Neparedzēta reakcija - [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jun. 6th, 2017|09:55 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Parasti man tādas lietas nešķiet pat pieminēšanas vērtas, bet jāatzīst, ka šodien Tvnetā lasītā S. Veinbergas gaušanās (citādi to grūti nosaukt) par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem liekas izcili nesakarīga. Īpaši jau tie mājieni par kaut kādām sazvērestībām un manipulācijām. Tiešām rezultāti likās tik neparedzami, ka jāsāk šitādas teorijas vērpt? Vismaz Rīgā nekā īsti pārsteidzoša nebija, manuprāt.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:June 6th, 2017 - 10:03 am
(Link)
Gaušanās ir viņas specialitāte. Viņu jau pirms pāris gadiem iedēvēja par Vaimanbergu.
[User Picture]
From:[info]snark
Date:June 6th, 2017 - 10:47 am
(Link)
Starp citu, es biju palaidis garām šīs te fineses:
«Krustiņš» jāzīmē kā kapu krusts, nevis «x», un nosvītrojot nedrīkst aizskart «krustiņa rombu», citādi biļetens nebūs derīgs – «mašīna» to nevarēšot izlasīt.


Tā ir pamatīga cūcība, ja tā tiešām ir.

Un šis te arī izskatās pēc nepamatotas prasības:

Bez tam, ja seko CVK videoinstrukcijai, nedrīkst locīt vēlēšanu zīmi (pirms ievietošanas aploksnē), lai gan CVK piedāvāja tieši maza formāta aploksnes, nevis sarakstu formātam atbilstošas aploksnes, kurās bez locīšanas, manuprāt, to vēlēšanu zīmi iespraust nemaz nevar.

[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:June 6th, 2017 - 11:10 am
(Link)
JA tā ir.

Tas, kā pareizi velkams krustiņš, tika sludināts visās reklāmās (vismaz tajās, kas sabtransā tika pārraidītas), tāpat arī uz plakātiem pie vēlēšanu iecirkņu sienām.

Par nosvītrošanu - pirmā dzirdēšana. Uz ātru roku gūglējot, nekas tāds (izņemot pašu Veinbergas rakstu) arī neatrodas.

Par to locīšanu - muļķības. Noskatījos to video, un tur nav teikts, ka locīt nedrīkst. Vienā ainā, kurā tiek stāstīts, ka vēlēšanu zīme jāievieto aploksnē, un aploksne pirms mešanas urnā jāaizlīmē, tiek rādīts, ka zīme tiek ielikta aploksnē nesalocīta - bet lai to interpretētu kā norādījumu, ka locīt nedrīkst, jāpieliek krietna tiesa iztēles. Galu galā, tajā video aploksne lidinās pa gaisu un iekrīt urnā pati no sevis - vai tas jāsaprot tā, ka nedrīkst aploksni aizskart ar rokām, vai?
[User Picture]
From:[info]snark
Date:June 6th, 2017 - 12:51 pm
(Link)
Nu labi. Es to krustiņa vilkšanas instrukciju biju palaidis garām pilnībā, un labi, ka intuīcija lika vilkt no stūra uz stūri, lai gan principā būtu jābūt vienalga, kā to krustiņu vilkt, jo īpaši, ja biļetenu apstrādā cilvēki.

Taču man pietrūkst balsošanas mašīnu ar tačskrīnu un lieliem uzrakstiem.


[User Picture]
From:[info]krii
Date:June 6th, 2017 - 04:13 pm
(Link)
«Krustiņš» jāzīmē kā kapu krusts, nevis «x», un nosvītrojot nedrīkst aizskart «krustiņa rombu», citādi biļetens nebūs derīgs – «mašīna» to nevarēšot izlasīt.

Nē, tā nav. LOL. CVK mājaslapā instrukcijas iecirkņu komisijām arī ir publicētas.
Skeneris fiksē jelkādu atzīmi, kas ir krustiņam paredzētajā vietā. Par derīgu tiek uzskatīts jebkurš krusts, kura līnijas krustojas romba iekšpusē, neatkarīgi no tā, vai tas aizskar, vai neaizskar romba malas.

Ar zīmju locīšanu/nelocīšanu diemžēl CVK gan ir instrukcijā bijusi neprecīza attiecībā uz Rīgas pašvaldību, kurā kandidātu skaita dēļ (līdz 63) vēlēšanu zīmes ir lielākā formātā un ir jāloka. Pārējās pilsētās/novados jāloka nav.
[User Picture]
From:[info]uldy
Date:June 6th, 2017 - 11:17 am
(Link)
Krustiņus nelasa mašīna automātiskā režīmā - visus biļetenus saskaņē un tad komisija pa vienam iet cauri un atzīmē ar peli - vai ir krustiņš vai svītrojums un balsojot izlemj par strīdīgajiem gadījumiem - kad krustiņš ir pāri rombam (skaitās) vai arī krustiņa vietā ķeksis (neskaitās). Tāpat ar svītrojumiem - jo dažs liek mīnusu, cits pasvītro, cits pareizi nosvītro.
Esot klātienē un vērojot vēlēšanas galvenā aizdoma ir tikai par to iepriekšējās balsošanas kasti - kāpēc to nevar tikpat labu kā vēlēšanu dienas kasti izmantot. Dīvaini, ka tiek izmantotas dažādas kastes, no kurām viena ir ar potenciālu ievainojamību...
[User Picture]
From:[info]krii
Date:June 6th, 2017 - 06:08 pm
(Link)
Kastes ir dažāda lieluma - pārvietojamās ir mazākas, lai ar tām būtu vieglāk doties apkalpot vēlētājus to atrašanās vietā. Iepriekšējā balsošanā arī izmanto mazākās kastes, tāpēc ka jāapkalpo mazāks vēlētāju skaits.

Daži izvēlas vērst uzmanību uz to, ka lielās urnas, kurās nonāk vairāk nekā 3/4 balsu, ir acīmredzot drošas (par tām pagaidām nav saņemtas sūdzības pat no vishistēriskākajiem paranoiķiem, šķiet, ka pat no Krišjāņa Feldmaņa nē, un tas ir pārsteidzošs rādītājs.) Savukārt, tie, kam vajadzīgs saskatīt ārpasaulē projekciju pašu murgainajām idejām, uzpūš ziloņus un bārstās absurdām apsūdzībām.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:June 6th, 2017 - 12:50 pm
(Link)
Tā Veinberga nav gadījumā tā zviedru latviete, kas ļoti mīl migrantu izvarotājus un teroristus? Atceros sievieti ar tādu uzvārdu reportējot no swedistānas kaut kad senākos laikos, bet neesmu pārliecināts vai tā ir tā pati.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:June 6th, 2017 - 01:09 pm
(Link)
Ņemot vērā, ka tavi kritēriji "migrantu izvarotāju un teroristu mīlēšanai" ir jebkas, kas neietver sevī zobu griešanu un sienu būvēšanu gar robežām, nudien nemācēšu atbildēt.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:June 6th, 2017 - 02:16 pm
(Link)
Tev šķiet ka rūpēties par savu un savu tuvo izdzīvošanu ir ''zobu griešana''?
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:June 6th, 2017 - 02:29 pm
(Link)
Netēlo nu, ka nesaprati.