extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
Tā ir, visā pasaulē tagad ir piegādes ķēžu krīze, jo viss bija optimizēts uz tūlītējo, bez rezervēm (“just intime”).

Senioru nevakcinācija, protams, ir galvenais iemesls.

Bet attiecībā uz veselības aprūpi man šķiet, ka tā ir milzīga kļūda rezervē neturēt nekādu kapacitāti. Es jau uz pirkstiem paskaitīju, ka Latvijā ir ap 8000 ārstu, no viņiem varbūt kādi 2000 ir slimnīcās. Katrs ārsts vidēji var uzturēt 10 pacientus, tātad mums ir kaut kur 20000 regulāri pacienti (ambulatori vai stacionāri). Ja 1500 (mazāk par 10% pieaugums) pacientu pieplūdums var paralizēt sistēmu, tad tomēr tas nav normāli.

Ir lietas, kur valdības tur daudz lielāku rezervi – piemēram, lauksaimniecībā. Reizēm ir tā, ka zemniekiem valdības neizdarības dēļ pat piens ir jālej laukā. Un ja kādā valstī ir neraža un ievāc par 20% mazāk graudu vai citu produktu, tad tas varbūt nedaudz atsauksies uz cenām, bet neradīs badu.

Pārtika ir primāra, bet kāpēc lai veselības aprūpe arī nebūtu nozīmīga? Uzturēt 10% rezervi būtu tikai normāli. Ir īpaši jau tāpēc, ka itin visur ārsti ir pārslogoti, strādā pārāk daudz un ir lielākā stresā un bieži izdeg savā darbā. Par to liecina arī tas, ka ārsti smēķē biežāk nekā caurmēra populācija.

Ir vajadzīgas nopietnas reformas šajā ziņā.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?