juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-03-11 03:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kā jau leitestos tika minēts, tad šodien ir 3 drūmas ziņas:
1) SVB banka ir nodota uzraudzībā un šajā nedēļas nogalē tai laikam meklē pircēju;
2) Irāna un Saudi Arābija ir panākušas sadarbības atjaunošanu un tas rada riskus, ka Krievija, Ķīna, Irāna, Saudi varētu veidot kopīgu bloku;
3) Krievija palaidusi uz Ukrainu virsskaņas raketes un tās pašreiz nav iespējams pārtvert.

Pa punktiem.

1) Jocīgi, ka par šo ziņu nebija agrāk. Līdz pat pēdējām dienām daudzām bankām akcijas un paziņotā peļņa bija rekordaugsta. No otras puses var saprast, ka naudai bija jāsāk plūst no bankām, no depozītu kontiem prom. Pirmkārt - inflācija apēd uzkrājumus. Otrkārt - ir jēga slēgt depozītu tagad, lai tūlīt pat ieguldītu augstākas likmes depozītos vai obligācijās (šis varētu būt iemesls, kāpēc LV bankas neceļ depozītu likmes). Un no otras puses bankām var parādīties problēmas izmaksāt depozītus. Tad bankām ir jāpārdod parādzīmes, kuru cena ir kritusies (jo procentu likmes aug) un ir jāiegrāmato zaudējumi. Ja vēl augošo procentlikmju dēļ kredītportfeļi sāk škobīties, tad arī tur jāgrāmato zaudējumi un šādus kredītportfeļus arī nevar pārdot piespiedu kārtā, lai finansētu aizejošos depozītus.

SVB gadījums gan ir samērā īpašs, jo laikam viņu izsniegtie aizdevumi bija nevis pret NĪ un parastiem uzņēmumu kredītiem, bet aizdevumi vairāk bija stārtupiem un varētu būt grūtības kaut ko tādu nodot citiem, ja nu pēkšņi vajag naudu depozītu izmaksai.

Jebkurā gadījumā morāle šeit ir tā, ka tehnoloģiju laikmetā ir nejēdzīgi inflāciju apkarot ar procentu likmju celšanu. Tā vietā bija jāidentificē šaurās vietas ekonomikā un jāinvestē produktivitātē. Vai nu tie būtu bāzes resursi, vai čipi, vai transporta jaudas, vai cilvēkresursu/inteliģences kapitāls, kas nepieciešams jaunu tirdzniecības kanālu radīšanai, lai lielveikalu tīklos neuzkrātos rekordpeļņas.

2) Irānas un Saudi vienošanās un sadarbība ar Ķīnu uztrauc tos Rietumu cilvēkus, kas ir atkarīgi no naftas un kuriem trūkst ambīciju attīstīt tehnoloģiju kompetences Rietumos, lai pārspētu Ķīnas R&D (PA) investīcijas.

Ļoti labi, ka bloks ap Ķīnu nostiprinās. Tā būs laba motivācija Rietumiem beidzot saņemties un investēt gan tehnoloģijās, gan cilvēkos, kuri atttīsta šīs tehnoloģijas. Un papildus grūdiens Eiropai, lai tā investē MI. Pa ausu galam nācies dzirdēt, cik lēnu Eiropai sokas ar digitālo pavadzīmju obligātu ieviešanu un kādi ir termiņī. Tas ir izsmiekls Eiropai, ja pretī liek tam, kā koda sintēzes attīstas ik pa nedēļām. Ir runas par to, ka jaunnedēļ būšot arī GPT-4.

3) Šis ir vēlviens sauciens Rietumiem atmosties un investēt tehnoloģijas. Šoreiz directed energu weapons, kas kā reizi ir par šādu virsskaņas ierožu notriekšanu. Protams, pašiem savas raketes arī jāatīsta.

Tātad, galu galā arī šī ziņa ir laba ziņa, jo mudina rīkoties.

Viss ir pašu eiropiešu un rietumnieku rokās. Vai turpinām wokes un kultūrkarus un zvēra konkurenci, kas ļauj stiprākiem iedzīvoties uz to, ka vājākiem liedz attīstību un noved tos ekspluatācija. Vai arī tomēr ir solidaritāte un kopīga izaugsme savai drošībai un labklājībai.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]resort
2023-03-11 10:54 (saite)
1) Bija agrāk. Pirms mēneša Džims Krāmers TV slavēja cik zajebis būtu viņa skatītājiem pirkt SVB. Un Džims, kā visiem zināms, ir agrāk raudājis atvainodamies, ka kļūdījās. Reāli, kuram negadās, it sevišķi ietekmīgam melim un krāpnieka garoziņu.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?