Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2021-06-18 06:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
sj
Sacēlās jautājums:

pamanīju citātu:
„Nav iespējams dabūt darbiniekus,” teic kāda uzņēmēja. Viņa, protams, fiziska darba nebaidās un pati šobrīd strādā sava uzņēmuma cehā. „Bet mums taču ir bezdarbs – kādi deviņi procenti!” - es iebilstu, jo nevaru saprast, kā tas ir – darbinieku katastrofāli trūkst, bet plosās bezdarbs! Cilvēki taču nekur nav pazuduši! „Tu gan esi jocīga,” saka uzņēmēja, „visiem taču ir pabalsti. Un kāpēc jāstrādā, ja var saņemt pabalstu un nestrādāt? Turklāt tagad ir vasara, būs ogas un sēnes – tas ir papildu ienākums. Tāpēc es tagad strādāju cehā – viena par pieciem.” Izrādās, tas, kas labi gribēts, reizēm pārvēršas savā pretmetā un paliek par absurdu. Tad jau sanāk, ka mums tas kovidbezdarbs augs un augs... Izdevīgi taču.

īpaši iepatikās šī frāze:
„visiem taču ir pabalsti. Un kāpēc jāstrādā, ja var saņemt pabalstu un nestrādāt? Turklāt tagad ir vasara, būs ogas un sēnes – tas ir papildu ienākums.”

Jautājums: Kas ir tie visi, un kas tie par pabalstiem LV, kurus var saņemt neierobežotu laiku?

Cik atceros, sezonas strādniekiem un tiem, kas neilgi strādājuši, bezdarbnieka pabalsts nepienākas, paldies izmaiņām likumdošanā. Un arī paša bezdarbnieku pabalsta saņemšanas laiks un apjoms tika samazināts šīs brīnišķīgās Kariņa valdības pirmssākumos.
Kādi vēl pabalsti ir saņemami neierobežotu laiku?
Vai invaliditātes? Turpināt 2.grupas invalīdiem katru otro gadu "uzspiest" 3.grupu?
Vai atbalsts maznodrošinātajiem, kas katrā pašvaldībā atšķiras, un nav garantēts? Laukos tā var būt malka, pārtikas paka, īres kompensācija.

PS Vai tas ir slēpts priekšlikums uzlikt papildus nodokli ogu un sēņu lasītājiem? Atcelt esošo beznodokļu slieksni 3000Eur gadā?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)

?
[info]jan09
2021-06-18 10:13 (saite)
Paziņas teiktajam neticu, iemesls seko:

5.pants. Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu
(1) Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam (turpmāk — iemaksas bezdarba gadījumam) ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

(2) Ja par bezdarbnieku pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas iemaksas bezdarba gadījumam nav veiktas vai ir veiktas mazāk nekā 12 mēnešus un ja tās ir veiktas vai bija jāveic arī par periodu pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ņem vērā iemaksas bezdarba gadījumam par pēdējo 16 mēnešu periodu pirms pabalsta pieprasīšanas dienas, ja ir ievēroti pārējie šā panta pirmajā daļā minētie bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas nosacījumi.

Atkāpei:
Man pazīstami selekcijas un izmēģinājumu stacijas lauksaimniecības sezonas darbinieki zaudēja tiesības uz "ziemošanas" jeb bezdarbnieka pabalstu 2000o sākumā, pēc likuma izmaiņām vairs nekvalificējās normai 12 no 16.

Par Covid ieviestajām izmaiņām neizteikšos, jo:
- meesmu izlasījis izņēmumus,
- bezdarnieka pabalstam vispirms ir jākvalificējas, skatīt likumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ?
[info]begemots
2021-06-18 11:07 (saite)
paziņas teiktajam var mierīgi ticēt - viņai nav nekāda iemesla melot.

var droši neticēt manai interpretācijai par to, kāpēc tā notiek. jo viņa pati neko par bezdarbniekiem neteica, vienkārši smējās par faktu, kā cilvēki nāk.

pats strādāju loģistikas uzņēmumā un redzu, ka noliktavās cilvēki nenāk, vai atnāk pastrādāt uz neilgu laiku un pēc tam atkal sāk nestrādāt. kāpēc tā notiek, nezinu, bet iespējams ir kādi caurumi likumos.

tāpat protams un pa brīdim ir darbinieki, kuri atnāk un teju uzreiz ilgstoši saslimst. slimības laikā viņus atlaist nevar (vismaz līdz nesenam laikam nevarēja), bet darbavietas stāžs viņiem laikam gan iet.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?