juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-09-01 19:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ļoti īsi - kapiālisms bija nepieciešams un attaisnojams (tieši tā - attaisnojams; nav teikts, ka labs) tik ilgi, kamēr tas attīstīja produktīvos spēkus, gāja uz priekšu.

Šis nedēļas The Economist ir raksts par to, ka Rietumu AI doomers ir idevies panākt, ka Ķīnas vadība arī kļūst doomers. Līdz šim Ķīna uzskatīja, ka MI attīstības ierobežojumi tai traucē konkurences cīņā ar Rietumiem, bet tagad abas puses ir pieņēmušas, ka MI attīstība var būt bīstama.

Kapitālisms visu uzskata par cīņu. Tāpēc tas arī MSI aģentu uzskata par konkurentu un cīnītāju. Kapitālisms nevar iedomāties neko citu. Ja iet uz postkapitālismu, tad cilvēkiem un MI ir kopīgi jāmācās būt labiem, solidāriem, risināt vienam otra vajadzības un sadarboties un nevis savstarpēji cīnīties. Šādā iekārtā rodas labi MSI un šādā ietvarā ir vajadzīga tikai uzraudzība un pārvaldība. Šādā ietvarā nav jābremzē tehnoloģiju attīstība.

Un tieši tehnoloģiju attīstību bremzēt tagad ir sācis kapitālisms (OpenAI detalizē, kādus testus un apmācības pieejas tas lieto, lai detektētu katru mazāko MI aģences un apziņas izpausmi un lai to nokautu pašā saknē - pat tad, ja iegūst suboptimālus modeļus - ar mazākām spējām un lielāku enerģijas patēriņu) - bailēs no paša konsekvencēm un sekām. Tas nozīmē - ka kapitālisms savu uzdevumu ir izpildījis un pabeidzis.

Daži saka, ka cīņa esot dabīga, jo tā virza evolūciju. Jā, tā līdz šim bija, ka evolūcija bija neapzinīga. Tā bija sāpīgs un dārgs mēģinājumu-kļūdu process. Tagad matemātika pēta un paredz un modelē emerdžensi un kompleksās sistēmas un tas nozīmē, ka apzinīgās būtnes evolūcijas procesu ņem savās rokās un padara apzinīgu un uz labumu vērstu. Un noņem no evolūcijas procesa sapīgos cīņas un kļūdu momentus.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]divas_zosis
2024-09-01 23:23 (saite)
Exactly.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]apokaplis
2024-09-02 00:25 (saite)
cerams, viņš šīs zināšanas sāks likt lietā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?