kihelkonna - mazmurkšķa un mazaķa hronikas. [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazmurkšķa un mazaķa hronikas. [29. Mar 2011|06:07]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
kādā rītā pirms dažām dienām. mēs ar senci gultā dzeram kafiju un prātojam, ko gan mz dara, ka nav ne redzams, ne dzirdams. izlaista un izpļeckā kādu krūzīti? izrauj kafijas automāta štepseli? lien lielajā podā? eju skatīties - nē, viņš vannas istabā pie izlietnes ēd ziepes. protams, mm nekad neēda ziepes, nelīda podā un nerāva kafijas automāta štepseli un nevienu citu štepseli arī ne, un nerāva krūzes no galda malas. kad tā padomā, ziepes ēda arī Gundegas otrais bērns, bet Laimas otrais bērns dārzā ēda gliemežus. kad es tā mēģinu iedomāties visas tās man zināmās mātes, kam divi bērni ar nelielu vecuma starpību un kas pirms apbērnošanās strādājušas izglītības vai pētniecības iestādēs, viņām visām pirmie bērni ir baigie intelektuāļi, super labi uzvedīgie bērni, kas vispirms domā un tad dara, bet otrie bērni ir praktiķi, eksploreri un tādi, kas pie izdevības ēd vai nu ziepes vai gliemežus (te nedomāju padomjlaiku bērnus, jo tad mātei dažus mēnešus pēc bērna dzimšanas bija jāiet strādāt). bet par to citreiz.

vēlāk mz devās pie zemā galda un izmētāja visas uz tā atrodamās rotaļlietas. atceros, līdzīgi savulaik uzvedās mz brālēns Mazjānis. es tad neko neteicu, bet padomāju, ka mans bērns (mm) jau nu nekad neko šitik muļķīgu nedara. toties tagad skatījos un priecājos, kādu attīstošu nodarbi mans bērns izvēlējies un cik graciozi viņš tos klucīšus met.

kad piedzimst pirmais bērns, tad tā defolti - sieviete kļūst par māti, daudz kas nebijis, uķi puķi, bet visumā diezgan prognozējamas pārmaiņas. kad piedzimst otrais bērns, ieslēdzas izdzīvošanas režīms. menedžments un loģistika. kad divi bērni reizē kliedz, pie kura skriet vispirms un kuru atstāt bļaut?

mm ieradās sev rezervētajā pasaules centrā. mz visu laiku dzīvo tā kā fonā un starp citu. viss jau apmēram zināms, kas viņam vajadzīgs, galva nav jālauza. bieži ir jālauza galva par mm lietām - nu tur šmotku izvēle, to neēd un šito neēd, dārziņa negribēšanas periodi, tāda krīze un šitāda krīze. kamēr ar to nodarbojos, mz eksistē man uz rokām vai pieķēries pie biksēm. iespējams, labākais veids, kā augt bērnam.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]up
Date:29. Marts 2011 - 08:58
(Link)
es varu tikai piekrītoši māt ar galvu. pie mana pirmā bērna man nevienam skapītim nebija durvis jābloķē, jo, ja viņš arī kādu atvēra, tad inteliģenti aplūkojis tāpat aizvēra. ar šo bērnu man ir aizpogāts viss, ko vien var aizpogāt, un nupat jau viņa var arī tos klipšus attaisīt un visu izkraut un izvazāt. par netīro veļu, kas pati izkāpj no veļasmašīnas un izklīst pa visu pirmo stāvu, es nemaz nerunāju. un vēl viņa kaislīgi ēd kaķu barību (vienā rokā nesot bļodu, kā popkorna tūtu un tik pagrābjot) un papīra driskas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Marts 2011 - 09:09
(Link)
jāteic, ka tavējais ir vēl labāks par manējo :D
jeb mums mājās nav kaķa :D
bet viņam laikam organismā trūkst kādas vielas, tādēļ neatturami gribas laizīt mazmurkšķa gumijas zābakus :D

un par pirmo vecmāmiņa ar apbrīnu teica - kā tu iemācīji viņai neraut galdautus un citus pārklājus :D
[User Picture]
From:[info]up
Date:29. Marts 2011 - 09:13
(Link)
zābaku laizīšana ir topā arī šeit, un man pat bail domāt kādos apmēros tiks ēsta zeme, kad tā atkusīs :D jo ārā ejot viņa lasa un ceļ pie mutes zaķu spiras (pagaidām es esmu paspējusi pārtvert)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Marts 2011 - 09:20
(Link)
man ir ļoti paveicies - mz vēl nestaigā. cerams, ka līdz staigāšanai mazliet pieņemsies prātā!
[User Picture]
From:[info]up
Date:29. Marts 2011 - 09:30
(Link)
nu, manējā zaudēja pacietību pārvietoties rāpus 9,5 mēnešos. tā kā šobrīd viņa var noskriet vecākus...nu tu manu domu saprati
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Marts 2011 - 11:55
(Link)
sapratu :D
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:29. Marts 2011 - 12:18
(Link)
Kā nestaigā? Mans bēbis pirms divām nedēļām piecēlās, pagājušajā nedēļā sāka sāniski un pieturoties tipināt gar gultas malu (dīvāna malu, galdiņa malu), šonedēļ sāks iet ar.
Bet otrajiem bērniem tā ir jā.Man gan mama, gan tētis, gan otra puse ir otrie bērni - un viņiem vienmēr ir sajūta, ka viņi ir tā starp citu un pakārtoti kādam citam. Es esmu pirmais (un vienīgais) bērns, man ir pavisam cits skats uz sevi un uz dzīvi, es viņus visus trīs reizēm nesaprotu.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Marts 2011 - 13:14
(Link)
par otrajiem bērniem - mani bērnībā sauca nevis vārdā, bet par "māšeli" un tas man vienmēr likās gandrīz kā "piedēklis" vai "asistents". bet visgrūtāk esot otrajiem bērniem trīsbērnu ģimenēs, jo viņi nepaspējuši kļūt par pasaules centru jau ir spiesti atdot pozīcijas.

par staigāšanu - protams, mz staigā turoties gar mēbelēm, tā viņš staigā jau kādus 4 mēnešus. pie mums par staigāšanu sauc patstāvīgu staigāšanu un rāpošanas atmešanu. mz kājām ir distonija (sk http://klab.lv/users/kihelkonna/200610.html beigas) un tāpēc viņam tiek prognozēta vēla staigāšana. bet gan jau viņš iekavēto iedzīs, jo ir kustīgs.

hm, varbūt daudzonība ir pielāgojums, kā otrie bērni piespiež vecākus iedziļināties viņu unikālajās personībās. kamēr es nepamanīju, ka mz ir tik atšķirīgs (muzikāls), es vispār par viņu daudz galvu nelauzīju.
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:29. Marts 2011 - 13:25
(Link)
Mana māmiņa ir tāds vidējais bērns no trim, un visu mūžu ar šo sajūtu cīnās. SO. atceras, kā viņam vienmēr tikušas brāļa vecās mantas un drēbes un brālis, spēdams labāk runāt, vienmēr melojis vecākiem.
Ir tā dauzonība pielāgojums - S.O. ir par brāli trīs gadus jaunāks, brālis bija teicamnieks un teorētiķis, S.O. - reālās dzīves pētītājs un sportists.
Nesen kaut kur lasīju ar, ka otrie bērni daudz ātrāk iemācās, piemēram, smaidīt (un darīt blēņas) – lai piesaistītu uzmanību. Un kas gan var viņus par to vainot? :)

[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:29. Marts 2011 - 15:17
(Link)
tevi lasot atcerējos, kaut kur lasīju, esot tāda statistika par pasaules 8 varenākajām baņķierēm sievietēm - viņas visas augušas ģimenēs bez brāļiem. bet tas jau laikam cits gadījums. mjā, par šo man būs jāpadomā; mz pašlaik valkā rozā zeķubikses ar puķītēm (tās pašas, ar kurām reiz iekaustīju lauleni). mz gan smaidīja vēlāk par mm.