ieraksti iesaistītie iearhivētie par Iepriekšējais Iepriekšējais Nākamais Nākamais
Tulka / tulkotāja rokasgrāmata - Par pašnodarbinātību, autoratlīdzību un nodokļiem.
hekate
[info]iztulko
[info]hekate
Add to Memories
Tell A Friend
Par pašnodarbinātību, autoratlīdzību un nodokļiem.
Jūtos spiesta cilāt šo tēmu, kas daudziem no jums droši vien jau apnikusi kā rūgta nāve! Diemžēl VID lapā vispār neatrodu ne mazāko informāciju, un visur citur atrodu out-of-date informāciju, kā arī visnotaļ fragmentāru un bieži bien pat pretrunīgu info. Pie vida pati vēl negribu vērsties, lai nenokļūtu viņu redzeslokā priekšlaicīgi (ja nu kas :) ), un turklāt, saprotu, ka paši VID darbinieki bieži vien atbild to, kas nav gluži taisnība, jo īsti neiedziļinās. Tāpēc bezgala priecāšos un novērtēšu, ja uz maniem jaut. varētu atbildēt kāds Latvijā rezidējošs tulkotājs, kurš pats pašreiz aktīvi strādā ar vairākiem tulkošanas birojiem, LV un/vai ārzemēs!! 

1) Esmu strādājusi ar dažiem tulkošanas birojiem Latvijā uz autoratlīdzības pamata (es nereģistrējos vispār nekādās iestādēs. Tikai parakstīju ar firmu autoratlīdzības līgumu, viņi man atskaitīja ienākuma nodokli un viss. Es pati nekur nereģistrējos, neko pati nemaksāju un nekādas deklarācijas nekur neiesniedzu.). Pašlaik man paralēli tulkošanas aktivitātēm ir arī algots darbs Latvijā, par ko tiek kārtīgi maksāti visi nodokļi (IN un sociālais, saprotams). Vai varu cerēt, ka man viss norisinājies puslīdz likumīgi? Vai VID, vai arī VSAA var mani par kaut ko vajāt?

2) veiksmīgas, profesionālas un “laba zīmola” tulkotāja darbības izvēršanai Latvijā – vai lielākoties LV tulkošanas biroji strādā ar autoratlīdzības līgumiem un ar savām izstradātajām ikmēneša rēķinu formām, un parūpējas par nodokļu atvilkšanu, vai tomēr lielākoties no īsta tulkošanas profesionāļa tie vienkārši sagaida, ka saņems pašnodarbinātas personas rēķinu, kā no jebkāda cita pakalpojumu sniedzēja?

 3) veiksmīgas, profesionālas tulkotāja darbības izvēršanai ārzemju tulkošanas birojiem – saprotu, ka lielākoties tie sagaida, ka tulkotājs pats zina, ko dara, ir reģistrējies kā pašnodarbinātais savā valstī, un par saviem pakalpojumiem nosūta rēķinu, un pats nodarbojas ar saviem nodokļiem. Latvijā tulkošanu ar PVN neapliek, bet citās valstīs apliek (piem, Spānijā apliek), bet šādi rēķini, ja izdoti Latvijā, darbosies pēc Latvijas likumiem, vai ne? Vai starptautiskos rēķinos obligāti jānorāda PVN maksātāja numurs, nodokļu maksātāja numurs un tamlīdzīgas lietas? Vai es drīkstu sastādīt un nosūtīt rēķinu kā fiziska persona, ja neesmu reģistrējusies Latvijā kā pašnodarbinātā? Vai ir ārzemju tulkošanas biroji, kuriem nav svarīgi, vai tulkotājs savā valstī ir vai nav reģistrējies, ka tik nosūta kaut kādu rēķinu? Gribu saprast, kas ir tas minimums, ko no manis var prasīt ārzemju klients, lai varētu strādāt (un lai man samaksātu), neatkarīgi no manām attiecībām ar Latvijas iestādēm, kas klientam droši vien ir vienaldzīgi.

4) vēlreiz - pēc visām tām nodokļu reformām.. nu ir pašreiz spēkā  26% nodoklis un 15% attaisnotie izdevumi? + vai VSAA arī ir obligāti kaut kas jāiemaksā ?

Comments
str From: [info]str Date: 27. Decembris 2012 - 14:18 (Pastāvīgā saite)
1, 4)
Personai, kura ir darba ņēmējs un vienlaikus saņem arī autoratlīdzību (autortiesību un blakustiesību atlīdzību), ir tiesības izvēlēties: vai nu no autoratlīdzības (autortiesību un blakustiesību atlīdzības) ienākuma neveikt VSAOI, vai no autoratlīdzības (autortiesību un blakustiesību atlīdzības) ienākuma veikt VSAOI atbilstoši pašnodarbinātajiem noteiktajai likmei un kārtībai. Un nav svarīgi, vai strādā vienlaikus darba vietā, kur saņem arī autorpasūtījumus, vai citur.

Autoram, ja tas maksā VSAOI, tad minimālais objekts ir 200 lati, no mazākas summas VSAOI nemaksā. 2012.gadā likme ir 32,46%. Šos maksājumus tas veic līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam. Un šajā laikā iesniedz arī ziņojumu par obligātajām iemaksām.
chimera From: [info]chimera Date: 27. Decembris 2012 - 15:25 (Pastāvīgā saite)
1) viss čotka. ja ļoti gribi, vari maksāt sociālo arī no autoratlīdzības, bet galīgi nav spiesta lieta.
bengalaas From: [info]bengalaas Date: 27. Decembris 2012 - 15:49 (Pastāvīgā saite)
2) Man liekas, ka labāk reģistrēties un sūtīt vienkārši rēķinus. Ja reģistrējies kā MUN maksātāja, maksāsi nodokļos tikai 9%, ja kā pašnodarbināta persona - IIN 25% no apliekamā ienākuma un VSAOI 35,09%, ja mēneša apliekamais ienākums ir >= 200 ls (tb. Ls 64,92 - vairāk nav obligāti). Ja tu pati karto savu grāmatvedību, tad arī vari sekot līdzi un, piemēram, kāroto vārdnīcu nopirkt šomēnes, lai samazinātu apliekamo ienākumu zem tiem 200 ls, nevis "kaut kad". More power to you.

3) Pieredzes ar ārvalstu kantoriem nav, bet PVN nevis piemēro/nepiemēro tulkošanai, bet gan atkarībā no gada apliekamā ienākuma, kam jāpārsniedz 35 000 ls. Ja pamatā strādā algotu darbu, tad diez vai tev tāda summa savāksies...

Par rēķinu iesniegšanu kā fiziskai personai - es pačekošu, bet man liekas, ka pēc IIN likuma maksātājam ir jāpārbauda, vai tu esi reģistrēta vai neesi. Ja neesi, tad vismaz LV firmai gada beigās būs jāiesniedz VIDam atskaite par fiziskām personām izmaksatajām summām, un tad var uzpeldēt kaut kādas neatbilstības nodokļu ziņā.
hekate From: [info]hekate Date: 28. Decembris 2012 - 13:28 (Pastāvīgā saite)

Rodas jauni jautājumi!

Tad san;ak, ja es oficiāli reģistr;ejos kā pašnodarbinātā, un ja es kādā mēnesī sastādu r;eķinu, kas lielāks par 200, vai arī vairākus rēķinus, kuri kopā pārsniedz 200, tad man obligāti jāmaks;a VSAA 35%? liekas diezgan sālīti! Un ja tas pats ir uz autoratlīdzības līguma pamata, tad nav jāmaksā? Izklausās dīvaini..

Vai tad mankatru mēnesi jāuzrāda, kadus rēķinus esmu tajā menesī sastā'dijusi, un kādiu man ir bijuši izdevumi tajā menesī? Vai čekiem par maniem izdevumiem ir kādi kritēriji, piem, uz čekiem jābūt manemj rekvizītiem?

Vai tad, ja es no katra rēķina nodokļa atskaitu nost tos 15\5 attaisnotos izdevumus, vai varu vēl papildus atskait';it nost summas par savām vārdnīcām, telefona rēķiniem u tml? Vai tie čeki ir rūpīgi jākrāj mapītē un gada beigās jāuzrāda deklarācijā?

Un vai vispār nodokli aprēķina par katru mēnesi atsevišķi, vai tomēr par gada ienākumiem? jo var jau gadīties, ka es strādāju vairākus mēnešus pie liela projekta un tad sastādu vienu vien;igu rēķinu konkr;et;a m;enes;i par vairāku mēnešu darbu..

Vispār uz katru no jūsu izsmeļošajām atbildēm man vietā rodas simts citu jautājumu :)

Vai vispār vidā tiek personīgi un klātienē sniegtas konsultācijas par visu šo, tai skaitā praktiskajiem grāmatvedības aspektiem?
bengalaas From: [info]bengalaas Date: 28. Decembris 2012 - 20:21 (Pastāvīgā saite)

Re: Rodas jauni jautājumi!

Uf.
Jā, kolīdz tu reģistrējies kā nodokļu maksātājs, tev jāsāk grāmatvedība - pašnodarbinātam vienkāršā ieraksta sistēmā. Būs tev saimnieciskās darbības žurnāls jāievieš, jānodala bankas konti - viens privātām darbībām un baltajām naudām (par ko nodokļi jau samaksāti, piemēram, alga), otrs saimnieciskajai darbībai. Mēneša beigās saskaiti plusus un mīnusus un apskaties, vai pārsniedz 200. Izdevumi nav ierobežoti ar 15%. Ja tu mēnesī saņem 100 ls, bet 80% no tā noraksti izdevumos (ar pamatojumu - čekiem, dzīvokļa rēķiniem u.tml.!), nu tad ko lai saka, no VID viedokļa tava saimnieciskā darbība nav nepareiza, vnk neefektīva :)

VSAOI maksā reizi ceturksnī. Ja tu janvārī un februārī strādāji pie milzu projekta, par ko lielo piķi saņēmi tikai martā, tad līdz 15. aprīlim jāsamaksā tas VSAOI par 1 mēnesi. Un, kā jau teicu, nav obligāti maksāt 35% no visas summas, bet gan tikai no 200 ls. No visas summas varam maksāt tad, ja ticam pensiju sistēmai...

Par čekiem, man liekas, rekvizītus vajadzēja, ja pārsniedz 20 ls. Deklarācijai jāpievieno nebūs, bet jāpieliek pie saimn. darb. žurnāla un ja nu kādreiz VID izdomā tevi patirināt, tad visu viņiem parādīsi.

Es nezinu, kā menedžējas izdevumi autoratlīdzības gadījumā. Es tos ienākumus laikam izdalītu atsevišķā ailē saimn. darb. žurnālā un tad sīkāk papētītu gada IIN deklarāciju, lai saprastu, kādas summas vēl būtu jānorāda atsevišķi.
hekate From: [info]hekate Date: 28. Decembris 2012 - 22:11 (Pastāvīgā saite)

Re: Rodas jauni jautājumi!

skaidrs.
lielum liels paldies! tagad vismaz ir nojausma, kādā virzienā stūrēt, laikam jau prātīgākais būs klātienes iepazīšanās ar visu šo vidā un pie kāda grāmatveža.., vismaz sākumā. :)
negaisiic From: [info]negaisiic Date: 27. Decembris 2012 - 15:54 (Pastāvīgā saite)
ātri atbildēšu par 2. un 3.
2. Latvijas birojiem patīk, ja esi pašnodarbināta persona vai mikrouzņēmums - tā, lai pats vari rūpēties par saviem nodokļiem un citām lietām.
Ir arī daži tādi biroji, kas maksā uz ķepiņas, tad par nodokļiem vari neuztraukties, bet manuprāt jau ir lietderīgāk tomēr oficiāli piereģistrēties un kārtot visu daudz-maz piedienīgi.
3. ārzemju birojiem Tu nedrīksti (oficiāli, ja skaita uz kontu nevis caur paypal) izrakstīt rēķinu, ja vispār neesi nekur reģistrējusies. Ja vēlies sadarboties kā fiziska-nereģistrēta persona, tad var vienoties, ka skaita caur paypal un viss atrisināts.
rasbainieks From: [info]rasbainieks Date: 27. Decembris 2012 - 16:29 (Pastāvīgā saite)
3) ja tu strādā ar ārvalstu birojiem, tev (tavai pašnodarbinātajai personai vai sia vai kas nu tev tur sanāks, katrā ziņā ne fiziska persona) noteikti jābūt pvn reģistrā, kaut arī tieši rēķini eiropas savienībā netiek aplikti ar pvn. sanāk, ka ārzemnieku dēļ tev jābūt pvn maksātājam, bet pvn parādīsies tikai lv klientiem izrakstītajos rēķinos.
rasbainieks From: [info]rasbainieks Date: 27. Decembris 2012 - 16:36 (Pastāvīgā saite)
piebilde - tas ir neatkarīgi no apgrozījuma.
bengalaas From: [info]bengalaas Date: 27. Decembris 2012 - 16:50 (Pastāvīgā saite)
Huh? PVN likums, kaut kāda direktīva? Interesē, jo pati arī gribētu spert šādu soli ārpus LV, bet par obligātu pieteikšanos PVN reģistrā neko nebiju dzirdējusi.
rasbainieks From: [info]rasbainieks Date: 27. Decembris 2012 - 17:29 (Pastāvīgā saite)
precīzi neparādīšu, kur tas rakstīts, bet no šī gada sākuma tas esot skaidri noteikts (iepriekš esot bijis tāds fuzzy un neviens nav ņēmis pierē), tā man stāsta grāmatveži.
hekate From: [info]hekate Date: 28. Decembris 2012 - 13:17 (Pastāvīgā saite)
tad jau baigi neizdevīgi reģistrēties - vai nu radikāli samazinās tulkotāj ienākumi, vai arī radikāli jāpaaugstina tarifi. Tad jau sanāk , ka tie, kuri grib strādāt ārzemju klientiem, vairs nestrādā lv klientiem, jo nevar piedvāt izdevīgas cenas
rasbainieks From: [info]rasbainieks Date: 28. Decembris 2012 - 13:20 (Pastāvīgā saite)
nekā tamlīdzīga. pvn nav noslēpts tavā tarifā, pvn rēķinā parādās atsevišķā ailītē, un ja tavs klients ir pvn maksātājs (reti kurš nebūs, if at all), viņam ir pilnīgi vienalga, ka tu arī esi pvn maksātājs.
hekate From: [info]hekate Date: 28. Decembris 2012 - 13:32 (Pastāvīgā saite)
ā, nu tad ir ok :) tikai vairāk papīru
rasbainieks From: [info]rasbainieks Date: 28. Decembris 2012 - 13:35 (Pastāvīgā saite)
iesaku jebkurā gadījumā atļauties grāmatveža konsultāciju.
aleja From: [info]aleja Date: 27. Decembris 2012 - 18:37 (Pastāvīgā saite)
4. IIN ir 25% (un šķiet, ka no nākamā gada būs 24% http://www.likumi.lv/doc.php?id=248707)
16 gab. or komentēt
profile
Piezīmes tulkošanas procesā
User: [info]iztulko
Name: Piezīmes tulkošanas procesā
arhīvs
Back Marts 2024
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
saites