar dzirnaviņām). (Precizēju: ar miltiem kopā cep tikai sīpolus!)
Pēc 5 minūtēm pieber 0,5 glāzi sagrūstu valriekstu (tb tos riekstus vai nu sagrūž piestā, vai arī ietin pārtikas plēvē un ar mīklas rulli izrullē tādos kā rupjos miltos).
Pēc 5 minūtēm pievieno 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu zaļumu; 1 tējkaroti kaltēta bazilika; 0,5 tējkarotes sarkano piparu; 0,5 tējkarotes kanēļa. Pielej arī 0,5 glāzes granātābolu sulas vai tikpat tomātu pastas, ieber hmeli-suneli vai adžiku.
Pēc 5 minūtēm noņem no uguns, pievieno 5 kārtīgas daiviņas izspiestu ķiploku, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu kindzas zaļumu un 0,5 ēdamkarotes sasmalcinātu seleriju lapu.
5 minūtes ļauj nostāvēties zem vāka. Un tad ēd - ar lielo karoti!;)



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kuminjsh
2009-07-16 10:58 (saite)
Ļoti iespējams!;)
Tev patiktu mana pirms 16 gadiem aizpildītā pavārgrāmata: Mausoons vakar lasīja vēderu turēdama!;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2009-07-16 11:10 (saite)
Ko esmu novērojis, tad nieka 170km un TIK atšķirīga izpratne par ēdieniem, rīdznieki/jūrmalnieki vaikstās no manas vidzemnieka bērnības klasiskajām garšām:>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2009-07-16 11:15 (saite)
Par tiem kūrzemniekiem ar viņu skrandu raušiem nemaz nerunāsim!;>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2009-07-16 11:18 (saite)
Nu redz, ti duda že..:/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2009-07-16 11:20 (saite)
Nē, nu es neko nesaku - ja uztriepj kādas 4 lielas karotes siera majonēzes, tad jau pat sklandurausi var apēst!;>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2009-07-16 11:22 (saite)
sklandrausi jāmērcē sojas mērcē un vasabi, protams.:D /ierēcos pa diviem stāviem

P.S. kurzemniekus kaitināt man patīk, īpaši liepājniekus:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2009-07-16 11:23 (saite)
Un tad jāizmet!;)

P.S. Liepājniekiem jāprasa: "Pasaki - zilonis!" Un viņi teiks "zīlonis";D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?