Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2020-05-21 16:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
dp
dienas prieks (vai izbrīns):

- Tagad jums ir 43 gadi, savam mājoklim nekad nenopelnīsiet. Cilvēki pamatskolas izglītības slazdā.
https://www.la.lv/pamatskolas-izglitibas-slazda
---> kāds tam sakars ar izglītību? Zinu skolotājus, ar maģistra grādu, un padsmit papildus kursiem, kas arī savam mājoklim nekad nenopelnīs, pat ar 2ām slodzēm un privātstundām.
Izdegs gan, jau pirms 50it (un izdeg, diemžēl)...

- autovadītājs, kurš vakar Ķengaragā bija iesaistīts sadursmē ar trolejbusu pie stūres atradies krietnā reibumā, turklāt jau pirms 20 gadiem pieķerts braucam dzērumā.
---> jā, jā, un pārkāpis ātrumu pirms 30 gadiem, un šņaucis degunu pionieru kaklautā pirms 40 gadiem! Interesanta morāle, dažiem sodāmība dzēšas, dažiem vispār to neņem vērā, bet dažiem velkas līdzi visu mūžu.

- “Zemnieku saeimā” atgādināja, ka pērn melleņu audzētava Jelgavas novadā, nodrošinot labus sadzīves apstākļus, gribēja pieņemt darbā 120 vietējo cilvēku, taču izdevās nokomplektēt vien 50 darbinieku.
Tādējādi darbaspēka trūkuma dēļ 40% ražas gāja bojā, bet saimniecības neiegūtie ieņēmumi veidoja apmēram 200 000 eiro.
Nevienam vietējam darba meklētājam darbs netiek atteikts, bet viesstrādnieki ir garantija, ka būs vajadzīgais strādnieku skaits,”
https://laukos.la.lv/lauksaimnieki-aicina-atlaut-viesstradnieku-ievesanu-no-tresajam-valstim
---> tā vietā, lai maksātu strādniekiem vairāk, īpašniece izvēlējās to nedarīt, sapūdēt ražu uz lauka un ciest zaudējumus.
Piemērs no UK: izmantoja lēto darbaspēku - izsmēla sausu Poliju, izsmēla LV un LT, tagad smeļ RO un BG. Ar interesi gaidu rudeni - dēļ vīrusa pizģec ir pienācis vēl pirms Brexit.
Interesanti, kad pienāks nākošais zģecs, ar algu celšanu pārtikas (un ne tikai) nozarē, un cik maksās pārtika rudenī un 2021, vai netālā nākotnē.
Starp citu, pavīd info, ka UK fermeri izvēlas neņemt darbā vietējos.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]tipa75
2020-05-21 20:50 (saite)
Kāpēc UK fermeri negrib ņemt darbā vietējos?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]str
2020-05-21 21:42 (saite)
drīzāk- vietējie neiet strādāt. tāpat kā pie mums- neatrod jau tos darbiniekus laukos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

...
[info]jan09
2020-05-22 10:06 (saite)
Vietējie laikam neļaujas lopiskai attieksmei.
Ja nopietni, gan jau tas pats kas LV - lai tiktu uz darbu, vajag transportu (auto, degviela, laiks ceļā); dzīvošana uz vietas nav domāta bērniem/ģimenēm, alga maza/darbs smags - kurš vietējais to ilgi izturēs?
No fermera puses - kam vajag problēmas ar nepārtrauktu darbinieku maiņu? Ar viesstrādniekiem vieglāk - atbrauca, sezonu sirsnīgi pastrādāja, un aizbrauca. Jau 15 gadus tā, pieraduši bija, domāja, ka mūžīgi, nu sāk mosties ;)
Stc, pats atceros bļāvienus "ātrāk, ātrāk" un līniju uz 100% ātruma manā fermas sezonā - meitenes bieži raudāja vakaros. Vai kantori, kur visur kameras, un pat minūti nedrīkstēja papļāpāt ar kolēģi...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?