Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2019-07-12 07:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
dr
dienas raksts:

https://nra.lv/ekonomika/latvija/286174-ekonomists-oslejs-naudu-mes-varam-nopelnit-arpus-latvijas.htm

***Sabiedriskā ēdināšana ir luksusa patēriņa forma. Mēs varam ļoti mierīgi iztikt bez restorāniem un uzsmērēt sviestmaizes mājās. Vispār neredzu iemeslu, kāpēc mums būtu jāatbalsta sabiedriskā ēdināšana? Uzskatu, ka vienīgās nozares, kuras ir jāatbalsta, ir tās, ar kurām mēs pelnām, nevis patērējam. Naudu Latvijai ienes ražojošās preču un pakalpojumu nozares, kuras vērstas uz eksportu.
***Latvijā ir vairāki sekmīgi piemēri. Tie ir Ventspils, Smiltene, Valmiera, kaut kādā ziņā arī Jelgava. Šīs ir pilsētas, kuras ir sistemātiski ieguldījušas rūpniecības infrastruktūras attīstībā. Piemēram, Smiltene ir rūpējusies, lai objektiem tiktu pievilkta elektrība, Ventspils ir būvējusi rūpnieciskās ēkas, kurās pēc tam izvietot ražošanas uzņēmumus, lai tie pārceltos uz Ventspili. No ekonomikas teorijas viedokļa ir pētījumi, kuri rāda, ka privātais bizness, no vienas puses, uzņemas risku, bet, no otras puses, piemēram, es kā uzņēmuma vadītājs uzņemos risku, bet vienlaikus nepārtraukti domāju, kā varētu sev risku samazināt. Tāpat jau tas, ko es daru, ir riskanti, un, ja varu kaut kā noņemt risku, tad tas ir tas, uz ko tiecos. Rūpniecisko ēku izbūve, lai es varētu šīs ēkas īrēt un man nebūtu tās pašam jāpērk, ir būtisks riska samazinājuma veids. Man nav jāiegulda ēku būvniecībā. Tas man būtiski samazina ražošanas risku. Tas pats attiecas uz elektrības pievadi. Šāda risku noņemšana ir ļoti svarīga, kad izvēlos, kur man ieguldīt. Tas ir iemesls, kāpēc Ventspilī vai Smiltenē ir izdevies piesaistīt rūpniecības uzņēmumus. Mums šobrīd ir atsevišķas pašvaldības, kuras pašas ir sapratušas, noorientējušās, izdarījušas un attīstījušās. Par Ventspili vēl var teikt, ka tā atrodas pie ostas, pie jūras, rietumu krastā, bet Smiltene vispār atrodas kaut kur nekurienes vidū. Vienalga tā ir spējusi to panākt, tāpēc uzskatu, ka ikviena pašvaldība var to paveikt. Tāpat uzskatu, ka valstij ir skaidri jādod pašvaldībām uzdevums rīkoties līdzīgi, kā rīkojas Smiltene. Jāpiešķir papildu līdzekļi, jo tām pašām tādu līdzekļu nav. Jāaizliedz būvēt peldbaseini, tā vietā jāuzliek par pienākumu veidot rūpnieciskos parkus un piesaistīt pie sevis rūpniecības uzņēmumus. Redzu, ka ārzemēs - vai tā ir Vācija vai Zviedrija - ļoti daudzi rūpniecības uzņēmumi tiek izvietoti ārpus Stokholmas, Berlīnes vai citām lielām pilsētām. Kaut kādos ciemos, mazpilsētiņās, kas atrodas 100-200 km no lielajiem centriem. Arī Latvijā šis varētu būt ļoti skaidrs ceļš, pa kuru iet. Investēt rūpniecisko ēku attīstībā, subsidēt, dotēt, lai Latvijas un ārvalstu uzņēmēji šeit attīstītu rūpniecisko ražošanu. Tādā veidā mēs atbalstītu tieši to sektoru, kuram ir bezgalīgas izaugsmes iespējas un kurš attīstoties varētu maksāt jebkura izmēra algas.***

/+ daudz
//Izbūvēt skolai jaunu sporta laukumu, uzlikt jaunu jumtu/logus, un pēc 3 gadiem likvidēt - tādi stāsti ir desmitiem, ja ne simtiem. (arī NBS ar šādu pieeju izcēlās, tur gan parasti bija kāda/as intereses apakšā).
///Tas ir tas, ko redzam UK, pašvaldībām pieder daudz industriālo ēku, ko iznomāt mazajam biznesam. Single unit no 60-70m^2, double unit no 120-150m^2, biznesa sākumam/hobijistiem neliek maksāt business rates (nodokli) par telpām.
Piem, NG18 single unit no pašvaldības maksā 200-300 p/m.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]di_wine
2019-07-12 13:36 (saite)
Kam te valdībā vispār interesē iedzīvotāji, ja nu vienīgi no viņu makiem sūkt naudu visos iespējamos veidos. Nevienam "neaiziet" domāšana, kā attīstīt ražošanu un vispār - kāpēc? It kā cilvēkiem tā nauda kokos aug.
Bet tas būvniecības burbulis jau ir vecs stāsts un ne pirmo gadu. Būvēs jebko un jebkā, ka tikai iepirkumi un naudas grozās. Par tiem pašiem peldbaseiniem - kas tik no tiešiem izpildītājiem nav dzirdēts, cik bezjēdzīgi lielas summas izgrūž! Un kam tad maksas baseins kaut kādā mazmiestā vispār interesēs, ja cilvēkiem reāli NAV naudas.
Tupums valda, jo tiek lobētas tikai un vienīgi atsevišķo, uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmo Lielo Zagļu un viņu izpildītāju/pietuvināto intereses.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2019-07-12 14:00 (saite)
Nu, tāda izbrīnīto laupītāju filozofija ieviesusies un nostabilizējusies:
"nu, palaupīsim gadus 4us, tad muksim", "nu palaupīsim vēl 4us, neviens neko nemanīja", "nu, lai iet vēl 4i gadi", utt, utjp...
Un nu jau tas ieviesies kā norma, deputāta krēsls kā biznesa plāns...
Vai tad VĒL nepietiek???

Sadarbība, kooperācija, domāšana gadus 20it uz priekšu - kas tā tāda?
"ooo, projekts, EU nauda, tad jau nav jādomā, to jau mēs nemaksājam!"

Un tad rodas tādas celtnes, kā sporta halle Kuldīgā, kas ir metru/pusmetru par īsu, lai varētu notikt Eiropas mēroga sacensības, ceļu degradācija no 4ām joslām uz 2ām, kā "atjaunotajā" Talsu - Stende ceļā un smagajiem neizbraucami apļi visā LV, "zelta" tilti, gājēju celiņi un apgaismojums nekurienes vidū utt.
Tā pazūd slēgtajās skolās un slimnīcās ieguldītie līdzekļi (jo slēdz viens kantoris, bet ieguldījumus plāno cits).

Un mūžīgie attaisnojumi - EU neļauj to vai šito! Vai tad vispār kāds ir sapratis, ar ko atšķiras ieteikums no prasības? Un padomāt ārpus rāmjiem?

Piem, vai kāds ir aizliedzis padomāt par kombinētu koģenerācijas staciju/ siltumnīcu/peldbaseinu? utt ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]di_wine
2019-07-12 15:37 (saite)
Manuprāt, tās ir nabadzīgas valsts sekas. Un tā arī valsts nekad nekļūs bagāta, ja notiks nepārtraukta zagšana, ja pie siles mūždien būs nevis intelekts, bet mantkārība. Tur neko nevar izdarīt. Mēs bijām un uz pasaules fona joprojām esam nabadzīgu cilvēku nabadzīga valsts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]jan09
2019-07-12 16:49 (saite)
Nabadzīgi pieredzē, domāšanā un attīstībā, diemžēl.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]di_wine
2019-07-12 17:42 (saite)
Jā, fakts. Par ko lielā daļa apvainojas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ;)
[info]iokaste
2019-07-12 19:36 (saite)
tā ES fondu nauda jau arī izkropļo situāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

interesanti
[info]jan09
2019-07-12 23:26 (saite)
Kādēļ tad citās valstīs neizkropļo?
Varu parādīt diezgan daudz objektus UK, kur klāt ir plāksne ar atzīmi par EU finansējumu.
un tās nav viesu mājas laukos, bet gan ražotnes, noliktavas etc...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: interesanti
[info]iokaste
2019-07-13 08:27 (saite)
nezinu kā ir čehijā, rumānijā un lietuvā.
bet droši arī tur brīva nauda piesaista cilvēkus, kurus interesē nevis attiecīgā nozare, bet nauda. un tas kaitē nozarei - neļauj strādāt tiem, kam tā interesē.

manuprāt ES fondi, tāpat kā jebkādi brīvo līdzekļu fondi traucē nozarēm brīvi un loģiski attīstīties. tāpat kā dopings sportam. es to vislabāk redzu pēc kultūras jomas, kuru nauda ir burtiski sastindzinājusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?