juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-09-08 11:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nu jā. Šeit ļoti vajadzētu marksisma update. Tas jau it kā paredz neapturamu tehnoloğiju attīstību, kas galu galā radīs sociāli ekonomiskaa pārmaiņas. Bet varbūt viņš neparedzēja reakcionāro spēku iespēju apturēt šīs tehnoloğiskās pārmaiņas. Resp., reakcionāro spēku pretošanos sociālām pārmaiņām apturot tehnoloğisko kanālu, kas iespējo šādas pārmaiņas.

Resp., kā teorija aplūko konservatīvas, reakcionāras sabiedrības? Varbūt tādas nevar būt, ja blakus ir konkurējoša sabiedrība.

...

Lai tītars domā, es tomēr ticu, ka cilvēki/sentienti izvēlēsies labāko ceļu tik un tā un teoretizēšana lai paliek tiem, kas ar to maizīti pelna.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]juvenal
2023-09-10 16:42 (saite)
Dažādi filosofi par cilvēku ir teikuši, ka viņš ir sociāls dzīvnieks vai spēlējošais (ludens) cilvēks. Bet vai tiešām sacensība, cīņa, konkurence ir tikpat fundamentāla cilvēka īpašība, kā sociālums un spēle? Nezinu.

Cīņu radīja:
- ierobežotie resursi;
- vajadzība darīt darbu, kurš nepatīk vai vēlēšanās darīt darbu, kurš patīk vai kurš padodas labāk. Tad otrs ir jāpiespiež darīt nepatīkamais. PIem., jāuzliek cietumsodu spaidi un jāsūt otrs cilvēks karot;
- kā jau teica - tad cīņa par labāko partneri.

Bet šie nosauktie apstākļi ir precīzi tas, kas raksturo ne-ideālu pasauli. Kurā valda trūkums, ekspluatāciju un kurā cilvēks nevar attīstīt savu potenciālu, lai satiktu sirdsdraugu.

MI var atrisināt ekstrakcijas/reciklēšanas darbus un pārējos darbus. MI tātad var atrisināt arī resursu trūkumu cilvēku attīstībai. Un tālāk - ideālākā pasaulē - mēs taču gribam medicīnu, kas dotu iespēju katram cilvēkam būt veselam un labi-jūtošamies. Tādam, lai uz viņu būtu prieks skatīties un būtu prieks veidot attiecības.

Lai būtu labs vīrietis, vajag resursus, bet nemaz ne tik daudz. Medicīnai ir vēl jāpastrādā, lai nodrošinātu, ka visi vīrieši ir slaidi un bauda sportošanu un lai arī pamatlīdzekļi (fixed assets) ir kārtībā, bet tas pieder pie pasaules, uz kuru tiecamies. Mēs taču to novēlam otram, vai ne? Mākslu pasaulē laikam ir smalkās līnijas, bet nedomāju, ka pārējā pasaulē matching un mating ir tik sarežģīts process, ka tur būtu nezkādas cīņas, kas būtu jāvispārina labā un ļaunā jēdzienu līmenī.

Bez tam. Mūsdienās taču šūnu pārporgrammēšanas un gēnu terapija runā gan par uni-baby (bērns no viena vecāka), gan arī ne-ideāla pēcnācēja uzlabošanu. Resp., kas matching procesā nogājis greizi, to izlabot vēlāk.

Protams, te atkal ir jautājums par naudu. Vai mēs priecājamies, ka otrs cilvēks ir iedzīts stūrī un no viņa var ekstrahēt maksimumu par labu veselību vai labu izglītību. Vai arī ir kooperējoša vērtību apmaiņa.

---
Un par izglītību. Laba izglītība joprojām saistīta ar cilvēkiem. Tieši tāpēc visā cilvēces vēsturē ir tikai dažas grāmatas par komponēšanu (es nedomāju harmoniju, instrumentāciju vai mūzikas teoriju) un viss pārējais tiek nodots kompozīcijas klasēs un meistarklases. Tas pats ar čella tehniku, utt Ir youtube video un daži pat ļoti labi. Tomēr... Tas pats arī vismaz dažās eksaktajās zinātnēs. Un šie cilvēki ir ierobežots resurss. Bet ChatGPT līdzīgas tehnoloģijas ļoti palīdz un varētu risināt šo šauro vietu.

(Atbildēt uz šo)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?